Senk skuldrene, jekk ned kravene og tro ikke på alle bildene som blir lagt ut på Facebook. Jul trenger ikke å være ekstremt flott og fancy. Det kan bli ganske koselig uansett.

Det er budskapet til Ida Brænden (36). Hun er tobarnsmor, SFO-leder og tidligere håndballtrener for barn og unge i Nittedal.

I en Finn-annonse har hun samlet forslag til hvordan lage julekalender til en billig penge.

– Jeg har tidligere tenkt på å hjelpe familier som har det trangt i julen. Men i stedet for å hjelpe kun noen få, fant jeg ut at jeg heller kunne dele noen tips som kan være til inspirasjon for flere. Det skal være overkommelig, også for dem med dårlig råd, forteller hun.

Har du tips til hva man kan fylle julekalenderen med, uten å bruke mye penger? Send inn ditt forslag. Saken oppdateres fortløpende.

Sluttet med pakkekalender

Tobarnsmor og forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand, er opptatt av at det ikke er pengene som avgjør hvorvidt barna får en fin advent.

– Den beste julekalenderen trenger ikke koste mye penger. Selv gikk vi fra rene pakkekalendere til ting vi kan gjøre sammen for et par år siden. Barna setter mer pris på kalenderen de får nå, sier hun.

Ifølge en fersk undersøkelse banken har gjort, føler én av fire at de bruker for mye penger på julekalendre. Like mange føler at presset blir større for hvert år.

– Hvis barnet ditt har et ønske om godterikalender eller pakkekalender, kan du variere med innspill av dette i noen luker, så unngår du å tømme lommeboken. De fleste barn setter pris på å gjøre ting sammen med oss voksne. Ting vi kanskje ikke er like flinke til å ta oss tid til i en travel hverdag. Det blir en fin førjulstid for både store og små.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand. Foto: Danske Bank

Her er seks julekalendere på budsjett:

1. Rampenissen

Rampenissen kommer på besøk om natten fra 1. til 24. desember. Han finner på ulike rampestreker som barna våkner til om morgenen. Vær kreativ, google «rampenisse», og få masse inspirasjon. Selve rampenissen kan du fint lage selv.

Her er noen forslag:

  • Alle skoene i gangen står etter hverandre som tog, siden rampenissen har lekt tog med dem.

  • Rampenissen har rullet ut dopapir ned trappen eller pyntet bord og stoler med det.

  • Rampenissen har byttet ut tannkremen med majones og legger tannkremen i kjøleskapet.

  • Hvis det er mangel på snø, strør rampenissen litt mel på bordet og går noen skritt der.

  • Når rampenissen er i ekstra godt humør, putter han sjokolademelk i melkekartongen, eller lager et hjerte med tannkrem på speilet.

  • Rampenissen tegner med tannkrem på speilet.

Tipset av: Ida Brænden

Her viser Sander (4) og mamma Ida Brænden hvordan det så ut da rampenissen kjørte skotog i gangen. Foto: Privat
Her har rampenissen rullet dopapir fra andre etasje og inn på badet i første. Der inne fant storebror denne pyramiden med to nisser på. Smokken hans var midt mellom dem, men ble fort tatt tilbake. Det er to år siden og Sander (4) snakker fremdeles om da rampenissen tok smokken hans. Foto: Ida Brænden

2. Aktivitets- og opplevelseskalender

En opplevelse sammen kan være like fint og kanskje skape enda hyggeligere minner, enn dyre gaver. Barna elsker stort sett at foreldrene deltar på en aktivitet sammen med dem, samme hva man gjør.

Her er noen forslag:

  • Skriv fine ord/setninger til barnet, minner dere har sammen, eller artige ting barna sa da de var små som de har glemt. Legg gjerne ved et bilde hvis du har.

  • Lag en kinobillett som er til en kino senere på kvelden. Kinoforestillingen er hjemme hos dere selv. Finn en film (det går mange julefilmer på TV i advent) eller se årets julekalender sammen. Lag det mørkt i stuen. Kanskje har du mulighet til å kjøpe eller poppe litt popcorn. Du kan til og med lage penger som barnet kan bruke til å kjøpe popcorn i «din egen butikk».

  • Lag middag eller bak sammen. Kanskje kan barnet få velge mellom noe du allerede har ingredienser til å lage. Julekaker, hjemmelagede karameller, glaserte epler, kjeks eller frukt dyppet i sjokolade som stivner, er noen alternativer. Dette kan også bli smakfulle julegaver. Pakk inn i hjemmelaget papirpose av gavepapir og en rød sløyfe rundt.

  • Gå en tur i skogen, brenn bål og spis middag. Grill pølser på pinner dere har spikket, eller hva med pinnebrød? Ostesmørbrød eller kjøttboller/fiskekaker og litt smør i sølvfolie, er nydelig. Se flere tips i denne saken.

  • Har dere en dam med trygg is eller en skøytebane i nærheten, kan dere gå på skøyter. Det går også an å ta en tur på langrennsski eller i akebakken. Har du ikke utstyr, har BUA utlånsordninger mange steder i landet. Her kan du låne skøyter, ski, akebrett, turutstyr, sykler og lignende helt gratis. Les mer i denne saken.

  • Ta en tur ut og kos dere i snøen. Lag snømann eller ha snøballkrig.

  • Lag julekort. Eller hva med å stelle i stand spillkveld med kort og brettspill?

  • Inviter med en venn av barnet til juleverksted. Lag ting av trolldeig, pynt fyrstikkesker, lag tøyhjerter eller bak pepperkaker. Alt kan bli fine julegaver.

  • Lag julegrøt til middag og overrask med en liten sjokolade til den som får mandelen.

  • Sett av tid til en koselig lesestund. Eventyr med kakao og tente stearinlys sørger for julestemning.

  • Gi noe barnet likevel trenger, for eksempel fargeblyanter eller sokker.

Tipset av: Ida Brænden og Cecilie Tvetenstrand

Mie (1), Sander (4) og mamma Ida Brænden skriver brev til julenissens kontor i Drøbak. Det er blitt førjulstradisjon i familien. Foto: Privat

3. Omvendt julekalender

Det kan varme vel så mye å gi som å få. I denne julekalenderen skal barnet eller hele familien gjøre noe fint for andre. Oppgaver tilpasses etter alder. Kanskje kan barna lage til voksne og omvendt?

Her er noen forslag:

  • Rydde av bordet

  • Gå ut med søppelet

  • Hjelpe til å lage mat

  • Legge en hyggelig lapp i postkassen til naboen

  • Gi to komplimenter i løpet av dagen til noen på skolen/jobben

  • Gi bort noe du ellers ikke bruker og som andre kan ha glede av

Plan Norge har ferdiglaget omvendt julekalender man kan laste ned. SOS-barnebyer har også omvendt julekalender man kan melde seg på.

Tipset av: Ida Brænden

4. Feelgood-kalender

Denne kalenderen kan gis til både barn og voksne. Pynt et syltetøyglass eller en konvolutt. Lag 24 lapper med små, koselige beskjeder og legg dem oppi. Mottageren trekker én lapp pr. dag. Du kan legge med en liten sjokolade, tepose eller andre ting du vet vedkommende setter pris på. Perfekt om du ønsker å glede noen eller gi en ekstra oppmuntring!

Her er noen forslag til hva du kan skrive:

  • Du er best

  • Jeg er glad i deg

  • Du får meg til å smile

  • Du er tøff

Tipset av: Cecilie Tvetenstrand

5. Sjokoladekalender

Det finnes mange dyre kalendere, men det finnes også en del sjokoladekalendere og andre typer til en billigere penge på butikker som Nille og matvarebutikker.

Tipset av: Ida Brænden

6. Julekrybbe

Lag en julekrybbe, for eksempel av papp. Fortell barna litt og litt av historien om Jesu fødsel hver dag frem til julaften.

Julekrybben viser vanligvis Jesus liggende i en krybbe, Josef og Maria i en stall. Det er også en okse og et esel i stallen. Krybben har som regel figurer av hyrder og sauer, engler og av betlehemsstjernen.

Tipset av: Ida Brænden

Lesernes tips

Bildekalender

Første dag får barnet et fotoalbum. Deretter får det et par bilder hver dag som limes inn i albumet. Samme prinsipp som pakkekalender, men i stedet for ting, får barnet bilder. Det gir anledning til å mimre tilbake til fine opplevelser dere har hatt sammen.

Kalender med rebus, spill og sang

Lag kalender med lapper bestående av oppgaver, rebus eller teksten på en julesang dere kan synge sammen. Se om det finnes brukte puslespill som gis bort eller selges til en billig penge. Dette kan pakkes inn i 24 ulike deler, så kan dere pusle litt og litt for hver dag. Det går også an å pakke inn lørdagsgodtet, en klementin, rosiner, kjeks, kakaopulver eller andre ting man har i kjøkkenskapet fra før.

Bok-kalender

Lån 24 bøker på biblioteket, og pakk dem inn til en kalender. Det er helt gratis og bidrar til koselige lesestunder hjemme.

Englekalender

Pakk inn 24 ulike engler, og la barna trekke en engel hver dag. Den som åpner engelen, får bestemme hvor den skal være, og det blir gradvis mer jul i huset.

*Finn.no er eid av Schibsted, som også eier Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.

Har du tips til temaer som gjelder barn og familieliv? Send en e-post.