Psykologspesialist og forfatter Line Marie Warholm gir råd om familielivet. Har du forslag til temaer hun kan skrive om? Tips oss gjerne foreldreliv@aftenposten.no

Ny periode med mer flere på hjemmekontor. Kraftige restriksjoner. Stadig flere barn i karantene. Det sosiale livet skrumper enda mer inn. Presset på parforholdet og familielivet øker.

Under den store nedstengningen i mars var det krisestemning. Vi snakket om dugnadsånd. Usikkerheten var stor. Vi rustet oss til kamp.

Kan parforholdet bære en jul uten storfamilien?

Du kjenner kanskje at motivasjonen for å holde innsatsen oppe er annerledes nå? Den redselen vi hadde i mars er byttet ut med utålmodighet. Derfor blir fraværet av aktiviteter, arrangementer og sosiale sammenkomster tyngre å bære denne gangen.

Det er høst. Kaldt og mørkt. Vi vil kose oss, være sammen med andre. Kanskje har du begynt å bekymre deg for julefeiringen også: Hvordan blir det hvis du ikke kan invitere storfamilien til jul? Kan parforholdet bære en julaften uten andre voksne å spille på?

I fraværet av sosial kontakt utenfor familien må vi få enda flere av behovene våre dekket av partneren. Hvordan skal vi klare å bevare parforholdet gjennom høsten?

Psykologspesialist Line Marie Warholm. Foto: Astrid Waller

Det viktigste du kan gjøre nå, er å forsøke å se partneren din

  • Vær nysgjerrig på hva partneren din tenker og føler. Still spørsmål og lytt ordentlig til svarene! Ikke heng deg opp i faktafeil. Forsøk å gi bekreftelse på opplevelsen: «Det hørtes slitsomt ut». Eller «Jeg skjønner godt at du ble lei deg da.»

  • Vær raus med komplimenter: Legg merke til endringer. Er det en ny vri på håret, et fint klesplagg? Kanskje ser partneren din ekstra godt ut i dag? Let aktivt etter det – og si det!

  • Gi oppriktig ros så ofte du kan: «Så hyggelig du har gjort det her». «Denne middagen var virkelig god» (Unngå spydige bemerkninger som «Oi! Så flott at du også klarer å tømme søppelet ...»

  • Vær nøye med å bidra hjemme. Prøv å gjøre mer enn du pleier og ta gjerne den andres oppgaver også: Måk snø, vask badet, lag middag, rydd kjøkkenet.

  • Gjør hyggelige aktiviteter sammen – også uten barna.

  • Sørg for at dere får til en liten samtale, bare dere to, hver dag. Tenn stearinlys, legg vekk mobilen og skru av TV-en.

  • Lag rom for egentid. Du har lov til å ta deg en pause! (Men husk å sørge for at partneren din også får tid for seg selv)

Nye forhandlinger må til

I et familieliv der parforholdet har vært etablert på en stabil måte, har dere for lenge siden forhandlet – eksplisitt eller implisitt – om hvem som har hvilke roller og oppgaver. Dere har funnet en måte å organisere dere på, leve sammen. Nå må antagelig noen nye forhandlinger til. Kanskje har dere år med irritasjon, avvisning og bitterhet med dere inn i denne situasjonen. Det gjør dette arbeidet vanskeligere. Eller dere har erfaringer med samarbeid og gjensidig respekt og støtte. Det gjør det lettere.

Koronapandemien er som en altfor lang hyttetur med lav standard og lite plass. Der ingenting står til forventningene, og familielivet ikke er idyllisk, men preget av konflikt og uro. Lettelsen når turen er over og man kan dra hjem igjen; det er den følelsen vi lengter etter nå.

Men det er ingen hyttetur vi er på. Krisen går ikke over med det første. Vi vet heller ikke når det blir bedre.

Hvis dette er den nye hverdagen, hvordan skal vi leve livene våre?

Opplevelsen av pandemien som en vond drøm som ikke tar slutt, er kanskje den største trusselen mot parforholdet vårt nå.

Behovet for å få kontroll og for å få til en endring i situasjonen, kan bli stort. Og da kan endringer i parforholdet peke seg ut som løsningen. Nettopp fordi vi ikke har så mange andre måter å skape endring på. Men selv om følelsene dine nå retter seg mot partneren – enten de er positive eller negative – er det vanskelig å vite hva som egentlig dreier seg om situasjonen og hva som dreier seg om personen.

Når verden er stengt for oss, fremtiden usikker og hverdagen ute av rytme, forstyrrer det oss på et dypt nivå. Det kan være vanskelig, kanskje umulig, å klare å sortere hvilke følelser som hører til hvor. Derfor skal du bevege deg ekstra langsomt og være varsom med å ta de store avgjørelsene akkurat nå.

Vurder nøye: Er det partneren din du ønsker deg vekk fra? Eller er det egentlig koronaen du vil bli kvitt?