– Jeg synes det er helt supert. Uten telefonen blir vi mer sosiale og finner på ting å gjøre, sier tiendeklassingen Helena Kvingedal.

Det er storefriminutt på Breimyra ungdomsskole i Åsane utenfor Bergen. I de lyse fellesarealene spiser elevene matpakker, lekesloss og fniser på tenåringsvis. Ikke en eneste Iphone er å se. I alle fall ikke ved første øyekast.

Skolen har nemlig forbudt bruk av mobiltelefoner. Målet er å gi elevene en digital pause, få dem til å snakke sammen og hindre nettmobbing.

BT har snakket med rektorene på en rekke ungdomsskoler i Bergen kommune. Mange av dem strever med å finne velfungerende regler for bruk av mobiltelefon i skoletiden. Fordi det ikke finnes felles kommunale retningslinjer, varierer ordningene mye fra skole til skole.

Noen har obligatorisk innlevering av telefoner i et såkalt mobilhotell. Andre lar elevene bruke telefonene sine tilnærmet fritt mellom timene.

FORNØYD: Mobilforbudet på skolen diskuteres stadig både blant lærere og elever, men rektor Britt Marit Fjeldstad har ingen umiddelbare planer om å endre reglene. Foto: Nikita Solenov

Får anmerkning

Rektor Britt Marit Fjeldstad ved Breimyra skole er godt fornøyd med å ha lagt seg på en restriktiv linje fordi det har en positiv effekt på det sosiale samspillet blant elevene.

– En del elever opplever det som et press å være pålogget hele tiden. De synes det er godt at de slipper det mens de er på skolen. Når det gjelder nettmobbing ønsker vi å signalisere at det i alle fall ikke skjer i skoletiden, sier hun.

Men forbudet diskuteres heftig både blant elever og lærere. Mange er uenige og sniker seg til å bruke telefonen til tross for at det ikke er lov. En titt inn i et av klasserommene viser at det ikke er helt fritt for mobiltelefoner likevel.

– Jeg har den med hver dag og bruker den i friminuttene. Det burde være lov, sier niendeklassingen Henrik Soltvedt.

Han risikerer en anmerkning hvis han blir oppdaget av en lærer.

– Tidligere pleide vi å beslaglegge telefonene som ble brukt. Det gjør vi ikke så mye lenger. Brudd på ordensreglementet skal markeres, men gjerne gjennom positiv veiledning, sier rektor Fjeldstad.

Innimellom får elevene bruke telefonen til faglig arbeid i timene. Da gir læreren gjerne beskjed dagen før, slik at mobilen kommer med i sekken.

Konstant forstyrrelse

Karl Eirik Kval er lektor og forfatter av boken «Det store skolesviket», der han kommer med en rekke forslag til hvordan skolesystemet kan endres til det bedre. Kval mener at mobilhotell der telefonen blir levert inn i hver time bør være obligatorisk. Aller helst bør det være en nasjonal standard.

– Ordningen med at elevene skal legge vekk telefonene sine i timene fungerer helt elendig. Mobilene er en konstant forstyrrelse, sier Kval.

Selv er han lærer ved Blindern videregående skole i Oslo. Der er det opp til læreren å sørge for at elevene ikke bruker telefonen sin i timen.

– Jeg har i utgangspunktet god kontroll når det gjelder autoritet i klassen, men er likevel veldig plaget av avbrudd i timene. Så lenge telefonen ligger i nærheten utgjør den en konstant fristelse for elevene. Det vil hjelpe både elever og lærere hvis telefonen gjøres utilgjengelig i timen, sier forfatteren.

Bruker telefon i undervisningen

Ortun skole gjorde som Karl Eirik Kval anbefaler og har innført mobilhotell for de yngste elevene i 8. og 9. klasse. De får bare bruke telefonen sin i storefriminuttet. De eldste elevene får beholde telefonene sine gjennom skoledagen, men de skal være lydløse og usynlige i undervisningstimene.

– Vi ønsket å begrense forstyrrelsen som tilgjengelige mobiltelefoner gir. 10. trinn har ikke vært del av dette forsøket og vi har derfor beholdt gammel ordning for dette trinnet ut året. Fortsetter vi ordningen, vil det gjelde hele skolen fra høsten 2017, sier rektor Stein Larsen.

Både elevråd og FAU har vært positive til utprøvingen.

Noen av lærerne lar elevene også bruke telefonen som en del av undervisningen.

– Mobilen er blitt et viktig verktøy, men vi er veldig bevisst på at elevene ikke skal trenge ekstra utstyr for å kunne delta i undervisningen. Når mobilen brukes er det derfor alltid gruppearbeid, slik at det ikke gjør noe om ikke alle har sin egen, sier rektor Stein Larsen.

Digital venn

Sandgotna skole i Bergen har lagt seg på en mer liberal linje og lar elevene bruke mobiltelefonen fritt i friminuttene.

Men ifølge rektor Gjermund Sulen kan reglene bli endret. Både FAU, elevrådet og de ansatte diskuterer nå hvordan mobilbruken på skolen skal være i fremtiden. De ansatte skal også delta i debatten.

– Det er en viktig sak for mange og vi ønsker en grundig gjennomgang. Alle skal bli hørt og få si sin mening. Vi kan ikke ta mobilen bort fra elevene uten at de får komme med innspill. Her gjelder det å komme frem til gode løsninger, sier han.

Å ta bilder i skoletiden er ikke lov. Noen ønsker også å begrense tilgangen til telefonen i friminuttene.

– Men det er mange meninger om dette. Noen har lyst til å være mer sosiale i friminuttene og synes telefonen ødelegger for dette. Andre har kanskje ikke så mange venner og mener at de trenger telefonen for å ha sosial venn, sier Sulen.

Byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen, Pål Hafstad Thorsen, sier han vil vurdere sentrale retningslinjer for mobilbruk på skolene, hvis han får signaler om at det trengs.

– Det er viktig at skolene finner gode ordninger som kan fungere i samarbeid med foreldrene. Men hvis ulik praksis er et problem, vil vi se nærmere på det, sier han.