Fredag skrev vi om

Etter de siste ukers oppmerksomhet rundt gjengvoldtekstssaken i Hemsedal og demonstrasjoner mot voldtekstfrifinnelser, ønsket hun å ta en prat på kammerset med sønnen.

— Han er bare 12 år, og har ikke vært på fest ennå, men han kan jo komme ut for fulle tenåringer som ikke klarer å ta vare på seg selv likevel. Da ville jeg han skulle vite at han har et ansvar for andre, og at han alltid kan ringe meg og så kommer jeg uansett, sa Sibeko.

- Vi er glade for hver gang det går bra

skjermdumpsibeko.JPG Foto: Skjermdump

Lege ved Oslo Legevakt, Odd Martin Vallersnes, setter pris på alle oppfordringer som kan gjøre gatene tryggere for unge nattestid.-Det er bra at de unge bringes til oss, og vi er glade for hver gang det går bra. Til alle som er ute på byen eller på fest med venner: Sørg for at folk kommer seg hjem, pass på hverandre. Ser du noen som virker hjelpeløse og alene, ikke nøl med å ta affære, spør og undersøk — ikke bare gå forbi.

I 2014 kom 670 ungdommer til Legevakten med rusrelaterte henvendelser, de yngste helt ned i 13 år.

— De kan knapt stå på bena, de kan ikke gjøre rede for seg. Mange bringes til oss av venner, men en ikke ubetydelig andel blir funnet av omsorgsfulle fremmede og brakt til oss. Vi er nøye med å takke dem for å ha gjort en skikkelig god gjerning, sier han og legger til:

— De kunne like gjerne vært funnet av mennesker med ikke så gode hensikter. De er i en tilstand som gjør dem ekstremt utsatt.

Og derfor bør ikke små barn være alene hjemme med eldre søsken over lengre tid.

Jenter forlates av venninner

Foreldreansvar og venneansvar er svært viktig, mener også generalsekretær i Natteravnene, Lars Norbom.

RÅD FRA NATTERAVNENE: Pass på hverandre. Hold sammenHa en plan for hvordan du/dere skal komme dere hjem. Spar penger til taxi. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

Han mener det ideelle er om man, når man er ute i sentrum, kan snu seg rundt og se enten en natteravn, en politi eller en fra Utekontakten.Unnskyldninger Natteravnene ofte hører fra foreldre som vegrer seg for å værefrivillig er: «Vi skal engasjere oss når vårt barn er i den aktuelle alderen».

— Jeg tenker det er et litt egosentrisk utsagn. Vi må alle gjøre en innsats i samfunnet og være med å ta ansvar, ikke bare for egne unger men også andres, mener Norbom.

Han ser også en utvikling som bekymrer.

— Jeg har 26 års erfaring med Natteravnene. Tradisjonelt har jentene vært flinke til å ta vare på hverandre når de er ute på byen og på fylla, men det har endret seg i det siste. Oftere og oftere ser vi unge jenter, alene og overstadig beruset, som er forlatt av venninnen eller venninnene, forteller Norbom.

Ikke nødvendigvis trygt å taste på telefonen

Det typiske bildet er en jente som sitter oppetter en murvegg, full og tastende på en telefon.

Han tror mange tenker at å sitte og taste på telefon eller ringe er en trygghet, at potensielle voldtektsmenn ikke vil gjøre deg noe da.

TRENGER FLERE FRIVILLIGE: Natteravnene skulle gjerne hatt dobbelt så mange frivillige foreldre patruljerende i Oslos gater nattistid i helgene. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

— Det er en vrangforestilling. Tvert i mot tror jeg man blir mindre observant for det som skjer rundt,sånn sett risikerer man heller å stå mer laglig til for hugg, mener Norbom.

Dette er typisk eksempel hvor Natteravnene tar kontakt, avdekker hva som har skjedd og prøver å få tak i foreldre som kan komme og hente. I noen tilfeller har de mulighet til å kjøre vedkommende hjem eller organisere jentetaxier.

Natteravnene har også et øvet blikk på å se situasjoner der (eldre) gutter er i ferd med å invitere med fulle jenter på nachspiel.

— Vi har avverget noen nachspiel, men vet jo selvsagt ikke om vi har avverget noe mer. Men noen ganger gir vi jentene et råd om heller å utveksle telefonnummer og ta kontakt med hverandre i edru tilstand: Går de med på det, geleider vi dem hjem eller til hotell som de bor på.

Fester seg syke i Syden - slik skal partyungdommen hjelpes.

Særlig fokus på unge

Legevakten i Oslo har siden 2010 hatt et særskilt fokus på ungdom og rus, og i 2011 ble prosjektet Ungdom og rus på Legevakten etablert.

Bakgrunnen var det det var langt flere unge som ble brakt inn med rusmiddelforgifting, eller som henvendte seg til legevakten med rusrelaterte problemer, enn man først antok.

Vallersnes og kollegerforetok fra oktober 2011 til september 2012 en studieog opptelling over hva slags type behandling som ble gitt pasienter med rusforgiftninger ved Legevakten.

  • Etanolforgiftninger sto for flesteparten (58 prosent)

  • Blant pasienter med etanolforgiftninger under 26 år, sto kvinner for 49 prosent av tilfellene

  • 66 prosent av disse forekom i helgene.

Shotting av sprit

— Det handler ikke om vin eller øl, men shotting av sprit. Bildet har dessverre ikke endret seg i årene som har gått, tallene er på stedet hvil, sier Vallersnes.

I løpet en vanlig helg kan Legevakten ha mellom ti og tyve unge pasienter på overvåking.

— Vi forsøker å finne ut hva som har hendt. Vi undersøker om det er noen tegn til farlige forgiftninger, om alkohol er blitt blandet med andre rusmidler eller andre medikamenter. Vi er også obs på om pasienten kan ha pådratt seg hodeskader i tillegg, sier han.

Dette er rådene fra foreldre og politi Deretter legges pasienten i stabilt sideleie og til observasjon i inntil fire timer.

— Mange tror at vi pumper folk, men det gjør vi ikke lenger. Det er ikke blitt gjort ved Legevakten siden 1970-tallet, men det blir fortsatt gjort engang i blant på sykehus, men stadig sjeldnere, og ikke ved alkoholforgiftning. Om vi får inn en ungdom som er bevisstløs og vi i den medisinske undersøkelsen ikke finner årsaken til rusforgiftningen, sender vi dem videre til sykehuset, forteller Vallersnes.

Her er flere aktuelle artikler for deg som har, eller snart har, tenåring:

Flertallet av norske ungdommer drikker alkohol før de er 18