— Nå i august og første halvdel av september er vepsen på sitt mest aggressive, forteller Kåre Nesheim.

Han jobber som ambulansepersonell og underviser i førstehjelp både i Røde kors og ved videregående skole.

Disse små gul- og svartstripete surrende insektene er egentlig ikke på jakt etter deg eller barna dine. De leter etter mat. Og er spesielt sultne på sensommeren. Kommer du i veien eller forsøker å vifte dem bort, risikerer du å bli stukket.

— Ved brodden til vepsen er det en giftkjertel. Denne giften kan overføres til offerets vev og blodbane. Det kan være smertefullt, men er som oftest ikke farlig, sier Nesheim.

Ro ned barnet

Det å bli stukket er ofte ekstra skremmende for barn, fordi de ikke helt forstår hva det er som skjer. Mange reagerer ved å skrike til. Det beste du som forelder gjør her, er å roe barnet ned.

— Når barnet skriker, øker hjertefrekvensen og giften fra vepsen sprer seg raskere i blodbanen, forklarer Nesheim.

Hans oppfordring til småbarnsforeldre er:

-Ta førstehjelpskurs! Og sørg for å friske opp kunnskapen – helst én gang i året.

Kraftig allergisk reaksjon etter stikk? Gjør dette:

  • Noen reagerer kraftigere på vepsens gift enn andre. Opp mot én prosent av oss er disponert for å få en kraftig allergisk reaksjon som kan være livstruende – anafylaktisk sjokk.

  • Når barn får anafylaktisk sjokk , snurper luftveiene seg sammen og barnet får ikke puste. Det kan fort bli dramatisk. Ring 113 med én gang og forklare saklig hva som har skjedd. Jo roligere du klarer å være, jo fortere kan dere få hjelp, og barnet slipper å bli smittet av din panikk i tillegg.

STIKK I HUDEN: Å kjøle ned stikket kan virke lindrende. Noen velger også å ta en allergitablett som inneholder antihistaminer for å begrense reaksjonen. Foto: Illustrasjonsfoto Juergen Faelchle NTB/ Scanpix
  • Få med tidsperspektivet. For eksempel at treåringen ble stukket av en veps for to minutter siden og har nå puls på 130 mot 75 som er normalt. Slike detaljer gjør det lettere å gi den nødvendige hjelpen. Ifølge Nesheim sendes det ofte luftambulanse til barn med anafylaktisk sjokk. Voksne blir oftere hentet med vanlig ambulanse. Hos voksne kan det også fort bli livstruende, men her er blodtrykksfall den største faren.

  • Jo fortere reaksjonen kommer, jo mer alvorlig er det. Kommer reaksjonen etter ett, to eller fem minutter er det altså mer kritisk enn om den først kommer etter ti minutter eller senere. Men ring alltid 113 ved mistanke om anafylaktisk sjokk.

  • Følg instruksjonene du får over telefonen. Ellers er det viktigste at du gjør barnet ditt trygt. Ved pustetrøbbel er det best å sitte. Det virker banalt, men det å sitte på fanget, bli holdt i hånden og snakket rolig til har faktisk mye å si. Omsorgen foreldre gir i slike situasjoner kan ikke overvurderes, sier Nesheim.

BIESTIKK: Ved biestikk sitter brodden igjen under huden. Den bør helst fjernes med pinsett eller en ren nål, men har du ikke det tilgjengelig, kan du forsøke å trekke den ut med neglene. Pass på at du ikke berører giftkjertelen øverst på brodden. Vask området med vann og eventuelt litt såpe, eller pyrisept eller lignende. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

Kommer du utfor et bevisstløst barn — slik gir du førsthjelp. Gjør det noe om barnet spiser sand? Legen gir deg svaret

Hvordan behandle et stikk

  • Å kjøle ned stikket kan virke lindrende.

  • Noen velger også å ta en allergitablett som inneholder antihistaminer for å begrense reaksjonen. Det nytter lite ved anafylaktisk sjokk, men kan ellers dempe ubehaget. Det kan ta litt tid før antihistaminene virker, men det kan være bedre enn ingenting.

  • Hør alltid med lege før du gir barnet medikamenter. Når du ikke fram til fastlegen, kan du prøve legevakten eller 113. * Er barnet stort nok til å ta reisesyketabletter, kan dette være en erstatning for allergitabletter fordi også disse inneholder antihistaminer. Men velg helst noen som ikke er veldig søvndyssende.

  • Ved biestikk sitter brodden igjen under huden. Den bør helst fjernes med pinsett eller en ren nål, men har du ikke det tilgjengelig, kan du forsøke å trekke den ut med neglene. Pass på at du ikke berører giftkjertelen øverst på brodden. Vask området med vann og eventuelt litt såpe, eller pyrisept eller lignende.

GLAD I DET SØTE: Unngå å spise utendørs på sensommeren, eller dekk til mat eller søtsaker. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

Råd for å unngå å tiltrekke seg veps

Det er ikke slik at de på samme måte som mygg lukter seg fram til et menneske de vil stikke. De stikker i selvforsvar. Dette kan du gjøre for å unngå å bli stukket.

  • Se alltid på det du putter i munnen når du er utendørs. Du vil ikke spise en veps!

  • Unngå å spise utendørs på sensommeren, eller dekk til mat eller søtsaker

  • Unngå lyse klær (farge på klær spiller liten rolle for veps, men kan tiltrekke bier)

  • Unngå brå bevegelser om det er veps i nærheten

Husk at veps også er sosiale vesen og «forteller» hverandre hvor det er godsaker. Dermed kan du bli mer omsvermet enn du setter pris på.

Vi advarer om mulig innbilt kløe ved lesning av denne artikkelen.

Slik tar du knekken på veps

VEPSEFELLE. Fangst etter to døgn. Del en tom brusflaske i to og sett tuten ned mot bunnen. Denne ble fylt med litt eplejuice, syltetøy og noen skiver falukorv. Foto: Egil Steinsland
  • Ikke forsøk å vifte eller slå bort vepsen– da er sjansen stor for at den blir redd og stikker til.

  • Slå den flat! Bruk en avis, et blad eller annet du har for hånden.

  • Spray vepsen med vann. Da blir den så tung at den faller ned, og du kan slå den med noe eller trø på den (med sko på!)

  • Lag en vepsefelle – del en tom brusflaske i to på tvers og sett tuten ned mot bunnen av flasken. Fyll oppi litt sukkerholdig saft eller brus. Vepsen klarer ikke å komme seg ut når de først har kommet ned til herlighetene. Har du litt flytende såpe oppi i tillegg drukner vepsen raskere og plages ikke nødig.

  • Kjøp deg en elektrisk fluesmekker. Den gir insektet et støt og lammer det lenge nok til at du rekker å klaske til.

Derfor skal du ikke drepe biene

Derfor får noen større og vondere stikk enn andre

Noen mennesker får en mye kraftigere lokal reaksjon på stikket enn andre. Kåre Nesheim mener det skyldes genetisk disposisjon, og har i motsetning til hva mange tror, ikke noe med allergi å gjøre, menheter hyperreaktivitet.

— Noen får en kraftig hevelse rundt stikkstedet. Disse kan være veldig smertefulle og ta lang tid å bli kvitt, men det er ikke farlig, sier han.

Et stikk i munn eller hals kan være like farlig som anafylaktisk sjokk, fordi luftveiene kan bli blokkerte. Behandlingen er den samme – adrenalin i kombinasjon med antihistaminer og glukokortikoider etter vurdering hos lege.

— Ellers er det ofte vondt å bli stukket på steder med lite fett under huden, steder med mye blod eller mye nerveceller. Hånden er et godt eksempel her. På oversiden av fingrene er det kort vei ned til beinet og det er lite plass til hevelsen som kommer ved stikk. Da kan det bli mer smertefullt. Tommelen er svært blodfylt og kan derfor være ekstra vondt å bli stukket der. Og helt ute ved neglene er det mye nerveceller – og også vondt å bli stukket, sier Nesheim.

Han forteller at leppene også er spesielt vonde i bli stukket i.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.