Har energidrikker negative helseeffekter for barn og unge? Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har gjort en risikovurdering av energidrikker på oppdrag for Mattilsynet.

Svaret på spørsmålet er både ja og nei:

«Barn og unge som drikker energidrikker kan få både søvnproblemer og oppleve angst, uro og hjerteklapp hvis de drikker mye, spesielt over kort tid.

Litt av og til, derimot, er ikke forbundet med slike negative helseeffekter. Årsaken til dette er innholdet av koffein», er konklusjonen i rapporten.

– Det er viktig å merke seg at dette også gjelder andre koffeinkilder. Vi kan ikke si at effektene fra energidrikk hverken er sterkere eller svakere enn man ellers ville funnet i tilsvarende mengde koffein fra andre kilder, som for eksempel kaffe, sier faglig leder for prosjektet, Ellen Bruzell når hun presenterer rapporten og deres funn.

POPULÆRT: Ferske tall fra Bryggeriforeningen viser at det ble omsatt 30 millioner liter energidrikk i 2018. Foto: Jon Roar Solset

– Forsiktig med mengden

Det er også vurdert hvilke andre matvarer barn og unge kan få i seg koffein fra, som for eksempel kaffe- og tedrikker, sjokolademelk og kakao.

– Vi så en tendens til at unge som drikker energidrikk, hadde et høyere koffeininntak fra andre kilder enn den gruppen som ikke drikker energidrikk, sier Bruzell.

– Det går greit med litt, men man må være forsiktig med mengden. Får man i seg for mye, kan det være farlig, men det er veldig individuelt fra person til person, sier Bruzell til oss.

Hun påpeker at effektene ved inntak av høye doser blant barn og unge ikke er godt beskrevet i rapporten da det er forholdsvis lave mengder koffeindoser som er brukt i studiene som ligger til grunn for rapporten.

Ringnes: Alt med måte

– Det er positivt at VKM har gått så grundig til verks og ser på det her, kommenterer Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes, som har energidrikken Battery i sin portefølje.

Rapporten handler om inntak av koffein, påpeker han. Energidrikker står for rundt 30 prosent av koffeininntaket for barn og unge.

– På samme måte som man kan bli urolig når man drikker kaffe, kan man også bli urolig av energidrikk. Sånn vi ser det, kommer det ikke frem noe nytt som tilsier at energidrikke er spesielt helsefarlig, men understreker nok en gang: alt med måte, sier Bruusgaard.

Han påpeker at Ringnes ikke markedsfører produktene sine til barn under 16 år.

– Barn trenger ikke energidrikk. De har nok energi og trenger ikke koffein, sier Bruusgaard.

VIL BIDRA: – Vi har hatt en god dialog internt i bransjen blant produsentene, samt med Mattilsynet, og vi opplever at alle er enig i at vi må få redusert forbruket blant barn. Vi tror det viktigste vi kan bidra med, er å gjøre energidrikker mindre spennende for de aller yngste, sier Bruusgaard. Foto: Ringnes

Aldersgrense for energidrikker

I dag er det ikke satt noen generell nedre aldersgrense for energidrikker i Norge. Det er kun noen få dagligvarebutikker som har innført frivillig ordning med aldersgrense.

Forbrukerrådet ønsker 18-års aldersgrense på energidrikke. Dette ønsket handler om at bivirkningene er så alvorlige at de må tas tak i, ifølge fagdirektør Gunstein Instefjord.

– Tror dere denne rapporten vil ha en betydning for debatten om aldersgrense for energidrikker?

– Vi tror det er viktig at myndighetene nå har en uavhengig, tverrfaglig rapport å bygge på. De får et felles grunnlag å diskutere ut ifra, sier direktør Lars E. Hanssen, Vitenskapskomiteen for mat og miljø til oss.

Faglig leder for prosjektet, Ellen Bruzell, tror dette vil ha en klar betydning.

– Ja, denne rapporten danner grunnlaget for det mattilsynet skal bestemme seg for videre, sier hun til oss.