Vil du imponere gjestene med noe nytt i matveien, men har ikke all verden av tid? Da kan en smakfull bruschettabar være et godt alternativ.

Velg gode råvarer og lag mesteparten av det lite tidkrevende tilbehøret kvelden før, så kan du nyte tiden sammen med gjestene dine i stedet for på kjøkkenet.

En hit

Den internasjonale moteverdenen setter ofte trenden på flere områder enn klær og tilbehør. Som oftest vil de imponere i matveien også. En av de siste hitene er en såkalt bruschettabar, som blant annet var et hyppig innslag på siste New York Fashion Week.

En bruschettabar lager du enkelt selv. Alt du trenger er grillet brød, et variert utvalg av sauser og pesto basert på gode olivenoljer, kjøtt, et par typer ost, sopp og voila – det er klart til fest!

Endeløse varianter

Bruschetta er en italiensk antipasto og er rett og slett ristet eller grillet brød, som bocadillo i Spania, crostini i Frankrike eller toast i Storbritannia.

– Tilbehøret er det som gjør brødet interessant og her er det viktig med gode råvarer og en fin presentasjon for å ta det til et festnivå, forteller Anners Bjerke fra Botella AS.

Han er spesialist på olivenoljer og stor fan av italiensk mat.

– Mange har nok spist bruschetta med tomater – en såkalt bruschetta pomodoro, men i det italienske kjøkkenet finnes det endeløse varianter av pålegg og tilbehør, fortsetter han.

Bjerke er lidenskapelig opptatt av gode råvarer og ikke minst olivenoljer, som er basis i det italienske kjøkkenet. Han har komponert en rekke oppskrifter til enkelt tilbehør du kan servere sammen med gode skinker og oster. Oppskriftene er alle enkle og lite tidkrevende.

Velg et brød av god kvalitet

Brødet er utgangspunktet, så han anbefaler å velge et av god kvalitet. Skjær det i skiver, pensle det med god olivenolje og stek det i en varm grillpanne i ca. ett minutt på hver side til det får merker. Alternativt kan du legge det under grillelementet i stekeovnen.

Legg brødskivene til side og gni dem inn med rå hvitløk. Legg tilbehøret i passende boller og server alt på et stort fat eller en fjøl sammen med brødet og la gjestene komponere sine egne bruschetta.

– Dette blir ikke bare et deilig måltid, det er også en fin måte å få folk til å engasjere seg og interagere med hverandre på, sier Bjerke.

Tilbehør:

  • Ruccula

  • 1 pakke Mozzarellaballer, 280 g

  • 1 pakke Ricotta, 250 g

  • 200 g Parmaskinke

  • 200 g italiensk salami

  • Tomatsalat

  • Basilikumvinaigrette

  • Ertepesto

  • Karamellisert løk

  • Pesto

  • Balsamicostekt sopp

  • Tapenade

Oppskrifter på bruschetta

Bruschetta

Bruschetta Foto: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift (4 personer)

  • 1 stort brød, skåret i skiver

  • 2 hvitløksfedd

  • Olivenolje til pensling

Skjær brødet i skiver, pensle det med god olivenolje og stek det i en varm grillpanne i ca. 1 minutt på hver side til det får merker. Legg brødskivene til side og gni dem inn med de rå hvitløksfeddene.

Tomatsalat

Tomatsalat Foto: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift (4 personer)

  • 4 modne tomater

  • 1 hvitløksfedd

  • 1 neve basilikumblader

  • 1 ss olivenolje

  • Salt

Kutt tomatene i små terninger og bland dem med salt, olivenolje og basilikumblader. Gjør dette minst én halv time før servering.

Basilikumvinaigrette

Basilikumvinaigrette Foto: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift (4 personer)

  • 1 sjalottløk, grovhakket

  • ½ potte basilikumblader

  • 1 hvitløksfedd

  • 1,2 dl olivenolje

  • 2 ss rødvinseddik

  • 1 ts salt

  • Nykvernet sort pepper

Ha alle ingrediensene i en food processor og kjør i et par sekunder til blandingen er glatt. Smak først og tilsett salt og pepper. Vinaigretten kan stå i kjøleskapet i opptil tre dager.

Ertepesto

Ertepesto Foto: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift (4 personer)

  • 300 g frosne selskapserter

  • 1/2 potte basilikumblader

  • 1 hvitløksfedd

  • 1 dl revet parmesan

  • 1 økologisk sitron, saften av den

  • 3 ss olivenolje

  • ½ ts chiliflak

  • Salt og nykvernet pepper

Legg basilikum, hvitløk, parmesan, sitronsaft og chiliflak i en food processor og kjør blandingen i 30 sekunder. Tilsett ertene og kjør videre i 15 sekunder. Smak til med salt og pepper.

Karamellisert løk

Karamellisert løk Foto: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift (4 personer)

  • 4 store løk

  • 3 ss brunt sukker

  • 2 ss økologisk balsamicoeddik

  • Smør og olivenolje til steking

Skrell og skjør løken i tynne skiver. Smelt godt med smør i en dyp panne sammen med litt olivenolje. La det smelte og legg i løken sammen med sukker og balsamico. La løken steke på svak varme til den har falt sammen og begynner å bli brun, men ikke sprøstekt. Det tar ca. 15–20 minutter. Rør godt innimellom.

Pesto

Pesto Foto: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift (4 personer)

  • 1 potte basilikum

  • ½ dl pinjekjerner

  • 50 g parmesan

  • 3 fedd hvitløk

  • 1½ dl olivenolje

  • ½ ts salt

  • ¼ ts pepper

Rist pinjekjernene i en tørr panne på middels varme i et par minutter. Pass på slik at de ikke svir seg. Bland sammen basilikum, hvitløk og pinjekjerner i morter. Tilsett deretter oljen i en tynn stråle, litt om gangen og støt/rør mellom hver omgang. Bland til slutt inn parmesanen og smak til med salt og pepper.

Balsamicostekt sopp

Balsamicostekt sopp Foto: Monica Friedrich Johannessen

Oppskrift (4 personer)

  • 2 ss smør

  • ½ dl olivenolje

  • 2 hvitløksfedd, finhakket

  • ½ ts salt

  • Nykvernet sort pepper

  • 2 ss økologisk balsamico

  • 20 mellomstore aromasopper eller champignon

Smelt smøret og ha i olivenolje, balsamico og hvitløk. Sett til side. Del soppen i 4 og legg den i pannen. Bland godt slik at all soppen blir dekket av væsken.La dette stå uten varme i en drøy halvtime slik at væsken får trukket godt inn i soppen.

Tapenade Foto: Monica Friedrich Johannessen

Stek deretter soppen slik at den blir brun og fin, og smak til med salt og pepper til slutt.

Tapenade

Oppskrift (4 personer)

  • 200 g svarte oliven uten sten

  • ½ glass kapers uten lake (30 g)

  • 1 pakke med 7–8 ansjosfileter, skyllet forsiktig i vann, og avrent

  • 2 fedd hvitløk

  • 1 dl extra virgin olivenolje

  • ½ ts nykvernet pepper

Bland alle ingrediensene til en jevn røre i en hurtigmikser. Kan oppbevares på glass i kjøleskapet inntil 2 uker.

Artikkelen er laget og levert av kulinarisk.no – matoppskrifter.