Det er mye godt å si om kriser. Det vet alle som har jobbet seg gjennom en krise. I det siste har vi fått høre at krisen i oljen fører til at folk ikke har råd til å gå fra hverandre. Det er den negative vinklingen. Men kan det ikke like gjerne være sånn at krisen får frem det beste i folk?

— Helt klart. Folk vil hverandre vel. Et par som har kjent hverandre i mange år og har felles barn, vil ikke at den andre skal ha det vondt. Derfor unngår mange å gå fra hverandre når den ene rammes av ledighet. Kriser får ofte frem det beste i folk, sier Jon Aarsland til aftenbladet.no.

Han leder familievernkontorene i Sør-Rogaland.

Aarsland mener vi ser litt av det samme som vi så før i tiden. Den gang var folk avhengige av hverandre. Det var ikke så lett å gå. I noen tilfeller var det selvsagt uheldig, men ikke alltid. Det er ikke alt i livet som skal være enkelt.

— Jeg tror vi ser en situasjon der flere jobber seg tilbake til hverandre. Det handler veldig mye om å finne tilbake til den personen du forelsket deg i. Hos oss merker vi det konkret ved at flere som hadde bestilt megling, har omgjort avtalen til parterapi.

Bakgrunn:

Menn rammes hardere?

Han forteller at krisen i Rogaland trolig rammer menn hardere enn kvinner. Menn har identiteten sterkere knyttet opp til det å jobbe. Når denne veggen i livet forsvinner i livet, kan det oppleves som svært dramatisk.

— Kvinner går ofte tilbake i en omsorgsrolle. De er hjemme med barna eller tar seg av eldre. Det er med på å mildne krisen selv om det selvsagt også er tøft for kvinner å miste jobben.

Nå er familievernkontoret i tenkeboksen. De ser det er et nytt behov som må møtes.

— Vi vurderer helt konkret å sette i gang med samlivskurs for arbeidsledige, sier Jon Aarsland.

HJELPER PAR. Kriser får ofte frem det beste i folk, sier Jon Aarsland. Han leder familievernkontorene i Sør-Rogaland. FOTO: Lars Idar Waage

— Vi har alle et behov for å føle at vi er unike og spesielle for noen.

Vi tenker oss om et par ekstra ganger

Monica Elisabeth Johnsen, som er ansatt hos Parterapeutene AS, er overbevist om at nedgangstidene gjør det vanskeligere å avslutte et forhold.

— Det er enkel logikk. Kjøpekraft til å finne en annen plass å bo når du har en usikker jobb er krevende. Folk tenker seg gjerne om et par ganger ekstra før de tar en slik beslutning i disse tider, sier Johnsen.

Parterapeuten opplevde en nedgang i bestillinger innledningsvis i nedgangstidene, men hevder det har kommet opp på et stabilt nivå igjen.

— Det er enkelt og greit fordi folk ikke har råd, eller ikke velger å sette av penger til terapi, som på lang sikt kan hindre en eventuell skilsmisse og spare dem for mye penger, sier Johnsen.

Stavanger-kvinnen tror samlivskurs for arbeidsledige kan være en god idé for parforhold, og er klar i sin tale på at det handler om å akseptere at det er vanskelig for begge parter.

— En må finne ut hvordan forholdet kan fungere uten at det koster så mye penger. Det handler ikke om å ta ting personlig. Vær kreativ, sier Johnsen.

Høy gjeld gjør det vanskeligere å skilles

Det har vært gjennomført flere studier som viser at det er når menn mister jobben, at faren for skilsmisse er størst. Kjetil Telle ved Statistisk sentralbyrå har sammen med Mark Votruba og Mari Rege ved Universitetet i Stavanger gjennomført en undersøkelse.

I studien så forskerne på bedriftsnedleggelser mellom 1995 og 2000. Menn som hadde jobbet i en bedrift som ble nedlagt, hadde 11 prosent høyere risiko for å være skilt tre år etter, enn menn i bedrifter som ikke nedbemannet.

Kvinner som hadde jobbet i en bedrift som ble nedlagt, hadde derimot ingen tilsvarende økning.

Jon Aarsland ved familievernkontoret forteller at det er ulike tendenser. Det som er litt spesielt i Rogaland, er at husstandene ofte har stor gjeld. Det er ikke så lett å ta ut skilsmisse når boligprisene synker og man har et felles lån på 10 millioner kroner.

Ekspertenes råd:

Redd for å miste jobben, bestiller parterapi etter arbeidstid

Irene Seglem jobber på familievernkontoret i Egersund. Her har de oppdaget noe nytt.

— Vi merker at mange som bestiller time hos oss, ber om å få komme etter arbeidstid. Det gjør de selv om de har krav på fri. Det er tydelig at folk er redde for å gjøre noe som kan slå tilbake på dem selv i forhold til jobben. Det er noe nytt, sier hun.

For å møte dette behovet, har familievernkontoret en langdag i uka og prøver å jenke det til også ellers, hvis det ikke passer for paret å komme i ordinær kontortid.

— Det er særlig blant folk som jobber i oljebransjen, at behovet for ettermiddagstimer er størst, sier Irene Seglem.

- Inntektsnivå er en naturlig forklaring

Ann Kristin Holstad jobber som parterapeut for Mentor Norge. Hun påpeker at det fortsatt er slik at menn har høyere inntekter enn kvinner, og at det dermed får større konsekvenser for et samliv dersom menn mister jobben.

— Som hovedforsørger oppleves gjerne også ansvaret som større. Kvinner har gjerne jobber i helsetjenester, skoler, barnehager eller tilsvarende yrker, som ikke i like stor grad rammes av nedbemanninger, sier Holstad videre.

Hun mener at mange kvinner velger å jobbe redusert på grunn av familiesituasjonen, samt at kvinner gjerne velger yrker innen jobber som er generelle. Utsiktene for å få nytt arbeid etter en oppsigelse kan derfor være bedre.

Økonomi og parforhold

— Økonomi er - helt uavhengig av oppgangstider eller nedgangstider - en av de vanligste årsakene til et konfliktfylt forhold. Erfaringsmessig kan vi si at god eller dårlig økonomi gjerne har en forsterkende effekt på parforholdet. Er utfordringene der allerede før en nedgangstid, blir de ikke akkurat mindre, sier Holstad.

Hun understreker at de som har løst økonomiske utfordringer tidligere, som regel møter nye utfordringer på en mer proaktiv måte.

— Det viser seg dessverre at en økonomisk utfordring, for eksempel at mannen mister jobben, ofte setter parforholdet på en test. Her blir utfallet som regel enten eller, sier Holstad.

Nedgang i antall timebestillinger

— Det er merkbar reduksjon i timebestillinger for de fleste private aktører i markedet. At en skal betale for samlivsterapi når budsjettet allerede er stramt er nok en diskusjon mange par er innom i disse tider, sier Holstad.

Hun hevder at flere firmaer som tidligere har dekket opp til ti timer hos terapeut for sine ansatte, nå har sagt opp sine avtaler for å spare penger.

— Dersom bedriftene hadde hatt de tallene jeg har for hva et samlivsbrudd koster, så ville de nok heller strukket seg lengre for fortsatt å kunne tilby dette som et gode for sine ansatte, sier parterapeuten.

Opptatt av parforhold og samliv? Da kan vi anbefale disse sakene: