— Jeg så flere på søkelisten som var født samme år, så han står ikke først i køen, ler far Kenneth Våge.

Storm står på venteliste sammen med 200 andre barn i håp om en gang å få plass hos 2. Sandnes Sjø.

- Det er synd at det skal være slik at de som venter til barna er store nok, ikke får plass. De færreste planlegger jo aktiviteter for barna fra de er nyfødte, sier Våge til Aftenbladet.

Han understreker at sønnen selvfølgelig skal få bestemme helt selv om han vil bli sjøspeider.

Koster i snitt over 7000 kroner pr. familie

Venter du, er toget gått

Ifølge 2. Sandnes Sjø har Våge gjort det rette om han vil sikre at sønnen en mulighet til å bli sjøspeider.

— Venter du til barnet er gammelt nok til å begynne, er toget godt. Vi ser mange som melder barnet inn med én gang det er født, forteller materialansvarlig Sigmund Andreassen. Han har vært frivillig i sjøspeiderne i en årrekke.

— Det har vært slik lenge. Vi prøver å få bygget et tilbygg slik at vi kan øke kapasiteten noe, men per i dag er kapasiteten sprengt, innrømmer Andreassen.

Foreldre forteller at de tar fri fra jobben slik at de kan sitte klar ved datamaskinen for å sikre barna plass. Dette er alvorlig greier. Marthe Hellestveit, Steps Dansestudio

HIV O HOI: Storm Læknes Våge (2) har allerede vært mye om bord i båt sammen med far Kenneth Våge. Her prøver han seg i sjøspeiderens seilskute som ligger godt fortøyd ved Daleveien i Sandnes. Foto: Anders Minge

Foreldre tar fri fra jobbKnallhard kamp er det om plassene på en danseskole i Stavanger.

— Kursene blir fylt opp bare timer etter at de er lagt ut. Foreldre forteller at de tar fri fra jobben slik at de kan sitte klar ved datamaskinen for å sikre barna plass. Dette er alvorlig greier. Foreldre ofrer mye for at barna skal ha det kjekt, forteller daglig leder ved Steps Dansestudio, Marthe Hellestveit.

— Vi har opplevd en gradvis vekst. I år har vi hatt større pågang enn noen gang. Det er ingen tvil om at danseglede smitter, mener Hellestveit.

Professor: — Ikke glem den frie leken

— Foreldre skal ha honnør for å være opptatt av barnas framtid, men ikke glem

, sier sosiologiprofessor Ivar Frønes ved Universitetet i Oslo.

Sosiologiprofessor Ivar Frønes ved Universitetet i Oslo er ikke overrasket over at det er kamp om plassene på enkelte fritidsaktiviteter.

Foreldre er uenige om hvor mye, hvor ofte og om det skal være lov å slutte fort. — Moderne foreldre er aktive og ansvarlige på vegne av barna og deres framtid. Akkurat hva som er populært kan svinge, og barn følger vennene.

IKKE OVERRASKET: Sosiologiprofessor Ivar Frønes ved Universitetet i Oslo er ikke overrasket over at det er kamp om plassene på enkelte fritidsaktiviteter. Foto: Tor G. Stenersen

Han mener det er fornuftig at foreldre er aktive for sikre barna plass i det de mener gir viktige erfaring og gode venner. — Foreldre i de fleste land er atskillig mer aktive på dette område enn norske foreldre, påpeker professoren.

Han advarer likevel mot overorganisering av barnas fritid.

Syv tips til hvordan familien kan skape de viktigste fristundene i hverdagen.

Ber foreldre tenke alternativt rundt fritidsaktiviteter

— Den frie leken gir barn optimal sosial læring. Barn skal derfor ikke ha så mange aktiviteter at den frie leken forsvinner.

Han oppfordrer foreldre til å tenke alternativt når de hjelpe barna med å finne fritidsaktiviteter.

— Tenk over hvilke aktiviteter som er morsomme, gir læring og utvikling, oppfordrer han.

Det samme bør politikere gjøre.

— Idrett gjør barn sunne, men gull i OL viser neppe igjen på nasjonalregnskapet.

— Det som derimot kan gi utbytte, er at 6000 ungdommer møtes på The Gathering på Hamar for å drive med teknologisk utvikling, mener Frønes.

Slik har de kvalitetstid med barna: arbeiderklassen, finanseliten og de høyt utdannede.

Opptil tre års ventetid

Hos Sandnes IL er det langt fra plass nok til alle som vil drive med friidrett. Idrettslaget har lange ventelister i flere av sine årsklasser. Noen må vente i opptil tre år før de får prøve seg på friidrettsbanen.

FORELDRE SITTER PAL: Idet påmeldingen starter på Steps dansestudio i Stavanger, bør man agere raskt. Enkelte foreldre tar seg fri fra jobben for å sikre poden plass, ifølge daglig leder. Her fra juleforestillingen i 2015. Foto: Kristian Jacobsen

— Vi har dessverre hatt lange ventelister i flere år, og vi må nok erkjenne at noen har ventet i tre år. Årsaken er todelt; mangel på nok treningstid i Sandneshallen på vinterstid og mangel på nok trenere i enkelte årsklasser, sier daglig leder Kenny Rettore.

Tenk over hvilke aktiviteter som er morsomme, gir læring og utvikling. Sosiologiprofessor Ivar Frønes

Klubben tilbyr klasser fra seks år og oppover.

— Vi kunne lett hatt grupper for yngre barn også, men det handler om kapasitet. Vi trenger hovedtrenere som kan nok om friidrett og som kan ta hovedansvaret for treningen, forklarer Rettore.

Sandnes IL er eneste idrettslaget i Sandnes som tilbyr friidrett.

454 søkere til barneteateret

Nåløyet hos Rogaland barne— og ungdomsteater har alltid vært lite. I vår søkte 454 barn og unge om plass. 96 heldige fikk ja.

INGEBRIGTSEN-EFFEKTEN: Henrik Ingebrigtsen og løpebrødrene hans får litt av æren for at det har blitt så populært å drive med friidrett i Sandnes. Foto: Pål Christensen

— Noen år får vi nesten ikke plass til nye, men i år fikk vi inn veldig mange. Vi skulle gjerne hatt plass til flere, men det er jo slik at noen må slutte for at vi skal få plass til nye, sier daglig leder Nina Helen Godtlibsen.Uttak skjer ved loddtrekning basert på hvor mange ganger barnet har søkt tidligere, samt ønske om jevn kjønnsfordeling. Barna må gå i 2. klasse før de kan søke om plass.

Kulturskolen er fortsatt pop

Det har i mange år vært lange ventelister på kulturskolen både i Sandnes, Stavanger og Sola. I Stavanger står 600 barn i kø uten et tilbud. I tillegg kommer elever som har et tilbud, men som står i kø for et annet instrument.

— Lengst venteliste er det på piano, hvor det står 180 elever.De som har stått lengst og som har piano som 1. prioritet har stått nesten to år, opplyser Hans W. Bræin ved kulturskolen i Stavanger i en e-post.