Ole O. Moen er professor i Nord-Amerikastudier, men han er også bestefar.

I går, på USAs valgdag, var han sammen med sin yngste datterdatter på åtte år. Hun hadde fått med seg mye om valget, Hillary Clinton og Donald Trump.

Sammen med en klassekamerat hadde hun diskutert om Trump ville begynne atomkrig dersom han ble president. Hun var bekymret, og hadde mange spørsmål.

I morges kom det overraskende valgresultatet brasende inn i nordmenns TV-stuer. Det er ikke fritt for at mange barn har fått med seg foreldres reaksjoner og lurer på hva som vil skje nå. Vi spurte USA-kjenneren til råds, hva svarer man på de ulike spørsmålene som dukker opp?

USA-kjenner og professor Ole O. Moen. Foto: Falch, Knut

CNNs kommentator Van Jones sa da valgresultatet ble klart at muslimske venner sender ham SMS og lurer på om de bør forlate landet. Samtidig varslet mange aviser at nettstedet til Canadas immigrasjonsmyndigheter skal ha kræsjet etter Trump-seier.

— Det er folk som legger barna sine i kveld og de er redde for hva som møter dem til frokost. Hvordan forklare dette for barna. Du forteller barna at de ikke skal være bøllete, ikke være fanatikere. Og så ser vi dette utfallet, sier han.

— Med så stort mediefokus som denne valgkampen har hatt, oppfordrer vi foreldre til å snakke med barna sine om valget. Det er viktig å trygge barna på at verden ikke over natten blir et farlig sted, sier fagansvarlig i UNICEF Norge Kristin Oudmayer i en pressemelding.

Oudmayer mener at å bruke skremmebilder kun nører opp under barns frykt.

— Legg vekt på å trygge barna på at verden vil se ganske lik ut i morgen, sier hun.

- Ærlighet har sine grenser, kanskje man må ty til noen hvite løgner

Moen måtte berolige barnebarnet og si at det nok ikke blir atomkrig.

— Jeg er gammel pedagog selv, det er ingen enkel oppgave å formidle på en høflig måte hvorfor amerikanerne har valgt som de har valgt. Det er rett og slett et delikat spørsmål. Jeg er glad i USA og i amerikanerne som jeg har studert siden 1963, men nå er jeg flau, lei meg og bekymret, sier han.

BARN KAN HA SPØRSMÅL: - Hør om det er noe barna tenker på, eller lurer på. Det er også greit å være åpen på at man ikke har alle svarene ennå, men igjen skape trygghet for at verden ikke nå er blitt farlig, sier UNICEFs Kristin Oudmayer.

— Men ærlighet har sine grenser, kanskje man må ty til noen hvite løgner og pynte på virkeligheten noe. Det er viktig å ikke lage et «worst case scenario» heller og skake opp ungene, sier Moen og legger til:- Han er ikke alene om å bestemme ting selv om han er blitt president. Det må man prøve å si til barna. Det er tross alt lagt inn i det amerikanske systemet en god del garantier som bremser ham fra å ha all makt. Det er liten grunn til å tro at USA skal gå av skaftet selv om landet har, etter min mening, valgt en udugelig president.

  • I en mye delt artikkel hos Huffington Post svarer Ph. D. Ali Michael på spørsmålet: «Hva forteller vi elevene om Trump vinner valget?» Les artikkelen her.

Avhengig av samarbeid

— Presidenten kan ikke buse frem alene, han må snakke med andre, diskutere med andre, for så å komme frem til løsninger. Ikke ulikt hva familiemedlemmer gjør i et familieråd eller vennegjengen gjør når det skal lekes i friminuttet.

KAMPANJE. - Trump må også lære seg å være politiker og lære seg det politiske spillet. Mye er nytt for ham. Så blir det spennende å se hvor flink han er til å lære, sier Moen. Foto: JIM YOUNG

— I USA er man redd for at én skal bli for mektig, presidenten. På samme måte som at ikke én alene kan få bestemme alt på lekeplassen. Derfor står det i Grunnloven at statsmakten har tre grener. Den ene maktgrenen er Kongressen, som ligner Stortinget vårt og som lager lovene. Den andre maktgrenen er Presidenten som setter lovene ut i livet, og den tredje er rettssystemet ved Høyesterett, som avgjør om lovene er i samsvar med Grunnloven.Alle har sine oppgaver og alle kan stoppe de andre, forklarer Moen.

- Hvis Kongressen gjør noe Presidenten er uenig i, kan ha si stopp, legge ned veto. Og i Kongressen må to av tre være enig i det for å kjøre over hans veto.

Stadig flere barn sliter med å sove:

— Mye er nytt for Trump

Det blir spennende å se hvilke politikere som er blitt valgt inn i Kongressen, mener USA-kjenneren.

— Men veldig mange av dem som allerede sitter i Kongressen og har lang erfaring med politikk, blir gjenvalgt.

— Med Trump er det et amatørlag som kommer på banen. På samme måte som man ikke plutselig bare kan bli proff fotballspiller, må Trump må også lære seg å være politiker og lære seg det politiske spillet. Mye er nytt for ham. Så blir det spennende å se hvor flink han er til å lære.

- At Trump har sagt at han vil bygge mur mot Mexico, har mange barn fått med seg. Hva skal man svare som forelder hvis barnet spør om dette kommer til å skje nå?

— Det kommer ikke til å bli noen kinesisk mur, men kanskje flere kortere barrièrer. Støttespillere rundt Trump har innrømmet at en del av det Trump sier, det mener han egentlig ikke, eller kommer ikke til å gjennomføres. Folk sier av og til noe i sinne eller hvis man blir fornærmet. Det er mulig noe barn kan kjenne seg igjen i, sier Moen.

ØNSKET NOE NYTT: En årsak til at amerikanerne valgte Trump, har også å gjøre med at han kommer fra det andre partiet, ikke det som Obama tilhører og som har fått bestemme i åtte år.- Det er et uttrykk i USA som heter «Newer is better». Amerikanerne liker det som er nytt, sier professor Ole O. Moen. Foto: BRENDAN MCDERMID

— Mange mennesker har vært håpefulle foran valget fordi USA kunne komme til å få sin første kvinnelige president. Hva med barn som undrer seg over om jenter ikke har den muligheten i USA?

- Unge jenter, i Norge som i USA, bør kanskje gjøres klar over, uten å avskrekkes av det, at det stilles større krav til dem enn til gutter på mange områder i samfunnet, også når det gjelder å skulle bli president, mener Moen og legger til:

— Det er en skuffelse for Clinton at hun ikke klarte det. Hun er for gammel til å stille på nytt senere, hennes sjanse er ute nå.

— Norge har og har hatt mange kvinnelige statsministre. Det er litt ulik tradisjon i Norge sammenlignet med USA, selv om mye av kvinnefrigjøringen kommer fra USA. Vi har mer likestilling her. Mange mennesker i Trumps parti, men også i Clintons eget parti har en frykt og motstand mot å få en «Commander-in-Chief in skirt» - en president i skjørt.

MØTTE FOLK: Barack Obama og hans kone Michelle har vært presidentpar i Det hvite hus i åtte år. Nylig møtte de barn og voksne som hadde kledd seg ut til halloween. Det vanket godsaker fra presidentparets kurver. Foto: Jonathan Ernst Reuters, NTB/ Scanpix

Moen er hellig overbevist om at mye av årsaken til at Hillary Clinton ikke ble president, har å gjøre med at hun er kvinne.— Hun har sine negative personlighetstrekk, men ikke siden annen verdenskrig har USA hatt en bedre forberedt og bedre skikket kandidat til stillingen. Hun har lang erfaring som politiker, sier Moen.

- Tror du kona til Barack Obama, Michelle Obama, senere kan bli første kvinnelige president i USA?

— Hun er en flott dame, glup i hodet, tross ikke så mye politisk erfaring. De to har vært et strålende par i Det hvite hus. Men jeg vet ikke om det er realistisk at hun vil prøve på det.

Amerikanerne ønsket noe nytt

- Hvor farlig er det at Trump blir president, kan det påvirke oss i Norge og i verden?

— Uten å skremme barna igjen, men både Norge og USA er medlemmer i forsvarspakten NATO. Hvis noen av medlemmene utsettes for angrep er det en for alle, alle for en. Men Trump har sagt at han ikke uten videre vil hjelpe en broder i nød, dersom for eksempel Putin skulle finne på å bli aggressiv overfor et land rundt Russland, for eksempel i Baltikum. Det har skapt frykt i Baltikum.

PRESIDENT I SKJØRT: professor Ole O. Moen er overbevist om at mye av årsaken til at Hillary Clinton ikke ble president, har å gjøre med at hun er kvinne. - Mange mennesker i Trumps parti, men også i Clintons eget parti har en frykt og motstand mot å få en «Commander-in-Chief in skirt» - en president i skjørt, sier han. Foto: Chris Keane REUTERS/ NTB/ Scanpix

— Trump har sagt at ikke bare vil han bygge fysiske murer, han vil også bygge tollmurer. Det kan bety at han kan komme til å legge mer toll på norsk fisk. Han er også skeptisk til FN og det å bidra med uhjelp. Han er ikke så flink til å spille på lag, rett og slett.En årsak til at amerikanerne valgte Trump, har også å gjøre med at han kommer fra det andre partiet, ikke det som Obama tilhører og som har fått bestemme i åtte år.

- Det er et uttrykk i USA som heter «Newer is better». Amerikanerne liker det som er nytt. Det er typisk det som har skjedd nå. Mange har vært frustrert og sinte over at de som har bestemt i åtte år ikke har brydd seg om dem, de vil ha «nye koster», som det heter, uansett hva det nye står for. De er redde for at makten skal gro fast, sier Moen.

Hør Aftenposten Juniors podcast om USA-valget :

Eller se hele sendingen her: