– Det må da være øl?

Petter Rolund Antonsen (20) og Fiona Cantin Moss (22) nyter vårsolen utenfor Parkteatret i Oslo, med hver sin friske cocktail i hånden.

De bryr seg fint lite om næringsinnholdet når de står i baren og skal kjøpe seg noe å drikke. Det er smaken – og ikke kaloriene – som teller.

– Men jeg er ganske sikker på at det er ølet som er verst, fastslår Moss.

NYTER SOLEN: Petter Rolund Antonsen og Fiona Cantin Moss er mer opptatt av solen enn av kaloriene i drikkevarene. Foto: Jan T. Espedal

Den nye favoritten

I helgen er det spådd sol og varmegrader i store deler av landet. For mange vil det kanskje bety årets første tur til uteserveringen.

Da vil det gå mange kalde halvlitere og flasker med prosecco, skal vi tro barsjefene på noen av hovedstadens mest populære uteserveringer.

Også den rombaserte drinken Mojito er en klassiker, men trendene endrer seg fra år til år.

TRENDY DRINK: Det vil trolig gå mange Aperol Spritz på uteserveringene rundt om i landet den kommende helgen. Foto: Jan T. Espedal

– Det blir spennende å se hva årets «snakkis» er. Men erfaringen fra de to siste årene, og en trend på påskefjellet i år, er at Aperol Spritz er tingen, sier Magnhild Kleven, assisterende daglig leder på Ekebergrestauranten.

Den norditalienske aperitiffen Aperol er blitt svært populær her til lands. Blandet med boblevann, prosecco og en appelsinskive, blir denne lavalkohollikøren en forfriskende cocktail i solveggen.

– Serverer vi først én, så vil alle bordene rundt ha det, sier Kaia Thoresen, assisterende daglig leder på Trattoria Popolare på Grünerløkka.

Hvilken er verst?

Men hvor mange kalorier får vi i oss gjennom de alkoholholdige drikkevarene? Og er det de søte cocktailene som er verst?

– Det man må tenke på, er at de fleste alkoholholdige drikker har både sukker og alkohol​. I utgangspunktet gir alkoholet flest kalorier​, men søte drinker kan også inneholder mange kalorier fra sukker​, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.

På samme måte kan fløtebaserte drinker som White Russian også være svært ​kaloritette på grunn av fettet fra kremfløten.

Von Krogh forklarer at mens ett gram sukker gir fire kalorier, så gir ett gram alkohol rundt syv kalorier​. Fett gir hele ni kalorier pr. gram. ​

Og hvilken er best?

Samtidig er det viktig å huske på at det har mye å si hva glasset faktisk inneholder.

– I en drink som mojito er mye av glasset fylt med knust is, sier barsjef Mads Fredriksen på Parkteateret.

I tabellen under kan du se forskjellen på kaloriinnholdet i noen av de mest populære drinkene på uteserveringen.

DrikkeAlkoholprosentKcal per literKcal per drink
Aperol Spritz111375275 kcal (glass på ca. 200 ml)
Mojito37,5466175 kcal (glass på ca. 375 ml)
Hvitvin (tørr)1269086 kcal (lite glass på 125 ml)
Prosecco (halvsøt)1072090 kcal (lite glass på 125 ml)
Rosévin (søt)111040130 kcal (lite glass på 125 ml)
Pils/fatøl4,7410205 (i et 0,5l glass)
Økologisk Pet Nat10820102 (i et lite glass på 125ml)

Kilder: Matvaretabellen.no, Matoppskrift.no, Vinmonopolet.

HVILKEN ER VERST?: Skal du bare drikke én av disse to, vil du få i deg færrest kalorier av Mojitoen. Det er mye takket være mengden knust is. Foto: Jan T. Espedal

Tenk mengde

Det er trenddrinken Aperol Spritz som kommer dårligst ut i vår kaloritabell. Her gir kombinasjonen av sukker og middels høy alkoholprosent seg utslag i næringsinnholdet.

– Et par glass av denne utgjør fort ​like mye kalorier som i en middag, sier ernæringsbiolog von Krogh.

Ernæringsbiolog Lise von Krogh sier det sunneste alltid vil være å moderere menge og hyppighet i alkoholinntaket. Foto: Alberto Palladino.

Hun sier sukkeret bidrar til å kamuflere alkoholsmaken i sterkere drinker som Mojito, slik at det blir lettere å drikke mer.

Men selv om cocktailene inneholder flere kalorier per liter enn øl, er det lurt å tenke seg om før man heller i seg to-tre halvlitere.

– Det går kanskje fort flere liter øl i løpet av en kveld enn det gjør liter vin eller brennvin, sier von Krogh.

Nye varianter

– Det er nok ikke så mange av de som bestiller drikke i baren her som er opptatt av kaloriinnholdet, sier barsjef Fredriksen.

Han sier de som er opptatt av slikt, pleier å holde seg til tørr hvitvin. Et lite glass inneholder rundt 86 kalorier.

Fredriksen sier bobler, spesielt prosecco, lenge har vært populært på uteserveringen – noe han selv synes er et kjedelig valg. Denne sesongen har Parkteatret tatt inn nye varianter av den musserende vinen.

– Denne perlende rosévinen er både økologisk og biodynamisk, sier han og viser frem en flaske Pet Nat fra den østerrikske produsenten Biokult.

Men er økologisk sunnere?

Med en alkoholprosent på ti, og rundt tre gram sukker pr. 100 ml, så viser våre beregninger at et lite glass av denne vinen gir rundt 100 kalorier. Altså litt mer enn et glass med tørr hvitvin.

FÆRREST: Et lite glass tørr hvitvin gir færrest kalorier av de mest populære drikkevarene på uteserveringen. Foto: Jan T. Espedal

– For noen vil det være positivt at såkalt kvalitetsalkohol, som naturvin eller håndverksøl, kanskje inneholder mindre sulfitter eller svoveldioksid, sier von Krogh.

Men det spiller likevel liten rolle når det kommer til det endelige regnestykket for helsen.

– Det er fortsatt alkoholen som trekker det lengste strået. Sånn sett er det ikke noe mer helse i å velge økologisk.

Skal du kose deg med ett glass i solen denne helgen, bør du tenke på kaloriinnholdet først, mener von Krogh.

– Den med færrest kalorier alltid være det beste valget, isolert sett.