To tette barn, eller vente noen år? Det er spørsmålet mange foreldre stiller seg når familien skal utvides.

Marlene (32) og Kim Roskifte (33) ble foreldre for første gang for fire år siden. Fra Aiden ble født, visste de at de ønsket å gi ham en lillesøster eller en lillebror. De ønsket dessuten at barna skulle være nære hverandre i alder. Men at Marlene skulle bli gravid på nytt allerede etter fire måneder, hadde de ikke sett for seg.

– Det var litt «oh, shit» der og da. Det ble jo tettere enn planlagt, sier Kim.

Den lille familien skulle til Gran Canaria da graviditetstesten viste positivt resultat.

– Jeg hadde gledet meg til endelig å kunne ta et glass vin på ferie, men det ble jo ikke helt sånn, forteller Marlene lattermildt.

Kvalitetstid med hele familien er fint, men et godt tips kan være å splitte seg innimellom, slik at hvert av barna får den ene forelderens fulle oppmerksomhet, mener Marlene og Kim. Her sammen med barna Lina Noelle (3) og Aiden (4). Foto: Stein Bjørge

En trygghet i hverandre

For tre år siden kom Lina Noelle til verden, 14 måneder etter Aiden. I dag kunne ikke foreldrene sett for seg et liv uten barna.

Siden de ble tobarnsforeldre har Marlene og Kim erfart både de positive og de mindre positive sidene ved å få barn med kun få måneders mellomrom. De ser først og fremst fordeler for sønnen og datterens del.

– Det ene er at de kan leke sammen fordi de har like interesser. Akkurat nå krangler de mest om lekene, men vi tror det vil endre seg etter hvert som de blir eldre. Det er enklere å finne på aktiviteter som passer for begge, siden de gjerne vil det samme, forteller Kim.

Han tror Aiden og Lina Noelle vil få mer erfaring med å dele og takle sjalusi, sammenlignet med mange andre søsken. De har tidlig lært å dele på både leker og foreldrenes oppmerksomhet.

Foreldrene mener Lina Noelle får mye igjen for å ha en storebror som bare er noen måneder eldre. Hun vil helst gjøre alt det Aiden gjør. Han viser vei og hun strekker seg etter. De pusher hverandre.

Marlene trekker dessuten frem det sterke båndet mellom søsknene som en stor fordel.

– Å begynne i barnehagen var nok mindre skummelt for dem enn for mange andre barn, nettopp fordi de har en støttespiller og en trygghet i hverandre. Det er en ubetinget kjærlighet mellom dem, selv om de har et elsk-hat-forhold akkurat nå, sier hun.

– Det blir lite egentid med hvert av barna, forteller Marlene og Kim. Foto: Stein Bjørge

– Mye armer og bein

Marlene og Kim erfarer at barnas like rutiner er en fordel for dem i hverdagen. Aiden og Lina Noelle legger seg samtidig om kveldene og slik får foreldrene verdifull egentid.

De kjenner likevel ofte på følelsen av ikke å strekke til når det gjelder å gi barna like mye oppmerksomhet, tid og oppfølging.

– Det blir mye armer og bein med to så tette. Ofte påvirkes de av hverandres humør. Har den ene en dårlig dag, får gjerne den andre det også, forteller Marlene.

– Det å få barn er en prøvelse for forholdet og spesielt når man får to tette. Det blir kaos, og det er ikke til å unngå. Unn hverandre egentid innimellom, er oppfordringen fra Marlene og Kim til andre som får to barn med kort tids mellomrom. Foto: Stein Bjørge

Større risiko for komplikasjoner

Marlene opplevde flere fysiske utfordringer da hun gikk gravid med nummer to, og i en periode måtte hun sitte i rullestol. Selv tror hun ikke kroppen var klar for et nytt svangerskap så tidlig.

Forskning viser at både kvinner og menn som får barn med mindre enn 18 måneders mellomrom, har cirka ti prosent økt dødelighet, sammenlignet med foreldre som får barn med 2,5 til 3,5 års mellomrom. Det forteller leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup.

Ifølge flere studier har omtrent halvparten av kvinnene minst ett nytt helseproblem etter fødselen. For to tredjedeler er problemet der fortsatt ett år etter fødselen, forteller leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup. Foto: Kristin Henriksen, NSF

– For kvinner handler det om at ethvert svangerskap og fødsel gir betydelige fysiologiske endringer og er en stor påkjenning for kroppen. For menn skyldes det sosiale forhold. Dette er en periode med ekstra mye arbeid, søvnløshet, slit og bekymringer. Det er svært krevende å ta hånd om to tette barn, forklarer hun.

Tidligere studier har vist at kvinner med veldig kort svangerskapsintervall er mer utsatt for komplikasjoner som for tidlig fødsel, spedbarnsdød eller hemmet vekst under svangerskapet. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler derfor minst to års mellomrom fra fødsel til neste graviditet.

Hele familien Totland samlet. Fra venstre: Milly (21), Mikkel (24), Thea (50), Per Arne (61) og Martine (27). Foran står attpåklatten Mie (11). Foto: Morten Uglum

– En velkommen overraskelse

Hos familien Totland er situasjonen en annen. Thea (50) og Per Arne Totland (61) hadde allerede fått tre barn da Thea ble gravid på nytt.

– Det var ikke veldig regissert, det her, men en velkommen overraskelse, forteller Thea.

Nesten ti år etter at hun hadde født sist, kom Mie (11) til verden. Milly, som da var ni år og familiens «lille prinsesse», var skeptisk til å skulle få en etterfølger.

– Hun var sterk motstander helt til Mie ble født. Da hun holdt den nyfødte babyen i armene på sykehuset, utbrøt hun: «Åh, jeg elsker henne», minnes Per Arne.

Siden den gangen har stemningen mellom de fire søsknene vært god. Martine (27), Mikkel (24), Milly (21) og Mie (11) forteller om nære søskenrelasjoner, til tross for den store aldersforskjellen mellom de to yngste.

Mie mener den største fordelen med eldre søsken er at hun alltid har noen å prate med som kan gi gode råd og dele av egne erfaringer.

– Og jeg kan bli kjørt hvor jeg vil, legger hun til med et smil.

Mie har et nært forhold til alle storesøsknene sine. Det er nesten ti års aldersforskjell mellom henne og Milly. Foto: Morten Uglum
– Milly har tatt oppgaven som søsken veldig alvorlig og har vært en som Mie har måttet å bryne seg litt på. Det er en viktig side ved søskenrelasjonen. De to eldste har vært mer som reserveforeldre, forteller mamma Thea. Foto: Morten Uglum

Fikk mye hjelp av søsknene

Heller ikke Thea og Per Arne har problemer med å komme på fordeler ved å få en attpåklatt.

– Tiden gikk veldig fort med de tre første. Jeg følte ikke at jeg hadde tid til å nyte småbarnstiden på den måten jeg hadde sett for meg fordi det var så hektisk. Med Mie fikk jeg en ny mulighet.

– Og så fikk hun jo utrolig mye kjærlighet, oppmerksomhet og stimulering av sine tre storesøsken. Det var alltid noen der som kunne hjelpe til. Alltid hender som kunne løfte, bære og trøste. Det gjorde småbarnstiden mindre stressende for min del, forteller Thea.

Per Arne sier Mie er den som har fått mest oppmerksomhet og egentid med foreldrene. Han tror dessuten hun har nytt godt av å ha tre eldre søsken å se opp til.

– Hun fikk tidlig et godt språk og kunnskap om ting som kanskje ikke andre på hennes alder har. Humor og ironi sitter løst i denne familien, sier han.

– Noen ganger går nok samtalen mellom de tre eldste litt over hodet på henne, men samtidig viser det at hun er en del av gjengen. Det ville vært verre om hun ikke ble inkludert, legger Thea til.

Dette bildet ble tatt i forbindelse med en reportasje om morsdagen i Aftenposten i 2009. Foto: Bodil Fuhr
... Mye har endret seg siden den gangen. Foto: Morten Uglum

Vanskelig å imøtekomme alle ønsker

Thea og Per Arne legger likevel ikke skjul på at det har vært noen utfordringer knyttet til den store aldersforskjellen mellom barna. Etter flere år uten småbarn, ble overgangen stor med en baby i hus. Rutinene måtte læres på nytt.

– Da Mie var bare to uker gammel, fløy vi til Sveits. Hun bæsjet utover hele ryggen, men vi hadde glemt å ta med skiftetøy på fly. Vi så på hverandre og tenkte «det var sånn det var, ja», forteller Per Arne og ler.

Thea forteller at det til tider har vært vanskelig å tilfredsstille alles behov og ønsker, for eksempel når treåringen drømmer om Dyreparken, mens 19-åringen vil på festival.

Den største ulempen mener hun likevel er at Mie ikke har et jevnaldrende søsken å leke med. Det er 11-åringen enig i.

– Det hadde vært fint med et søsken som var nærmere i alder. I stedet er jeg sammen med venner og leser bøker, forteller hun.

Foreldrene Thea og Per Arne må vente noen ekstra år før de kan dyrke egne interesser uavhengig av barna. – Vi er ikke der ennå. Det blir ganske forsinket for oss. Men det er klart, når man først har fått et barn, tenker man ikke så mye på ulempene. Det er som om hun alltid har vært her. Mie er uunnværlig, forteller de. Foto: Morten Uglum

Fordeler og ulemper

Barnepsykolog og forfatter bak boken Søsken – konkurrent eller kompis?, Elisabeth Gerhardsen, mener det ikke finnes en ideell aldersforskjell mellom søsken.

– Det er fordeler og ulemper med alle kombinasjoner av alders- og kjønnsforskjeller i søskenflokken, sier hun.

Elisabeth Gerhardsen, barnepsykolog. Foto: Privat

Her er hennes oppsummering:

Liten aldersforskjell

Fordeler:

  • Lettere å finne aktiviteter som begge har glede av.

  • Stor sannsynlighet for at søsknene vil ha glede av å leke med hverandre. I tillegg vil de ha glede av et søsken i hus det meste av barndommen.

Ulemper:

  • Barna kan lettere sammenligne seg med hverandre og konkurrere om ferdigheter, ha flest venner eller være mest populær.

  • Betyr som regel mer nattevåk og slitsomme dager for foreldrene. Noen tenker imidlertid at det er greit å få det unnagjort.

  • Den eldste av søsknene har en mamma som har gått gravid eller hatt barselsplager det meste av hans/hennes liv. De første leveårene legger grunnmuren for psykisk helse resten av livet. Det er viktig at foreldrene dine ikke da er mer eller mindre konstant utslitte.

  • Barn på ett eller to år har mye utforskningstrang, men samtidig liten impulskontroll. Har man to små barn, må man følge nøye med på at de hverken skader seg selv eller babyen.

  • Det er vanskeligere å forklare en toåring at hun eller han må vente på tur, ikke kan bruke så høyt stemmevolum eller lignende. Du kan ikke forvente at den eldste tar hensyn på samme måte som et eldre søsken ville gjort.

  • Foreldre har sannsynligvis ekstra behov for avlastning, men antagelig mindre tilgang til det fordi færre ønsker å ta på seg ansvaret for to barn.

Stor aldersforskjell

Fordel:

  • Foreldrene får en solid pustepause før de igjen må til pers med nattevåk.

Ulemper:

  • Kan være vanskeligere å følge opp den eldste så tett som du hadde ønsket, om du også har en liten som du må bruke mye tid på.

  • Kan være vanskelig å finne andre familier med barn på samme alder.

  • Mens en krangel mellom søsken med liten aldersforskjell blir mer jevnbyrdig i hvor mye de kan såre hverandre, vil spydige replikker fra et mye eldre søsken fullstendig knuse den som er liten.

Har du tips til temaer som gjelder barn og familieliv? Send en e-post.