Par som planlegger bryllup det kommende året budsjetterer med over 65.000 kroner til selve festen, drøyt 10.000 kroner til antrekk, ringer og brudebukett, mer enn 16.000 kroner på bryllupsreisen og nærmere 8000 kroner til øvrige utgifter, som fotograf, frisør, takkekort og morgengave.

Det viser tall fra en undersøkelse utført av Ipos MMI for DNB.

— Beløpet vi bruker på eget bryllup har ikke endret seg så mye med årene, men beløpet gjestene bruker har nok økt betydelig. Utdrikningslaget dreier seg ikke lenger om å kle seg ut og gå ned Karl Johan, men om betalte aktiviteter. Det er også blitt mer vanlig å gifte seg utenlands, noe som koster gjestene dyrt, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NTB.

Feriepengene er her:

Må låne

Når det gjelder hvem som betaler for kalaset, svarer to av tre at de betaler hele eller deler av det selv, fire av ti svarer at foreldre betaler hele eller deler av bryllupet.

Det er en tendens til at flere enn før trenger finansiering både fra egne og foreldrenes midler, og i tillegg øker andelen som sier at de må låne penger i tillegg for å ha råd til å gifte seg. Det bekymrer Sandmæl:

— Å starte livet som nygift med gjeld er ikke en god start, sier hun, med henvisning til at økonomiske problemer er tredje største årsak til skilsmisse.

Torsdag kommer de detaljerte ekteskaps- og skilsmissetallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

De siste årene har både antall inngåtte ekteskap, skilsmisser og separasjoner gått litt ned. I fjor var det 22.738 vielser, 9306 skilsmisser og 10.507 separasjoner.

Snittalderen hos dem som gifter seg for første gang har også gått gradvis oppover de siste årene og var 34,3 år for menn og 31,6 år for kvinner i 2014. Det kan bli rimeligere enn bryllup i Norge:

Stor dag

Det vanligste er å gifte seg i månedene mai til september, to av tre ekteskap inngås da, med toppsesong i juni og august.

Et råtips fra økonomene er å legge arrangementet utenom denne høysesongen for å muligens få en lavere pris på for eksempel leie av lokale.

— Bryllupet er for mange en av de største dagene i livet, men det trenger ikke koste skjorta, sier Sandmæl som mener at bryllupsplanlegging både kan være gøy og økonomisk, bare man begynner i god tid.

Bryllupsreise til drømmereisemål? Det går an:

I korte trekk er rådene å vite hvor mye man har å rutte med, og prioritere derfra. Listen med alle elementene kan deretter gås nøye gjennom for å finne rimeligste akseptable løsning:

— Budsjettet er en god liste over det som skal gjøres, og noe kan du kanskje gjøre selv, få hjelp til, kjøpe på salg eller kjøpe brukt. (©NTB)

Sjekk disse sakene om bryllup og ekteskap: