Fikk du med deg Kjendis-Farmen i fjor, la du kanskje merke til hunden på gården som særlig «Sofa»-stjernen Tore Petterson fikk et nært forhold til.

– Hunden ble døpt Balto fordi Farmen-teamet ikke fikk formidlet til deltagerne at hunden min het Gimle, forteller Thomas Moe Kristiansen.

Han er stolt eier av den dansk-svenske gårdshunden Gimle (2 år). I tillegg har han Gimles far Milo og bestefaren Gorm.

Norsk Kennel Klub presenterer registreringstall for 2017 og løfter frem dansk-svensk gårdshund som en rase som har klatret på listen de siste årene.

I 2006 ble det registrert 70 nye dansk-svenske gårdshunder, mens det i 2017 ble registrert hele 398 nye individer. Det plasserer den på 18. plass på listen.

Hvilken er din favoritt fra topplisten? Stem i pollen lenger ned

Tre på topp-listen

Oversikten viser at topp tre mest registrerte raser i Norge er border collie, staffordshire bull terrier og norsk elghund grå.

Det er fjerde året gjeterhunden border collie ligger på topp.

Se hele listen fra Norsk Kennel Klub her.

Gjenspeiler nordmenns aktive liv

– Hundene på topp ti-listen er alle hunder som passer for personer med en aktiv livsstil, og som liker å gå turer i skog og mark. At disse hundene er så populære, gjenspeiler det aktive livet folk lever i Norge, mener Trine Hage, Norsk Kennel Klubs administrerende direktør.

Dette er kjennetegnene ved Norges mest populære hund:

– Border collien krever mye fysisk og mental stimulering for å trives, og er i all hovedsak en brukshund. Det er en krevende hund. De som ønsker å skaffe seg en slik rase, bør ha et behov og en god plan for å lykkes, sier Hage.

FAMILIEKJÆR: - Verdens beste hunderase, sier Thomas Moe Kristiansen om dansk-svensk gårdshund. Foto: Privat

Menneskets aller beste venn

Valpen Gimle, også kalt Balto, ble valgt til «Farmen-hund» blant annet fordi han er ekstremt glad i mennesker.

– Rasen er veldig familiekjær og eiertro. Den blir en så god venn, sier Kristiansen, som er aktiv i raseklubben for dansk-svensk gårdshund.

Etter avtale med oppdretter og TV2 fikk Kristiansen hunden sin tilbake etter at den hadde tjent som gårdshund i fem uker under TV-produksjonen.

– Men det ble skriverier ut av det fordi Tore knyttet seg så til hunden og sa at han ønsket å kjøpe den. Jeg fikk opprørte henvendelser på Facebook fra folk som lurte på hvordan jeg kunne gjøre noe sånt. Tore og jeg har fortsatt litt kontakt, til jul fikk han kalender med bilder av hundene mine.

TRE PÅ TUR: Tre generasjoner dansk-svensk gårdshund: bestefar, sønn og sønnesønn. Foto: Privat

Ikke noe mål å toppe listen

– Kan den økte populariteten skyldes Farmen?

– Nei, det tror jeg ikke. Men det er nok blitt en bevisstgjøring rundt rasen på grunn av Farmen, flere kjenner den igjen, sier han.

For Kristiansen og andre som er opptatt av rasen, er det ikke noe mål å komme på toppen av listen til Norsk Kennel Klub.

– Det er ikke noe mål å ha høye oppdrettstall, vi vil bevare rasen sunn og frisk. Vi ønsker at de som kjøper seg gårdshund gjør et bevisst valg rundt det, at det skal være en hund som passer dem og en hund som de kan gi et godt liv.

Andre gode raseegenskaper han vil trekke frem, er at den er lærenem, sprek og glad i å være ute.

– Samtidig har den en god av-knapp når den kommer inn. Dansk-svenske gårdshunder er fornøyde bare de får være med flokken sin, sier Kristiansen.

For 15 år siden var det ikke mange dansk-svenske gårdshunder i Norge, men så tok noen initiativ til å importere dem fra Danmark.

– Hundetypen holdt på å dø ut på 1980-tallet. Den var ikke en definert rase da. Så det var et samarbeid mellom den danske og svenske kennelklubben om å bevare den, og navnet ble da dansk-svensk gårdshund, forteller Kristiansen.