Synes du poden har stirret i overkant mye ned i skjermen de siste ukene, er du neppe alene. I konkurranse med telefon, PC og Ipad er det vel umulig å få barnet til å lese en bok. Eller?

Å skape en bokorm er ikke gjort i en fei. Men det er fullt mulig, ifølge ekspertene.

De siste tallene viser at bare ett av tre barn mellom 9 og 15 år leser i en papirbok i løpet av en dag, ifølge Norsk mediebarometer.

– Vi må nok innse at det krever mer tilrettelegging og tvang enn vi skulle ønske, sier Steffen Sørum. Han er faglig leder ved Norsk barnebokinstitutt og barnebokforfatter.

Ofte står foreldrene selv i veien for barnas lesing. Enten presser vi for mye og på feil måte, eller så gir vi etter, mener Sørum.

– Foreldre vurderer ofte egne interesser og preferanser som de viktigste. De må huske på å la barna få bestemme selv hva de vil lese. At barna liker bøkene, er nøkkelen.

Monica Mitchell er førsteamanuensis og jobber ved lesesenteret ved Universitetet i Stavanger. Hun påpeker at alle typer lesestoff er bra.

– Det å lese er ikke nødvendigvis å lese skjønnlitteratur. Det kan være både faglitteratur og tegneserier også. Det viktigste er at man leser.

Her er Sørum og Mitchells beste råd for å skape leseglede hos barn:

1. Oppvarmingsøvelse: Lag en historie!

Mange barn mangler evnen til å «se» bilder i hodet. Heldigvis er det en egenskap man kan trene på, ifølge Sørum. Dette kan være en måte å gjøre det på:

Lag en tankeøvelse med en enkel historie. Barna må se for seg det som skjer og aktivt bestemme hvilke vendinger historien tar.

Be barna lukke øynene. Sett dem inn i en konkret situasjon. Si for eksempel: «Du åpner øynene, men det er helt mørkt. Hva gjør du?» Barna må bruke fantasien for komme seg videre. Sitter de fast, kan du hjelpe dem videre, for eksempel ved å spørre «Hva kjenner du på bakken? Hører du noen lyder?»

Hvorfor en slik øvelse? Barna får trent på å visualisere og utfordret både kreativiteten og empatien.

Steffen Sørum brenner for å få barn til å lese mer. – Barn vil lese samme bok om og om igjen, og det er ikke nødvendigvis feil. Bøkene kan leses med nye øyne hver gang, sier han. Foto: Niklas Lello

2. Gå på skattejakt etter bøker

Det viktigste for å få leseglede er å lese noe som både underholder og interesserer. Å finne riktig bok er derfor helt avgjørende. Gå på skattejakt hjemme. Kanskje finner dere noen bøker dere hadde glemt?

Biblioteket er vanligvis en gullgruve. La barna selv få velge ut hvilke bøker de vil låne. Da får de trening i å finne ut hva de liker og interesserer seg for. Biblioteket har både lydbøker og e-bøker, en fin erstatning nå som de fysiske utlånsstedene er stengt.

Å finne en bokserie kan være gull, sier Mitchell. Da kan de glede seg til neste bok og få en jevn strøm av nye bøker.

3. Del på lesejobben

Å lese en hel bok kan virke uoverkommelig. Det kan også et kapittel eller et avsnitt. Et tips er å la de voksne eller storesøsken lese annethvert kapittel, annethvert avsnitt eller annenhver setning med barnet. Etter hvert kommer kanskje barnet i gang og kan lese mer på egen hånd.

Når boken eller teksten er ferdiglest, får barna en mestringsfølelse – selv om de ikke har gjort all lesingen på egen hånd.

Det kan også være en idé å ringe eller ha et videomøte med besteforeldre og lese høyt for dem. God trening for barnas formidlingsevne, godt selskap for de eldre.

4. Se filmatisering av boken først

Vant til å høre «bok først, film etterpå»? Prøve heller denne varianten, tipser Sørum: «Film først. Bok etterpå.»

– Innholdet i boken kan bli mer tilgjengelig og forståelig hvis barna har «sett» boken først, sier han.

I tillegg kan barna oppleve at de får noe ekstra når de leser boken senere. Ved å lese boken i ettertid ser man hvor mye rikere en bok kan være enn det som får plass i en film.

– Men noen foretrekker å gjøre det den andre veien – å danne indre bilder først. Det kan også være motiverende for barn å se filmen i ettertid, mener førsteamanuensis Mitchell.

Uansett rekkefølge kan det å oppleve en historie i to ulike formater være god trening for barna.

5. Finn en fast lesestund for hele familien

Hverdagen vår består mye av skjerm, rutiner og organiserte aktiviteter. For mange kan det derfor være vanskelig å finne tid til å lese. Nå som fritidsaktiviteter er avlyst, er det en gyllen mulighet å gjør lesing på nye måter.

– Lesing kan fort bli en fast aktivitet på linje med alt annet. Hvis hele familien setter seg sammen, unngår man også andre forstyrrelser, sier Mitchell.

Lesestunden kan gjøres ekstra hyggelig med kakao eller annet godt.

Foreldrenes egen interesse for lesing smitter over på barna, så i tillegg til erfaring med lesing, vil barna få erfaring med å konsentrere seg og se at man kan være både konsentrert og sosial på samme tid.

6. Ikke slutt med høytlesning for tidlig

Mange foreldre leser høyt for barna sine fra de er ganske små. Det er ingen grunn til å slutte med det når barnet begynner å lese selv. Mitchell oppfordrer foreldre til å lese høyt så lenge de har glede av det sammen.

– Voksne kan dele en verden med barna som de ikke er i stand til å lese om selv. Og de får tidligere hele og lengre leseopplevelser, forklarer hun.

Her er det også viktig ikke å bli for opptatt av å velge bøker for barna. La dem være med på å bestemme hva dere skal lese. Det er selvsagt lov å foreslå bøker du selv hadde gode opplevelser med som barn.

Monica Mitchell sier det viktigste foreldre kan gjøre er å gi barna lett tilgang til bøker. Det kan være gjennom å lese for dem, ha bøker som interesserer i hus, eller høre på lydbok. Her med sønnen Victor. Foto: Privat

7. Ikke vær redd for å utfordre barna

Som med alt annet må man utfordres for å bli en bedre leser. De typiske stegene er fra billedbok til tekst, fra barnebok til ungdomsroman. For at barn skal bli bedre til å lese, er det tekstmengden som er avgjørende.

– Det er ikke bare-bare å gå fra lettleste bøker til ungdomsromaner. Ta utviklingen i små steg. Da kjenner man på mestring underveis, sier Sørum.

Han foreslår litt færre bilder og litt mer tekst for hver bok. Da blir det mindre overveldende for barna.

Og husk: Leseinteressen kan gå i bølger, som for alle aktiviteter. Det gjelder for barn i alle aldre.

8. Prøv litt tvang!

Tvang klinger kanskje ikke så bra, men Sørum er klar på at litt mild tvang kan fungere.

– «Tvang» må til for å bli god til noe. Det gjelder alt vi skal bli bedre på. Å lære å gå på ski eller sykle har også sine nesten uoverstigelige hindre. Det samme gjelder lesing, sier han.

Han sier det er misforstått at lesing alltid skal være lystbetont. Likevel er det viktig at lesingen ikke blir et slags onde barna må gjennom før de kan gjøre det de egentlig har lyst til.

Hvis barna er motvillige, har han noen konkrete tips til avtaler du kan gjøre:

  • De må lese minst 30 sider før de bytter til en annen bok. Prøv. Gi den en sjanse.

  • Hvis de ikke vil lese boken de holder på med, må de finne en bok å erstatte den med.

Har du tips til forbrukersaker som gjelder barn og familieliv? Send en e-post.

Aftenpostens podkast Foreldrekoden har etablert en egen Facebook-gruppe for foreldre i alle aldre. Her kan du få eksklusiv informasjon og være med å diskutere temaer og få tips fra andre.