Armer, føtter, rygg og mage… De fleste av oss er klar over at kroppen bør smøres fra topp til tå før solen skal nytes. Likevel: Det er områder vi ofte glemmer å beskytte.

En ny studie fra University of Liverpool viser nemlig at ti prosent av ansiktet ikke blir smurt ordentlig inn med solkrem. Deltagerne i undersøkelsen glemte oftest å smøre øyenlokkene og områdene mellom øyenkroken og neseryggen.

Andre studier har vist at mellom fem og ti prosent av tilfellene av hudkreft oppstår på øyenlokkene.

Beskytter seg ikke på riktig måte

Petter Gjersvik er hudspesialist og har doktorgrad om hudkreft. Han arbeider som førsteamanuensis ved seksjon for hudsykdommer på Oslo universitetssykehus og er leder i hudlegenes forening.

FOR MYE SOLING: – Mitt inntrykk er at nordmenn er blitt flinkere til å beskytte seg mot solen, men at mange fortsatt soler seg for mye og ikke beskytter huden godt nok. Bruken av solarium, som også øker risikoen for hudkreft, er fortsatt for høy, mener Gjersvik. Foto: UiO

– Denne studien er én av mange studier som viser at altfor mange ikke bruker solbeskyttende kremer på riktig måte. Mange bruker for lite krem, krem med for lav solfaktor, unnlater å smøre viktige hudområder og smører seg for sjelden, sier Gjersvik.

Ansiktet er mest utsatt for hudkreft

Han får støtte av André Engesland som er farmasøyt ved sykehusapotek Nord og tidligere har forsket på hud ved Universitetet i Tromsø. Han mener den britiske studien har fokus på noe viktig.

– UV-stråler fra solen og solarium er årsaken til ni av ti tilfeller av hudkreft. Hodet og ansikt er naturligvis den delen av kroppen som blir mest utsatt for sol i det daglige, og er derfor ett av de mest utsatte områdene på kroppen med ca. 25 prosent av tilfellene av hudkreft.

IKKE NØDVENDIGVIS FARLIG: – Hudkreft kan spre seg og være dødelig, men de fleste tilfellene er ikke farlig dersom det oppdages tidlig for undersøkelse av lege. Det behandles ofte med enkel kirurgi, sier Engesland. Foto: Privat

Engesland er imidlertid ikke sikker på at solkrem tett på øynene er riktig løsning.

– Vanlige solkremer er ikke laget for området rundt øynene og kan derfor skape irritasjon, ubehag og svie. Store solbriller og en solhatt beskytter øynene og området rundt mot skadelige UV stråler og er et opplagt valg for å beskytte øynene i solen.

Hudkreft er vanligste krefttype

Hudkreft er en av de vanligste kreftformene her til lands, og Norge er i dag på verdenstoppen i forekomst av føflekkreft – den mest alvorlige formen for hudkreft. Rundt 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium.

Like viktig som å bli bevisst om årsakene til hudkreft er det å vite hvordan en kan forebygge sykdommen, mener Engesland:

– En vet at dersom en blir solbrent, øker risikoen for hudkreft. Solkrem er ett av tiltakene som hjelper godt mot solbrenthet – nest etter å holde huden borte fra solen. Dersom en smører solkrem for tynt, for sjelden eller for sent, øker risikoen for å bli solbrent betraktelig.

– Etter mitt syn viser denne forskningen at vi må ha mer oppmerksomhet rettet mot bruk av caps, bredbremmet hatt, solbriller, T-skjorte og langermede skjorter for å beskytte huden mot solskader. Sitt heller i skyggen enn i solen, sier Gjersvik.

– Hva gjør man når skaden først har skjedd og huden er brent?

– Hold deg unna solen noen dager og smør huden med en god fuktighetskrem. Ved noe mer uttalt grad av solbrenthet, kan du smøre på en mild kortisonkrem. Denne vil dempe svie, kløe og rødhet. Ved uttalt solforbrenthet bør man søke lege, råder hudspesialisten.

SMØR JEVNLIG: Husk å gjenta smøringen etter at du har badet, svettet eller tørket bort tidligere solkrem. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Slik beskytter du deg best i sommersolen:

1. Bruk solkrem

– Sol deg forsiktig, særlig hvis du er vinterblek. Har du lys hud og rødt eller lyst hår, er solbeskyttelse ekstra viktig. Solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. Smør deg før du går ut med solfaktor 15 eller høyere. I solrike land bør man bruke minst faktor 30, råder Kreftforeningen.

– Bruk hodecaps, bredbremmet hatt og solbriller for å beskytte ansiktshuden mot solen. Bruk også solkrem med høy solfaktor, særlig i ansiktet, oppfordrer Gjersvik.

2. Bruk tilstrekkelig solkrem

– Det er store forskjeller mellom ulike hudtyper og behov for solbeskyttelse. Det viktigste er å smøre seg med nok krem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Ca 40 ml for en voksen kropp er ofte nok. Folk flest bruker mindre enn halvparten av solkremen som er nødvendig, sier Engesland og legger til:

– Finn en solkrem som passer din hudtype og smør alltid solkrem før andre hudprodukter og i god tid før du skal ut i solen.

BRUK SOLVETT: – Sol er bra for helsen i små mengder. Solvett handler ikke om å unngå solen helt, men å begrense mengden UV-stråling du utsetter deg for, og spesielt unngå å bli solbrent. Mye sol kan føre til rynker, pigmentflekker og i verste fall hudkreft, sier Heidi Brorson i Kreftforeningen. Foto: Ingvild Vaale Arnesen

3. Gjenta smøringen jevnlig

– Sørg for å smøre deg ofte nok. Har du badet, svettet eller tørket bort kremen, bør du smøre deg på nytt, anbefaler Kreftforeningen.

4. Ta pauser fra solen

– Nyt solen, men ikke for lenge av gangen. Din beste solbeskyttelse er å ta noen pauser fra solen mellom klokken 12 og 15 når solen er på sitt sterkeste. Risikoen for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker, opplyser Kreftforeningen.

5. Vær forsiktig med å sole deg når du tar medisiner

– Det er en del legemidler som gjør at en ikke tåler sol og UV-stråler like bra. Spør derfor lege eller farmasøyt om sol og legemidler. Pasienter som går på immunhemmende behandling bør være spesielt forsiktig med soling, sier Engesland og fortsetter:

– Dersom du finner føflekker som har endret form, størrelse eller farge: Gå til fastlegen din for undersøkelse.

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.