Psykologspesialist og forfatter Line Marie Warholm gir fremover råd om hjemmelivet. Forslag til temaer hun kan skrive om? Tips oss gjerne.

Psykologspesialist Line Marie Warholm. Foto: Astrid Waller

De fleste foreldre ønsker at barna skal lære seg en dose høflighet og at de skal hjelpe til litt hjemme. Vi vil at de skal lære seg å vaske og lage mat. Bidra til fellesskapet. Kanskje særlig nå.

Det er ikke så vanskelig å få med seg femåringen på bollebaking. Men å få tenåringen til å gå ut med søppel, tømme oppvaskmaskinen og støvsuge huset, er for mange av oss verre.

Et evig mas

Kjenner du deg igjen?

Vi ber dem pent, og de sier «nei». Vi ber dem skarpere, og de sier «Jada! Jeg tar det senere!». Og så skjer det ikke noe. Vi maser. De blir sure. Vi blir sure. Neste gang tenker vi «Jeg orker ikke å spørre, jeg bare gjør det selv». Og så gremmes vi over de bortskjemte ungene våre.

Men hverdagen er travel og det er for krevende med masingen. Dårlig stemning blir det også. Vi får aldri noe skikkelig system på det.

Ukelønn

I likhet med meg har kanskje også du forsøkt deg på trikset med en liste på kjøleskapet? Med ulike arbeidsoppgaver og en sum ukepenger for hver gang de gjennomføres. «Kjempegod idé! Nå blir det ikke mer masing. Nå har barna fått motivasjon for å jobbe!», tenker vi.

Men så oppdager du kanskje at ungdommen ikke løfter en finger, med mindre behovet for penger er desperat. Og det er dessverre ikke ofte. Vi er like langt.

Tapsaversjon

Her skal du få et lite triks som er veldig enkelt, men ganske effektivt: I stedet for å gi ukepenger hvis ungdommen gjør noe, kan du avtale faste oppgaver som skal gjøres hver uke og en fast sum med ukepenger. Dersom oppgavene ikke er gjennomført på tilfredsstillende vis, foretar du et trekk i ukelønnen.

Dette er mer effektivt enn listen på kjøleskapet. Som for oss voksne, kan motivasjonen for å tjene penger være lav hos tenåringen, men opplevelsen av å tape penger synes både ungdommene og vi er verre. Derfor øker motivasjonen for å arbeide med denne løsningen.

Øke presset

Hvis dette ikke biter på tenåringen din, kan du øke summen ukepenger og legge inn at de skal dekke mer enn luksus som café-besøk, kinobilletter og godteri i kiosken. Kanskje ukelønnen skal rekke til busskort, toalettsaker, frisør, klær og andre nødvendige ting?

Poenget er at det bør få noen konsekvenser dersom oppgavene ikke gjennomføres. Og hvis lommepengene uteblir, er det viktig at du ikke redder situasjonen og betaler likevel!

Dette virker kanskje brutalt. Men det er en god trening til voksenlivet. De får kjenne på konsekvensen av å jobbe eller ikke jobbe. Dette er mer effektivt enn at du blir sur og kjefter. Og mye mindre krevende for deg!

Unngå klaging

På denne måten får du altså oppgavene gjort uten at du behøver å si noe. Manglende initiativ eller oppfølging fra ungdommen fører til trekk i ukepenger.

Kanskje sitter du nå og krymper deg og ser for deg hvor sur tenåringen din blir når noe kjedelig skal gjøres? Kjenner hvor lei du er av å høre på sukking, stønning og klaging? Da legger du inn et ekstra element: Trekk i ukepenger for dårlig holdning når arbeid utføres.

Du tenker kanskje: «Skal vi tvinge ungdommene til å undertrykke følelsene sine?» Svaret er nei. De skal ikke undertrykke følelser. Men de kan øve på å holde ut en kjedelig situasjon uten å klage. Det er et rimelig krav å stille.

Tenk over din egen holdning når du er på jobb: Himler du med øynene til sjefen din hver gang du blir bedt om å gjøre noe kjedelig? Neppe.

Huskelapp:

  • Gi faste oppgaver og en fast sum i ukelønn

  • Gi trekk i lønnen dersom jobben ikke er gjort tilfredsstillende

  • Legg på et ekstra trekk for dårlig holdning!

Har du tips til forbrukersaker som gjelder barn og familieliv? Send en e-post.

Aftenpostens podkast Foreldrekoden har etablert en egen Facebook-gruppe for foreldre i alle aldre. Her kan du få eksklusiv informasjon og være med å diskutere temaer og få tips fra andre.