Dropp posesuppen. En god suppe lager du hjemme på én, to og tre.
Det er sosialt å møtes rundt en stor suppegryte, med hver sin bolle mellom nevene. Suppe er også perfekt for den som vil kose seg alene.
Suppemåltidet er som oftest rimelig å stelle i stand, ettersom du kan lage store mengder og fryse suppen ned. Dette er praktisk til de gangene du ikke har like god tid til å lage deg et næringsrikt måltid. Suppe holder seg også flere dager i kjøleskap.
Det krever få forkunnskaper for å lage seg en god suppe. Du har vel hørt historien om fanten som kokte suppe på en spiker? En spikersuppe kan være en tynn suppe laget av enkle ingredienser, eller av «ingenting» som i eventyret. Benytt deg av ferdig oppskrift, eller av innfallsmetoden.
Går til alt
Nordmenn er glade i supper, men hvorfor?
Den putrende gryten sprer varme duftnoter i hjemmet, men kan også fint tas med på termosen ut på tur i skog og mark.
Litt godt nybakt brød som en baguette ved siden av med smør, gir tyggemotstand og hjelper på mettheten. Men har du nok med poteter i suppen, så blir du mett uansett.
Suppe er et barnevennlig måltid. Alle liker suppe. Det er også lettere for eldre å spise dette enn mye annen mat.
En suppe kan spises kald, som i gazpacho eller avokadosuppe med pillede reker, og varm som i tomatsuppe med egg.
Sjekk også disse oppskriftene:
Her er høstens lammefavoritter
Fisk eller skalldyr på grillen? Her er tre oppskrifter du bør teste
Vil du imponere med noe nytt og enkelt i matveien? Forsøk dette.
Tre grønnsaker
Suppe er en ypperlig måte å innfri noen kjøttfrie måltider på. Da er suppen både rensende og lettfordøyelig for kroppen. Det finnes gode vegetar- og veganske alternativer.
Førstnevnte kan ha grønnsaker og fløte i, mens det veganske alternative ofte er basert på havre- eller kokosmelk. En tommelfingerregel er at du bør ha minst tre grønnsaker i tillegg til poteter for å lage en god grønnsakssuppe.
Her er et knippe ingredienser som aldri er feil i en god suppetallerken, riktignok i rett kombinasjon; blomkål, brokkoli, gulrøtter, gul løk, kålrot, erter, kikerter, tomater, linser, purre og squash. Næringsstoffene til tomaten tas dessuten ekstra godt opp av kroppen sammen med nykvernet pepper, når tomaten er oppvarmet.
Oppskrifter på supper
Oppskrift (4 personer)
1 liten løk, hakket
2 hvitløksfedd i tynne skiver
2 stengler bladselleri i tynne skiver
Extra virgin olivenolje til steking
1 l grønnsaksbuljong
1 boks skåldede tomater
½ potte basilikum
Salt og pepper
½ potte basilikum, finhakket til servering
Stek løk, hvitløk og bladselleri i litt olje i en varm gryte. Det skal ikke ta farge.
Hell tomat og buljong i, og la det småkoke i 15 minutter.
Tilsett basilikum og blend suppen med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Anrett suppen i porsjonsglass eller boller med finhakket basilikum, og server med godt brød til.
Oppskrift (4 personer)
1 kg ferske reker
1 stor fennikel, skåret i tynne skiver
1 løk, finhakket
1 gulrot, skåret i skiver
2 ts paprikapulver
1 ts kajennepepper
1,5 ss tomatpuré
1 ½ dl vann
2–3 ss crème fraîche
30 g usaltet smør, kaldt i terninger
Salt og hvit pepper
1 økologisk sitron
Dill til pynt
Rens rekene og ta vare på skallet. Legg skallet og rekene i to separate boller.
Legg løk og gulrot i en stor gryte med 1 ss smør og fres på god varme i et par minutter.
Tilsett paprikapulver og kajennepepper, rør rundt og la det frese videre sammen med grønnsakene.
Ha i tomatpureen og la det hele frese videre i 3–4 minutter.
Tilsett rekeskallet i gryten. La det steke i ca. 10 minutter mens du rører hyppig.
Skru varmen ned til middels og sørg for at det ikke svir seg.
Tilsett vann. Rør rundt og kok opp.
La suppen koke i ca. 30 minutter uten lokk og rør om av og til.
Sil av suppen og ha den tilbake i gryten. Sett gryten tilbake på varmen.
Pisk inn crème fraîche og smak til med pepper og eventuelt litt salt.
Pisk til slutt inn kaldt smør og la suppen holde seg varm, uten at den koker.
Stek fennikelen i litt smør i ca. 3–4 minutter og press et par dråper sitron over.
Fordel fennikelen og rekene i fire serveringsboller og hell suppen over.
Pynt med dill og server rekesuppe sammen med godt lyst brød og sitronbåter.
Oppskrift (4 personer)
6 løk (ca. 1/2 kg)
1 ss smør
2 ss sukker
1 l hønsekraft
1 dl hvitvin
1 ts salt
1 krm hvit nykvernet pepper
1/2 krm timian
2 laurbærblad
8 ristede grove baguetteskiver
1 dl revet hvitost
2 ss smeltet smør
Skjær løk i tynne skiver og stek den i smøret i en stor gryte.
Dryss sukkeret på løken og la den bli myk og gyllen.
Tilsett kraft, vin og laurbærblad, og la suppen koke videre i ca. 15 minutter.
Smak den til med krydder og hell suppen over i fire ildfaste former.
Legg de ristede loffskivene oppå og strø på ost. Drypp så det smeltede smøret over osten.
Suppen gratineres i stekeovnen ved 275 C.
Vil du ha litt ekstra varme kan du smake til med chili.
Oppskrift (4 personer)
1 løk
3 mellomstore poteter
450 g frosne erter
2 dl fløte
8 dl kylling- eller grønnsakskraft
1 håndfull basilikumblader
1 bunt gressløk
Salt og nykvernet pepper
Smør og olivenolje
50 g parmesan
100 g bacon
Skrell og hakk løken.
Skrell potetene og skjær dem i skiver.
Varm opp olivenolje og smør i en gryte.
Stek løken i et par minutter og smak til med nykvernet pepper.
Hell i kraften og kok opp.
Tilsett skivede poteter og la det småkoke til potetene er kokt.
I mellomtiden skjærer du baconet i små biter og steker det sprøtt.
Tilsett parmesan i suppen.
Deretter tilsetter du erter og koker suppen videre til de har myknet.
Ta gryten av varmen.
Kjør suppen glatt med en stavmikser.
Tilsett fløte og kok opp.
Smak til med salt og pepper og server med sprøstekt bacon og finhakket gressløk og basilikum til.
Gulrotsuppe med koriander og grønn chili
Oppskrift (4 personer)
8 gulrøtter
50 g smør
½ ss karripulver
3 ss revet fersk ingefær
5 dl grønnsakskraft
2 dl matfløte
Salt og nykvernet pepper
Fersk koriander
1 grønnchili
Skrell gulrøttene og kutt dem i terninger.
Stek dem i smør sammen med karri, salt og ingefær.
Tilsett kraft og la det koke under lokk til gulrøttene er møre.
Kjør suppen glatt med en stavmikser.
Tilsett fløten og smak til med salt og pepper.
Skjær chilien i skiver og grovhakk korianderen.
Hell suppen i boller, legg koriander og chili i midten av bollene og server.
Oppskrift (gir 3 stykk)
400 g hvetemel
1 ts havsalt
15 gram fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
2 ss olivenolje
3 dl vann, romtemperert
Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok og hell alle ingrediensene i bakebollen.
Hold av litt av melet og ha det i hvis deigen blir for klissete.
La deigen heve til den har dobbel størrelse. Det tar 1–3 timer.
Del deigen i tre like baguetter. Trill og strekk de forsiktig ut slik at de blir omtrent like lange som bredden på et stekebrett.
Legg baguettene på bakepapirkledt stekebrett og pensle dem med vann og strø litt mel over.
Lag et par snitt i hver baguette med en skarp kniv. Ca. 1 cm dype.
La baguettene etterheves under et rent kjøkkenhåndkle i 30–60 minutter.
Sett ovnen på 200 grader og når den er varm steker du baguettene i ca. 20–25 minutter til de har fått en gyllen farge.
Avkjøl alltid baguette på rist.
Artikkelen er laget og levert av kulinarisk.no – matoppskrifter.