Når starter egentlig puberteten? Og skiller norske barn seg fra utviklingen i andre land? Det har forskere i Bergen undersøkt, og de har svarene klare.

Er det første menstruasjon som gjelder for jentene? Nei, dette er et sent pubertetstegn.

Det er andre mål som gjelder. For jentene er det brystknopping (liten klump i brystet), mens for guttene er det et spesielt mål på testiklene som er selve startskuddet for puberteten.

Men det har vi ikke hatt tilstrekkelig oversikt over i Norge. Før nå.

– Vi har ikke hatt noen historiske data på pubertetsstart i Norge. Vi har brukt danske data frem til nå. Så dette er den første store pubertetsstudien i Norge, sier Ninnie Oehme.

Hun er barnelege ved Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland universitetssjukehus og har vært med på Vekststudien i Bergen 2.

1200 barn mellom 6–16 år undersøkt

De har undersøkt 1200 friske barn i alderen 6–16 år ved skoler i Bergen (2016). Og metoden er ny i Norge. Ved å undersøke brystmodning hos jenter og testikkelmål hos guttene med ultralyd, får man et objektivt mål på pubertetsutviklingen. Da unngår man for eksempel måling av fettvev i brystet ved overvekt som pubertetstegn. I tillegg er første menstruasjon kartlagt hos jentene og testosteronnivå målt hos guttene.

Studier fra Europa og USA har vist gradvis tidligere pubertetsstart for jenter over flere tiår (nær tre måneder pr. tiår 1977–2013). For guttene har utviklingen vært mer tvetydig, ifølge forskerne. Kan vi nå se samme utvikling hos norske barn?

Ja, resultatene indikerer at puberteten også starter tidligere i Norge nå enn for 10–15 år siden. Dette gjelder spesielt for jentene.

Måling av de 1200 norske barna viser følgende snitt for pubertetsstart:

  • For jentene: 10,4 år

  • For guttene: 11,7 år

Spennet for hva som regnes som normalt, er imidlertid stort: 8–13,5 år for jenter og 9–14,5 år for gutter.

– Det at vi nå har fått en norsk referanse på pubertetsstart er svært nyttig for helsepersonell som får henvist barn til utredning. Det er viktig å vite hva som er vanlig pubertetsstart, sier Ingvild Særvold Bruserud.

Hun er sykepleier ved Barne- og ungdomsklinikken, Haukeland universitetssjukehus. I høst ble hun ferdig med sin doktorgrad i pubertetsutvikling hos norske jenter. Det var hun som utførte undersøkelsen av jentene i studien i Bergen.

Behandling eller ikke?

Hva betyr de nye funnene for foreldre som lurer på hva som er innenfor normalen for sine barn?

– Dersom jenter utvikler pubertetstegn (brystutvikling eller tydelig kjønnshår) før 8 år og gutter (økt testikkelvolum eller tydelig kjønnshår) før 9 år, bør barnet bli undersøkt av lege. Dersom det er ingen tegn til pubertet ved 13 år (jenter) og 14 år (gutter), bør også lege kontaktes, sier Oehme.

Det vil da gjøres videre undersøkelser av barnet, blant annet blodprøver.

– Ofte vil man vente og se over tid hvordan dette utvikler seg videre, da de fleste er friske barn som bare er i yttergrensene til det normale. Dersom det påvises for tidlig eller for sen pubertet, vil eventuell behandling bli gitt dersom barnelege mener dette er nødvendig, sier Oehme.

Ninnie Oehme (t.v.) er lege i spesialisering ved Barne- og ungdomsklinikken, Haukeland universitetssjukehus og ph.d.-stipendiat ved Universitetet i Bergen. Ingvild Særvold Bruserud er sykepleier med doktorgrad i pubertetsutvikling hos norske jenter ved Universitetet i Bergen og Barne- og ungdomsklinikken, Haukeland universitetssjukehus. Foto: Jørgen Barth

– Det er ikke rart det er store forskjeller i en skoleklasse

De fleste har nok lagt merke til de store vekstsprikene mellom gutter og jenter i samme alder gjennom tenårene. Pubertetsstart påvirker dem forskjellig.

– Brystutvikling hos jenter starter gjerne samtidig med en vekstspurt i høyde. Guttenes vekstspurt starter minst ett år etter pubertetsstart. Så det er ikke rart det er store forskjeller i en skoleklasse, sier Bruserud.

Tidligere menstruasjon. Hvorfor akkurat nå?

Menstruasjon er et sent pubertetstegn, men også her ser forskerne tegn til tidligere start.

Sammenlignet med en vekststudie i Bergen i perioden 2003–2006, har alderen for første menstruasjon gått ned med et snitt på 2,8 måneder på en drøy tiårsperiode – fra 13,3 år til 12,9 år i 2016.

– Fra 1950-tallet og frem til denne perioden har menstruasjonsalderen vært stabil. Det er derfor pussig at den går ned de siste 10–15 årene. Vi ønsker å finne ut hvorfor, sier Bruserud.

Overvekt og giftstoffer

Kommer man tidlig i puberteten på grunn av overvekt, eller får man overvekt på grunn av tidlig pubertet?

Overvekt hos jenter har gjerne vært forbundet med tidligere pubertet. Bruserud skal blant annet undersøke dette når hun nå fortsetter å forske på dataene fra studien.

– Hva er høna og egget her? Kommer man tidlig i puberteten på grunn av overvekt, eller får man overvekt på grunn av tidlig pubertet?

Blodprøver fra barna som deltok i studien er nå sendt til analyse. Forskerne har også tilgang på data om barna fra helsestasjonene, og Mor og barn-studien, der man også har blodprøver fra foreldre og morkake.

De håper å kunne se om faktorer som vekt og vekst i de første leveårene, giftstoffer og hormonhermende stoffer og genetikk kan forklare variasjonene i pubertetsstart.

– Ut fra et folkehelseperspektiv er dette viktig. Vet vi hvilke faktorer som fører til tidlig pubertet og negative helseeffekter senere i livet, er dette noe vi kan endre, sier barnelege Ninnie Oehme.

Risikoadferd og dårligere helse

For tidlig eller sen start på puberteten kan ha konsekvenser for helsen senere i livet. Spesielt for jenter. Forskerne har sett på studier fra Europa og USA og funnet sammenheng mellom tidlig menstruasjon og økt dødelighet, større risiko for brystkreft, hjerte- og karsykdommer, psykisk sykdom og såkalt risikoadferd i ungdomsårene.

– For guttene finnes det mindre forskning på dette. Men noen studier indikerer at tidlig pubertet kan ha en sammenheng med diabetes 2 og hjerte- og karsykdommer. Sen pubertet er forbundet med dårligere psykisk helse, men kan virke beskyttende for testikkelkreft, sier Oehme.

Oehme presiserer at dette er målt på populasjonsnivå. Det vil si at man ikke må tillegge for mye vekt på negative konsekvenser for om ett barn kommer tidlig i puberteten.

Barnelegen er i ferd med å avslutte sin doktorgrad på pubertetsutvikling hos norske gutter.

– I Norge vet vi litt for lite om guttenes pubertetsstart. Vi må tilbake til en studie med under 109 gutter på 70-tallet. Når vi nå har en ny referanse for når norske barn kommer i puberteten, har vi dannet grunnlaget for videre sammenligning om 10 og 20 år, sier Oehme.