Nordmenn er godt i gang med julehandelen, viser tall fra hovedorganisasjonen Virke. Omsetningen på kjøpesentrene har vokst med 3,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Enten du bare har noen få gaver igjen på listen eller så vidt har startet; her er noen viktige huskeregler når du skal betale for varen i butikken eller på nettet:

1. Be om byttelapp:

Det finnes ingen bytterett i norsk lov. Ordningen som gjør det mulig å bytte gaver er likevel en vanlig ekstraservice i norske butikker. Be derfor om byttelapp når du handler julegaver.

– Det kan gjøre det enklere for den som mottar gaven og som kanskje vil bytte, sier leder for Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia Cecilie Høst.

Har du imidlertid glemt å spørre om den lille lappen midt i julestria, trenger ikke alt håp være ute:

– Det kan være mulig å bytte varer i romjulen, noe som kommer av langvarig praksis i handelsstanden. Du skal få bytte vare mot vare, men butikkene kan sette premisser for bytteretten din, sier hun.

– Undertøy byttes som oftest kun dersom det ligger i forseglet forpakning, påpeker direktør for Virke faghandel, Bror Stende.

KLAGESTORM: De fleste henvendelser og klager om julegaverelaterte kjøp til Forbrukerrådet skjer i tiden før jul og den første måneden etterpå. – I perioden desember 2016 og januar 2017 mottok vi over 700 henvendelser om nettsalg og 84 klagesaker, sier Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

2. Egne regler for netthandel

Velger du å droppe trange butikker og folksomme kjøpesentre, og heller handle julegavene på nett fra sofaen hjemme, må du huske på at angreretten i utgangspunktet er på 14 dager. Regelen gjelder om varen ble kjøpt i en norsk eller EU/EØS-tilknyttet nettbutikk.

Angrer du på kjøpet før du gir bort gaven, må du legge ved angrerettskjemaet du fikk tilsendt.

– Du har to uker på deg til å melde fra, og nedtellingen begynner når du har fått varen, sier Høst.

For sent ute? Det finnes råd:

– Selv om to uker kanskje kan ha passert siden varen kom i hus, kan det være smart å forhøre seg om byttemulighetene til nettbutikken hvor gaven er kjøpt. Konkurransen blant nettbutikker er stor, og det virker som at en del har skjønt at de kan vinne kunder på å utvise god service, sier hun.

Noen nettbutikker tilbyr også bytterett i julen, men det må fremkomme av vilkårene til nettstedet.

BYTTELAPP: Det er ikke sikkert at alt som havner undet juletreet faller i smak. Da er en byttelapp som oftest løsningen. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

3. Ikke angrerett på reiser

Flere får øynene opp for å gi reiser og opplevelser fremfor ting til jul. Bestiller du en reise, bør du imidlertid være sikker på at det passer for den som får gaven. Her gjelder nemlig ikke angreretten.

– Husk derfor at du har flest rettigheter om du kjøper en pakkereise, da har du gode muligheter til å avbestille, sier Høst.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.