Dager og helger med høyt aktivitetsnivå, man er sliten og dumper ned i TV-sofaen klar for serier.

– Det er veldig vanlig og fullt forståelig. Man mangler krefter og initiativ, og velger minste motstands vei. Men veldig mange par som savner kjærestefølelser og søker hjelp for bedre kommunikasjon skylder på TV-en, forteller samlivsterapeut Trine Huseby.

– Hvorfor er serietitting en trussel?

– TV-serietitting er både tid- og oppmerksomhetskrevende. Det er en passiv måte å være sammen på, det kan bli kjedelig. Mer bekymringsfullt er det som skjer med samspillet over tid. Det kan gå på bekostning av den menneskelige kontakten, nærheten og fellesskapet som de fleste ønsker seg med kjæresten sin, sier hun og legger til:

– Noen opplever at kjæresten eller parforholdet blir kjedelig og søker ut, noe som medfører risiko for utroskap. Andre kjenner på meningsløshet og stiller spørsmålet om det var dette livet man ønsket seg.

Påvirker TV-serier parforholdet ditt negativt? Svar i pollen lenger nede.

SPISER OPP TID: TV-serietitting som spiser opp tid fra parforholdet er dessverre en trend Trine Huseby ser blant par om dagen. Samlivsterapeuten tar imot par ved Sundvolden Hotel i Buskerud. Foto: Privat

– Er det noe med tiden vi lever i som fører til dette?

– Høyt aktivitetsnivå er ett kjennetegn. Et annet er kontinuerlig sammenligning med andre mennesker og livene de lever. På nettet florerer det med livsoppskrifter som har en forlokkende effekt. I vår streben etter å få med oss mest mulig, hender det at det glipper underveis å verne om det viktigste – å ha det bra med kjæresten sin, sier Huseby.

Hva bør vi skrive om rundt parforhold? Tips oss gjerne.

Slik får du en bedre tv-stund

Huseby mener mange par har et uutnyttet potensial. De har kjærligheten på plass og et ønske om å ha det bra. Men så er de ikke bevisst eller samkjørt når det gjelder prioriteringer, og de er ofte ikke klar over betydningen av å legge til rette for romantikk i hverdagen.

– TV-serietitting kan være et område å starte med. Begrens det til én dag i uken, og finn en serie begge synes er bra. Da kan det være noe begge gleder seg til og en måte å slappe av på, sammen. Noen par forteller at hun sitter i armkroken eller at han masserer henne litt.

Videre er Husebys råd å ha en tyveminutters sekvens før serien. Se faktaboks.

– Rådene speiler viktige faktorer for et bra parforhold. Så kan noen av tipsene få enkelte til å himle med øynene. Synes man stearinlys blir for klamt, erstatt det med noe som er hyggelig for dere. Suksessfaktorene er: samtale, fysisk nærhet, humor og felles prosjekter, sier Huseby.

VIL LA PARET BESTEMME SELV: – Om paret vil lese bøker, jogge eller se på Netflix, er det en verdivurdering man må få lov til å gjøre selv, mener psykolog Peder Kjøs. Foto: Tor Stenersen / Aftenposten

Kjøs: Ville man sagt det samme om jogging?

Psykolog Peder Kjøs synes det er en god idé at par reflekterer over utstrakt TV-serietitting. Er det et valg, eller er det bare blitt sånn.

Men han vil ikke være så kategorisk å si at det kan være en trussel mot parforholdet.

– For noen er nettopp det å kunne dumpe ned i sofaen med popcornskålen sin og se på noe sammen en veldig bra ting å gjøre. Det er litt viktig at man ikke står utenfor og verdivurderer hva andre folk driver med, mener Kjøs.

For ville man slått ned på eller sagt det samme om et par som hver kveld jogger sammen? «Nei, først må dere ta en prat om hvordan dere har det, så kan dere jogge»

– Det tror jeg ikke, men så fort det er TV og nett, har man litt lov til å si det. Om paret vil lese bøker, jogge eller se på Netflix, er det en verdivurdering man må få lov til å gjøre selv. Paret må få bestemme, mener Kjøs.

Årsak-virkning

Dessuten mener han hele problemstillingen bærer litt preg av å være et årsak-virkningsspørsmål.

– Sitter man med hver sin serie fordi man egentlig ikke har så mye til felles, eller har man lite til felles fordi man ser på hver sin ting? Hvis man velger bort partneren til fordel for TV-serietitting, er det ikke sikkert det er TV-serietittingen i seg selv som er problemet. Men samtidig, det er et samspill her. TV-serietitting kan være ganske vanedannende. Man kan bli veldig hektet, som igjen gjør at det kan være vanskelig å ta de rette valgene.