Røkt laks og ørret er fet fisk som er bra for oss fordi de er gode kilder til de gunstige omega-3 fettsyrene. Ulempen med røkt fisk som dette, er at den inneholder en del salt.
Viktige fettsyrer
Fra fet fisk som laks og ørret får vi de lange omega-3 fettsyrene EPA og DHA som har mange positive effekter på kropp og helse. Disse fettsyrene kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, og kan også bidra til å motvirke diabetes type 2 og fedme. EPA og DHA er dessuten viktige for utviklingen av sentralnervesystemet og hjernen til fosteret.
Det er altså ingen tvil om at omega-3 er bra for oss. Spørsmålet er bare hvor mye omega-3 det egentlig er i dagens oppdrettslaks? Noen mener at det nesten ikke er noe igjen. Det stemmer heldigvis ikke.
Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:
Ernæringstest av julepølser: Stor forskjell på kjøtt- og fettinnhold
Ernæringstest: Sjekk de sunne alternativene til ris- og rømmegrøt
Fremdeles omega-3 i dagens laks
Innholdet av EPA og DHA i filet fra norsk oppdrettslaks er imidlertid halvert fra 2005- 2015 (fra 27.4 mg/g til 11.5 mg/g). Likevel er oppdrettslaks fremdeles en av de beste kildene til EPA og DHA i kostholdet vårt. Bare makrell, sild, tran og fiskeleverprodukter har et høyere innhold av disse fettsyrene.
Dagens oppdrettslaks har mer enn 20 ganger mer EPA+DHA enn for eksempel kylling, kjøtt og egg.
I følge internasjonale anbefalinger bør voksne få i seg 250 mg EPA/DHA daglig. En porsjon oppdrettslaks (150 gram vil i gjennomsnitt gi 1,8 gram EPA og DHA, og dermed dekke behovet for en uke.
Ikke spis altfor mye røkt mat
Laks og ørret er altså sunt i seg selv. Men hva med fisk som er røkt og saltet? Spiser du mye røkt laks og ørret, får du antakelig i deg langt mer salt enn du har godt av. Særlig hvis du velger de typene som inneholder mest salt.
Det er heller ikke spesielt bra å spise altfor mye røkt mat, fordi et høyt inntak kan virke kreftfremkallende. I dag har vi to former for røkt mat; maten som tradisjonelt røykes på treflis og den som tilsettes røykearoma. Røykaroma er mindre skadelig enn tradisjonell røyking.
Testresultater
Fiskemannen Røkt laks
Bra med umettet fett, og lite salt i forhold til mange av de andre.
Kolonihagen Økologisk røkelaks
Bra med umettet fett, og greit med salt.
Troll Røkelaks i skiver
Bra med umettet fett, og greit med salt.
Fiskemannen Røkt ørret
Lite salt i forhold til mange av de andre, men også litt mindre umettet fett.
Godehav Røkt ørret
Greit med salt, mindre umettet fett enn en del av de andre.
Troll Røkt ørret
Ok innhold av salt, mindre umettet fett enn en del av de andre.
REMA 1000 Røkt laks
Ok innhold av salt, mindre umettet fett enn en del av de andre.
Lofoten Økologisk røkt laks
Mye umettet fett, en del salt.
Lofoten Røkt laks, tørrsaltet og einerøkt
Mye umettet fett, en del salt.
Godehav Røkt laks
En del salt, bra med umettet fett.
Jacobs Røkt laks fra Osterøy
En del salt, mindre umettet fett enn en del andre.
Jacobs Røkt ørret fra Osterøy
En del salt, mindre umettet fett enn en del andre.
First Price Røkt laks
Veldig lite umettet fett, men lite salt i forhold til mange av de andre.
Coop Røkelaks
Mye salt, greit med umettet fett.
Lofoten Einerøkt ørret
Veldig mye salt! Bra med umettet fett.
Lofoten Røkt ørret
Veldig mye salt! Bra med umettet fett.
Hele testen finner du hos bramat.no.
Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.