Nora topper listen over mest populære jentenavn i fjor. Tett etter følger Emma og Ella.

– Nora er en kortform av Eleonore og dukket opp i kjølvannet av Ibsens Et dukkehjem. Nora var lite brukt mellom 1940 og 1980, men så kom et oppsving sammen med mange andre korte jentenavn som slutter på «a», forteller seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB i en pressemelding.

Nora er det tredje mest brukte jentenavnet etter årtusenskiftet, etter Emma og Sara. Det var også toppnavn i 2012 og 2014 og kom på annenplass i 2019.

Guttenavn fra bibelen

For guttene er det Jakob eller Jacob som tar førsteplassen på fjorårets liste. Det kom inn på topp 10-listen i 2013 og har tronet listen både i 2017, 2019 og 2020.

– Jakob er et hebraisk navn av ukjent opphav og er et typisk bibelnavn. Når vi finner Noah på tredje, Filip på femte og Lucas på syvendeplass, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn lever i beste velgående.

På annenplass finner vi navnet Emil, mens Oliver er på fjerdeplass.

Det kommer frem i den ferske statistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Seniorrådgiver i SSB, Jørgen Ouren. Foto: SSB

Stem på ditt favorittnavn lenger ned i saken.

Dette var de mest populære jentenavnene:

  1. Nora/Norah

  2. Emma

  3. Ella

  4. Maja/Maia/Maya

  5. Olivia

  6. Emilie

  7. Sofie/Sophie

  8. Leah/Lea

  9. Sofia/Sophia

  10. Ingrid

Dette var de mest populære guttenavnene:

  1. Jakob/Jacob

  2. Emil

  3. Noah/Noa

  4. Oliver

  5. Filip/Fillip/Philip/Phillip

  6. William

  7. Lucas/Lukas

  8. Liam

  9. Henrik

  10. Oskar/Oscar

Harry Potter-inspirert?

Ouren mener ett navn er verdt å merke seg i år. Det er Hedvig. I 2019 havnet navnet på en 70. plass. I fjor klatret det opp til 40. plass på listen.

– For dem som kjenner historien om Harry Potter, er uglen Hedvig en kjent karakter. Den første boken om Harry Potter ble utgitt i 1997. Mange av dem som leste om Harry Potters magiske verden som barn eller ungdom, er nå voksne. Det vites ikke sikkert, men kanskje noen har latt seg inspirere av Harrys kloke ugle når de selv har fått barn, sier Ouren i pressemeldingen.

Nye navn på topp ti

Det er to nye navn på jentenes topp-ti-liste i år: Emilie og Leah. Sara er for første gang siden 1999 ikke lenger blant de aller mest populære navnene. Heller ikke Ada er å se på listen i år.

På guttenes topp ti er det kun ett nytt navn. Det er Liam, som opprinnelig er irsk og en variant av William. Aksel er ute av listen.

Varierer etter fylker

Toppnavnene i fylkene varierer.

Jakob er mest brukt i hele landet, men kun i Rogaland topper navnet listen. Mohammed i ulike skrivemåter er fortsatt mest populært i Oslo. Filip tar førsteplassen i Viken og Innlandet. Emil topper i de tre regionene Agder, Trøndelag og Nordland. William er på topp i Troms og Finnmark.

Nora er toppnavn i syv fylker, men ligger på 5. plass i Oslo. I hovedstaden er det Maja som troner listen foran Sofia og Iben. Olivia er øverst på listen i Viken.

– Iben er spennende. Det er bare i Oslo hun er på listene og hovedsakelig i bydelene Bjerke, Nordstrand og Grünerløkka, forteller Ouren.

De populære norske artistene Aurora og Sigrid har også satt sitt preg på noen av de lokale topplistene. Aurora er på topp tre i Vestfold og Telemark, mens Sigrid kaprer tredjeplassen i Nordland.

Navnevalgene varierer mellom landets fylker. Foto: SSB

Navneforsker: – Enkelte navn overrasker

Ivar Utne er navneforsker ved Universitetet i Bergen og har studert årets navnelister. På jentesiden legger han særlig merke til navnene Ella og Maja.

– De ser ut til å være kandidater som kan utfordre Nora og Emma. Ella og Maja er begge korte navn med mye klang og ender med -a. De var dessuten i bruk i Norge rundt år 1900. Til sammen er det oppskriften på å gjøre det godt.

På guttesiden er det også to navn som overrasker.

– Emil var høyt oppe på listene rundt 2008 og 2009, så gikk det ned, og nå er det på vei tilbake. Jeg har ingen god forklaring på hvorfor det er slik. Men det oppfyller kravene til at konsonantene er stemte (m, l), at det er kort og at det var i bruk i Norge for hundre år siden. Slike navn er for tiden populære.

Noah har steget i popularitet de siste årene.

– Det har ikke vært så mye i bruk i Norge før, og vanligvis er foreldre forsiktige med å bruke navn som ikke har norsk tradisjon. Men også dette navnet klinger bra og er kort. At det er mye brukt internasjonalt, hjelper trolig godt til.

Sara, Ada og Aksel er ute av topp-ti-listen i år, men kan fort bli å se igjen, tror Utne.

– Her er det små marginer og mange tilfeldigheter. Jeg har fremdeles tro på dem. De er godt likte navn.

Ivar Utne er navneforsker ved Universitetet i Bergen. Foto: Privat

Disse navnene har eksperten tro på

Utne trekker frem Sigrid, Astrid, Olav og Sverre som gamle, norske navn han tror vil øke i popularitet. Han tror også på Alfred og Gustav, som er kjente navn i Norge, men som opprinnelig kommer fra utlandet.

Også Frida, Tuva, Eira, Ylva og Tirill vil sannsynligvis bli mer brukt fremover, ifølge navneforskeren.

Bibelske guttenavn som Samuel, Isak, Aron, Jonathan, Gabriel, Adam, Johannes, Abel og Levi kan vi begynne å venne oss til, mener Utne.

– Lucas/Lukas, Markus/Marcus og Mathias er andre bibelske navn som lenge har vært populære og som nok vil brukes mindre i årene som kommer.

Endringer fra 2019

I 2019 var det Emma og Jakob/Jacob som toppet navnelistene.

På andre- og tredjeplass fulgte Nora/Norah og Sofie/Sophie for jentene og Lucas/Lukas og Filip/Fillip/Philip/Phillip for guttene.

Har du tips til forbrukersaker som gjelder barn og familieliv? Send en e-post.