— Jeg vil ikke la barna mine få smake alkohol hjemme, det ser jeg ingen grunn til, sier Toby Tørressen (50), far til to tenåringsdøtre i Kristiansand.

Han mener han ville gjøre barna en bjørnetjeneste ved å la dem få lov til å få øl eller vin hjemme – selv om det bare skulle være en smaksprøve eller et lite glass.

— Jeg har ingen tro på at tenåringene skal læres opp til en drikkekultur hjemme. Dessuten er aldersgrensen for å nyte alkohol 18 år, så den forholder jeg meg til, sier han.

- Tror hun smaker før 18

Susanne Lynne (44) er mor til tre barn i alderen 9-15 år. Hun vil heller ikke servere barna alkohol før de blir 18 år.

— Men jeg tror nok at 15-åringen min kommer til å smake og drikke alkohol før hun blir 18. Likevel forsøker jeg å være streng og konsekvent nå. Jeg prøver å holde tilbake så godt jeg kan, slik at hun er så gammel som mulig før hun blir full for første gang, sier Lynne og får støtte av tobarnsmor og nabo Wenche Henriksen (45).

Jeg engster meg for hva som kan skje dersom hun får for mye å drikke og blir full. Vil noen passe på henne. Susanne Lynne, trebarnsmor

— Det er godt å ha 18-årsgrensen å forholde seg til. Men jeg tror akkurat som Susanne, at barna våre kommer til å utforske alkohol før de blir 18. Havner de i en situasjon der det er alkohol og de er sammen med venner, tenker jeg de kommer til å prøve seg frem. Og da håper jeg jo selvsagt at de kommer til meg og forteller om det etterpå. Festing og alkohol er viktige tema å prate med tenåringene om, sier Henriksen.

Susanne Lynne sier at hun egentlig ikke trenger å vite at datteren har drukket en flaske øl på fest. Det hun derimot synes er problematisk og vanskelig å tenke på, er hva som kan skje dersom datteren drikker for mye og mister kontrollen.

Les også:

— Jeg engster meg for hva som kan skje dersom hun får for mye å drikke og blir full. Vil noen passe på henne? Hva kan skje hvis hun mister kontrollen? Det er det jeg synes er skummelt, ikke det at hun drikker litt øl eller vin, sier Lynne.

Siv Hemsett (47), mor til to tenåringsdøtre, nikker bekreftende.

- Men en annen dimensjon som også skremmer meg, er hvor ukritisk ungdom legger ut ting i sosiale medier. Blir du full og gjør noe dumt, blir det fort dokumentert på Facebook eller Instagram. Det kan ha vært morsomt da du var full, men det er langt fra sikkert at det er gøy dagen etterpå. Det liker jeg ikke noe særlig tanken på, sier Hemsett.

Stabil debutalder

Ifølge Astrid Skretting, forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), er gjennomsnittlig debutalder for å drikke alkohol 15 år, pluss minus noen måneder. Det viser undersøkelser SIRUS har foretatt blant unge i aldersgruppen 15–20 år.

— Debutalderen har vært stabil i mange år, den har hverken gått opp eller ned noe særlig, sier Skretting.

NAIV?: Gjennomsnittlig debutalder for å drikke alkohol ligger på 15 år. Men ingen av disse foreldrene har oppdaget at deres barn har smakt alkohol.–Kanskje vi er naive, sier de. Foto: Børre Eskedahl

Hun sier samtidig at bruken av rusmidler har gått ned de siste årene.— Det er ikke slik at bruken øker. Det er færre ungdommer som bruker rusmidler nå enn før. Det er ikke bare en norsk trend, vi ser det samme over hele Europa, sier Skretting.

Det er mange forklaringer på trenden.

— En forklaring kan være at dagens ungdom bruker mer tid hjemme, og da gjerne på nettet. Det å bruke rusmidler er oftest en sosial aktivitet for ungdom, og når de er mindre sammen med vennene sine, blir det færre anledninger til å teste rusmidler. Dessuten lever vi i et prestasjonssamfunn, hvor barna er prektigere enn de var for noen år siden. Men dette kan jo selvsagt snu igjen, sier hun.

- Må stole på henne

Ingen av foreldrene har ennå oppdaget at deres tenåringer har drukket alkohol.

— Jeg tror jeg skal merke dersom datteren min har drukket, men det er jo ikke sikkert om jeg hadde merket et glass øl eller to, sier Lynne og fortsetter:

- Hvis 15-åringen sier hun skal overnatte hos ei venninne, så dobbeltsjekker jeg ikke med foreldrene om de faktisk er der. Jeg stoler jo på henne, og det er klart at jeg da også mister litt av kontrollen på alt hun gjør. Men jeg tenker at vi ikke trenger å vite absolutt alt barna gjør. De må få lov til å ha noen hemmeligheter, sier Lynne.

Det er Henriksen enig i.

— Ei venninne av meg sier til barna sine: «Du må gjerne få lov til å ha hemmeligheter for meg. Men når hemmeligheten gjør at du får vondt i magen, så må du snakke om det.» Det synes jeg er en fin regel, sier Henriksen.

Les også:

Uaktuelt å gi dem en flaske

Toby Tørressen tror det handler mye om miljø og vennekrets hvorvidt barna begynner å drikke og feste tidlig eller sent. Ny kjæreste, flytting, bytte av skole og nye venner kan fort endre på ungdommenes syn på alkohol.

— Jeg har ikke så lyst til at barna mine skal prøve ut alkohol før de blir 18, sier han og legger til at det er fullstendig uaktuelt for ham å gi tenåringen sin ei flaske vin til å ta med på fest.

Siv Hemsett er ikke like bestemt:

- Jeg er nok litt mer liberal. Og jeg har flere gode venner som sender ei flaske vin med tenåringene på fest. Men mine barn er ikke der ennå, så det er ikke noen aktuell problemstilling for oss nå. Men både mannen min og jeg snakker åpent med barna våre om virkningen av alkohol. Vi har også fortalt at det er lurt å spise litt dersom man drikker alkohol.

Hemsett sier hun ønsker at tenåringene hennes skal eksperimentere litt forsiktig – at de ikke skal være for prektige og for «flinke» hele tiden.

— Jeg kunne faktisk ønske at de tidvis var litt mindre snille piker – at de turte å gjøre noen tabber av og til, sier hun.

Ei venninne av meg sier til barna sine: «Du må gjerne få lov til å ha hemmeligheter for meg. Men når hemmeligheten gjør at du får vondt i magen, så må du snakke om det.» Det synes jeg er en fin regel. Wenche Henriksen, tobarnsmor

- For mange naive foreldre

Tørressen mener at ungdom som drikker mye tidlig, ofte kan få et litt dårlig stempel blant jevnaldrende.

— Det ser jeg i rollen som sosiallærer – og det kan ha en negativ effekt, sier Tørressen og legger til at han tror mange foreldre er for slepphendte og naive i forhold til alkohol.

— Men det er ikke krise om du har en ungdom som går på en smell en gang eller to i forbindelse med alkohol. Da bør man som forelder bevare sin gode ro. Likevel er det slik at aldersgrensen for alkohol er 18 år – og den forholder jeg meg til.

Forskningsleder Skretting i SIRUS sier at hun som privatperson og forelder, også forholder seg til 18-årsgrensen.

- Men samtidig er det viktig for meg å formidle et slags dobbeltbudskap til barna: Jeg bidrar ikke til at du skal drikke, men om du likevel skulle gjøre det, må du aldri være redd for å komme eller ringe dersom du er i trøbbel, sier hun.

Tørressen synes foreldre skal gi barna litt motstand på alkohol og festing.— Men det er ikke slik at jeg går rundt og håper på at barna mine aldri skal begynne å drikke alkohol. Når de blir voksne, må de selv velge hva slags forhold de skal ha til det. Jeg håper jo på at de skal få et fornuftig forhold til drikking, og at det skal gi dem glede og ikke trøbbel, sier han.

Artikkelen er levert av det nye månedsmagasinet Aftenposten Oppvekst.

Les også:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst