«Minstemann har fått innkalling til reguleringstannlege for vurdering. Men hva kan jeg forvente? Ligger det på 5000,-? 20.000.-? 50.000,-?» Søker man på temaet tannregulering på ulike nettdiskusjonsgrupper, finner man mange som lurer på slikt som dette.

— Jeg fikk sjokk da den store regningsbunken kom i posten: totalt 28.500 fordelt på en mengde giroer. Jeg hadde forhørt meg noe rundt. Jeg var forberedt på halvparten, forteller Hege Langaard.

Familien Langaard Rasmussen i Hof i Vestfold har en datter på 14 som er godt i gang med sitt tannreguleringsløp, de har også en sønn på tolv som denne høsten skal vurderes av kjeveortoped.

Ingen av foreldrene har hatt tannregulering selv. De hadde derfor ingen erfaring da det var aktuelt for eldstedatteren. De synes det er et veldig vanskelig marked å orientere seg i.

DYRT: Eldstedatter Anette har tannregulering på andre året, i høst skal lillebror Magnus vurderes. - Det er et stort innhugg i økonomien, men å la være å følge spesialistens anbefaling, er ikke lett, sier mamma Hege Langaard. Familien synes tannreguleringsmarkedet er vanskelig å orientere seg i. Foto: Privat

Spriker med flere tusenlapper

Forbrukerrådet er helt enig. Tannregulering er et marked hvor det er vanskelig for forbrukeren å ta gode, smarte valg.

— Det er enorme prisforskjeller, sier Hilde Uthaug, daglig leder av Forbrukerrådets sammenligningstjeneste, Hvakostertannlegen.no.

Tjenesten viser at prisen for første undersøkelse varierer fra 299 til 2000 kroner for pasienter over 20 år. Den viser også at en vanligbehandling i et reguleringsløp, «avtagbar plate» for korreksjon av bittfeil, kan koste fra 2530 til 4891 kroner.

Sammenligningstjenesten viser ti vanlige behandlinger, men dekker ikke et komplett behandlingsløp ved regulering.

Nordmenn har svart, men det er ett formål ingen ville brukt pengene på. Det overrasker forbrukerøkonom. Tannreguleringspasienter bruker i snitt to og et halvt år på behandlingen.

— Det er snakk om store summer. Det kan være mye å hente på sammenligne priser, mener Uthaug.

Jeg synes det har gått litt inflasjon i dette. «Alle» blir anbefalt tannregulering nå for tiden. Hege Langaard, tobarnsmor

— Vi jobber med å få et mer presist totalbilde gjennom å få på plass flere priser og samarbeid med kjeveortopediforeningen. Vi valgte likevel å rulle ut tjenesten med det vi har per nå. All erfaring tilsier at de som er billige på første konsultasjon stort sett er billige på de andre behandlingene også, sier Uthaug.

— Ethvert forsøk på å rydde litt hver dag dømt til å mislykkes. I Norge er ordinær tannpleie gratis for barn og ungdom frem til de fyller 18 år. Voksne må i utgangspunktet betale selv, men det finnes mange unntak.

Det stiller seg også annerledes når det gjelder tannregulering. Det gis støtte til behandlingen for unge under 20 år. Hvor mye støtte som gis, avhenger av hvor stor bittfeilen er.

— Det var i praksis bare én valgmulighet for oss

Familien i Vestfold følte seg veldig prisgitt den anbefalingen kjeveortopeden kom med.

— Det var i praksis bare én valgmulighet for oss, en kjeveortoped i Holmestrand. Selv den ligger en halvtimes kjøring unna. Om vi kunne spart noen tusenlapper på å velge en annen, ville det vært for langt å kjøre og ikke gjennomførbart i hverdagen, det er

INFLASJON? - Vi er veldig i tvil hva vi skal gjøre i Magnus’ tilfelle, forteller moren Hege Langaard. Hun synes «alle» blir anbefalt tannregulering nå for tiden. - Av et kull på 40 elever har jeg inntrykk av at halvparten får tannregulering. Tenker jeg tilbake på hvordan det var da jeg var ung, var det knapt én i hver klasse, sier hun. Foto: Privat

vanskelig nok som det er nå, sier Hege Langaard.

Det finnes ingen bussforbindelse som gjør at datteren kan reise dit på egen hånd, foreldrene må ta fri fra jobben.

— Allerede på fødestuen så samboeren min noe i babyens munn, men turte ikke å si noe.

— Å la være å følge spesialistens anbefaling, er ikke lett

Etter den første konsultasjonen ante de ikke noe om totalbeløpet som ventet dem.

— Det er et stort innhugg i økonomien. Det er forståelig om enkelte familier ikke har råd overhodet. Da tenker jeg det er noe feil et sted, legger hun til.

— Vi er veldig i tvil hva vi skal gjøre i Magnus’ tilfelle. Jeg kan ikke umiddelbart se hvorfor han skulle trenge regulering. Jeg synes det har gått litt inflasjon i dette. «Alle» blir anbefalt tannregulering nå for tiden. Av et kull på 40 elever har jeg inntrykk av at halvparten får tannregulering. Tenker jeg tilbake på hvordan det var da jeg var ung, var det knapt én i hver klasse, sier Langaard.

— Å la være å følge spesialistens anbefaling, er ikke lett. Spør man barnet vil det mest sannsynlig tenke at det er en god idé å droppe regulering. Men om han får utfordringer senere som resultat av at vi foreldrene ikke gjorde noe, den har vi ikke lyst å få smelt tilbake, sier hun.

Store individuelle variasjoner

Geir Kristiansen, leder i Norsk kjeveortopedisk forening, påpeker at det er veldig store individuelle variasjoner på barn som skal ha tannregulering.

— Bittfeilene kan variere fra en enkelt fortann som står feil til store underbitt som vil kreve lang behandling med tannregulering og kirurgisk korreksjon av underkjeven ved avsluttet vekst, sier han.

Først etter å ha sett pasienten, stilt diagnose og laget en behandlingsplan, kan tannlegen gi pasientens foreldre et estimert overslag over kostnaden de selv må betale for behandlingen.

— Kjeveortopeden står fritt til å ta et mellomlegg/egenbetaling i tillegg til den egenandelen pasienten betaler på de prosentene som HELFO ikke dekker. Mellomlegget er som oftest et prosentvis påslag på mellom 10 og 25 prosent som både offentlige og private klinikker opererer med, sier Kristiansen.

— Er det mulig å gi foreldre en pekepinn på hva en typisk standard tannregulering vil kunne koste?

— En standard behandling med fast apparatur i to kjever med en behandlingstid på ca. to år vil koste for barnets foreldre når HELFO-refusjonen er trukket fra: For en pasient med 40 prosent refusjon, erfaringsmessig mellom 18.000 og 28.000 kroner. For en pasient med 75 prosents refusjon erfaringsmessig mellom 9000 og 16.000 kroner, forteller Kristiansen.

I tillegg er samarbeid med pasienten viktig.

— Er pasienten flink og bruker platen sin, eller strikker mellom kjevene, kan man fort spare inn seks måneder behandlingstid og således fire-fem kontroller, presiserer Kristiansen.

Dette har foreldre krav på

Forbrukerrådet ber foreldre undersøke både praktiske og prismessige forhold før de velger hvilken kjeveortoped de skal gå til.

— Be om en første konsultasjon flere steder. Det er lov å prute også her, sier Uthaug.

Lander man på behandling, be om skriftlig behandlings- og kostnadsoverslag, råder Uthaug.

— Du har krav på å få en skriftlig behandlingsplan med kostnadsoverslag før den kjeveortopediske behandlingen påbegynnes når den totale behandlingskostnaden overstiger 5000 kroner, sier hun.

Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.