– Vi har råd til å kjøpe den maten vi vil, men hvorfor bruke mer penger enn nødvendig. Det finnes god, billig og næringsrik mat som dekker våre behov, sier Michelle Bang (26).

Da samboeren Ole Holth Lindheim (25) ble permittert, måtte de stramme inn på matutgiftene. Men treningsmengden opprettholdt de.

Lindheim er storspiseren i huset. Han spiser for to personer. Men han hiver ikke bare innpå kyllingfilet, søtpotet og brokkoli for å bygge muskler. Det finnes rimeligere alternativer som fungerer like bra.

Bang og Lindheim bruker rundt 1400 kroner på mat i uken. Tidligere brukte de minst 2200 kroner. For å holde budsjettet planlegger de måltidene og kjøper enkle råvarer, ofte fra frysedisken. De går også etter butikkens egne merkevarer.

– Vi går ikke slavisk etter rene fileter. Kyllingkjøttdeig, kyllinglår og fiskekaker er for eksempel mye billigere og har nesten like mye protein, sier han.

Ole Holth Lindheim og Michelle Bang sier de har lært mye om mat og trening på veien. De har prøvd seg frem og funnet en rutine som passer dem. De anbefaler alle å opprettholde rutiner. Klarer du å spise sunt og billig lenge nok, vil det etter hvert gå på automatikk. Foto: Tomm W. Christiansen

– Alt er et tiltak når man er sliten

En av rettene Bang og Lindheim sverger til, er proteinrik speltlompe-lasagne. Lyse pastaplater er byttet ut med speltlomper. Hvit saus er byttet ut med cottage cheese. De bruker kyllingkjøttdeig fra butikkens rimeligere merke. Pris: Rundt 100 kroner. Foto: Martin Hall Larsen

Lindheim har studert ved Norges idrettshøgskole og jobber som personlig trener. Når han er ferdig med å spre treningsglede til andre, snur han oppmerksomheten mot seg selv. De daglige øktene er lange og intense. De består av både styrke og kondisjon. Bang blir stort sett med på samboerens økter.

Men Bang og Lindheim gidder ikke å bruke tiden de har igjen av dagene, på kjøkkenet:

– Alt er et tiltak når man kommer hjem og er sliten. På kjøkkenet lager sjelden noe som tar mer enn en halvtime, sier Lindheim.

I stedet for brød, som fort kan koste 40 kroner på butikken, spis havregryn til frokost. Bland med vann eller melk, topp med bær eller nøtter. Legg ved et egg, så er frokosten komplett, tipser Lindberg.

– Du holder deg mett lenge, og det kan nesten ikke bli sunnere og billigere, sier han.

– Frysevarer er billigere og ofte bedre

Vi har spurt to av Norges fremste ernæringseksperter om deres beste tips for å få mest treningsmat for pengene.

– Først vil jeg understreke at man ikke trenger barer, shakes eller annen dyr «spesialmat», sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, som har doktorgrad i ernæring.

Et kosthold med mye animalsk protein blir fort dyrt. Det er heller ikke nødvendig, forklarer Sundfør. Vegetabilske produkter bidrar med protein, særlig grove kornprodukter, belgfrukter (linser, bønner og kikerter) og nøtter.

Mange bommer når de tror at de må øke mengden kjøtt, fisk og meieriprodukter fordi de trener mye. – Hvis man ikke får i seg nok karbohydrater, blir proteinet brukt til energi i stedet for byggesteiner. Kjør heller på med rimelige karbohydrater fra korn, potet og ris, sier Tine Sundfør. Foto: Anita Sælø

– Spis også billige kornprodukter, poteter, grønnsaker og frukt. Da går matbudsjettet ned, og man vil få bedre resultater fra treningen.

Hvis man er prisbevisst, anbefaler Sundfør å gå etter gulrøtter, brokkoli, løk og kålrabi som jevnt over er billig. Asparges, sukkererter og cherrytomater er ofte i den dyrere enden.

Ved å kjøpe fryst og bli flinkere til fryse rester hjemme vil man også unngå matsvinn. Å kaste mat er det dyreste man kan gjøre, påpeker Sundfør.

– Frysing tar godt vare på vitaminer, fiber og antioksidanter. Fisk, kylling, grønnsaker og bær er rimeligere og minst like næringsrike.

Mange overvurderer viktigheten av protein

– Man trenger ikke veldig spesiell mat fordi man trener mye, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Hun er gründer og daglig leder av Bramat.no.

Hun sier et lavt matbudsjett fort velter når man må ty til mange kjappe løsninger og «mat i farta». Den beste måten å unngå dette på er å planlegge måltidene i relativt god tid i forveien.

Hvis målet er muskelvekst, bør du få i deg 10–20 gram protein og 30–50 gram karbohydrat etter en treningsøkt. Det lurt å få i deg dette gjennom et måltid umiddelbart etter trening. – Da er nemlig kroppen i en fase som kalles «det åpne vindu», der den er spesielt mottagelig for næring, forteller Cathrine Borchsenius. Foto: Alberto Paladino

Borchsenius mener også at mange overvurderer viktigheten av protein. Så lenge man spiser nok og variert, får man i seg mer enn nok protein, sier hun. Litt protein må man likevel ha når man trener mye.

Hvis målet er muskelvekst, bør du få i deg 10–20 gram protein og 30–50 gram karbohydrat etter en treningsøkt.

– Gode og billige kilder til karbohydrater er fullkornspasta, ris, poteter og brød. Bak selv, da blir det både billig og sunt, sier Borchsenius.

Tunfisk på boks, frossen fisk, kylling fra butikkenes eget merke og kyllingkjøttdeig er gode proteinkilder for prisbevisste personer.

Hun anbefaler også tomater og bønner på boks. Det er billig, sunt og veldig greit å bruke i salater, supper og gryter.

Hjemmelaget smoothie med frosne bær, frosne bananer og litt rimelig eplejuice er en super og billig måte å få i seg bær på, tipser hun.

– Tar tid å komme i gang med nye rutiner

Lindheim ble, som de fleste andre ansatte hos treningskjeden Sats, permittert torsdag 12. mars. Det tvang paret til å være ekstra prisbevisste på matbutikken. Det har gått helt fint, og Lindheim sier de vil fortsette med å holde matutgiftene i sjakk når hverdagen er tilbake:

– Det tar tid å komme i gang med nye rutiner. Det kan føles litt kjipt i starten, men etter litt tid går det på automatikk, og det koster deg ingenting. Tvert imot!

Bonus: Treningssentrene gjenåpner tidligst 15. juni. I mellomtiden trener Lindheim både selv og kunder utendørs. Dette er hans favorittøvelser:

Hang-ups: Ha kontroll over øvelsen. Du skal ikke henge og slenge. Stram kjernen, hoften og rumpa for å holde en rett stilling. Når du har kontroll, kan du begynne å løfte haken opp til stangen. Det er ryggmuskulaturen, ikke armene, som skal skape kraften. Foto: Tomm W. Christiansen
Push-up med hevede ben: Plasser hendene i mer enn skulderbreddes avstand, og sett føttene på en stol eller benk. Senk kroppen ned mot gulv/bakke. Press tilbake uten å knekke i hoften. Foto: Tomm W. Christiansen
Pistol squat: Press rumpa ut, svai litt i ryggen, og sett deg bakover mens du i størst mulig grad strekker ut den andre foten. Bruk setet til å komme deg opp igjen. Nybegynnere kan starte med å sette seg ned på en benk eller stol. Foto: Tomm W. Christiansen