Etter en deilig sommerferie med «fri flyt» av drikke, is og alkohol kan det være vanskelig å komme tilbake til kostholdsrutinene.

– Min erfaring er at det er mange som trenger å stramme inn etter ferien for å kvitte seg med noen ekstra feriekilo, sier ernæringsfysiolog Camilla Lind i Somebody.

Hun mener mange går inn i feriemodus på kostholdsfronten og ikke tenker så mye over hva eller hvor mye de spiser. Kosemat som is blir en daglig utskeielse, forklarer Lind.

Lager en konkret plan

Simon Laugsand fra Vesterålen studerer klinisk ernæringsfysiologi ved Universitetet i Tromsø.

I ferien har han vært på tur i Polen med kjæresten, og det er blitt mange måltider ute.

– Det er vanskeligere å holde seg til de gode vanene når man er på tur, og en slapper nok litt mer av på kostholdsfronten. Det er blitt en del restaurantbesøk og mye is, forteller 27-åringen.

Men hvert år klarer studenten kjapt å komme tilbake til rutinene igjen. Strategien er den samme – og gjentas hver august.

– Like før hverdagen starter, setter jeg meg ned med et ark og skriver en plan for måltidene mine uken etter. Det tar meg kun noen minutter, og det trenger ikke være komplisert. Det viktigste er at du har en oversikt som er enkel å forholde seg til, forklarer han.

Simon Laugsand er på sitt andre år i klinisk ernæringsfysiologi ved Universitetet i Tromsø. Foto: Håkon Steinmo

Spiser kun mat han liker

Hver dag legges det inn frokost, lunsj, mellommåltid, middag og kveldsmat.

– At jeg er mentalt forberedt på hva jeg skal ha i meg, gjør det lettere å gjennomføre. Hvis man ikke har en plan, er det lettere å ty til usunne og kjappe alternativer når man plutselig er skrubbsulten, sier Laugsand, som også jobber som personlig trener og kostholdsveileder.

Han sørger for at planen kun består av mat han vet han liker og at den ikke er for detaljert.

– På lang sikt funker det ikke å følge en matplan jeg ikke trives med.

Han mener man kun trenger å følge matplanen i en treukers periode for å komme tilbake til trivselsvekten – eller rutinene du hadde før ferien.

– Det er begrenset hvor mye noen få uker med ferie kan ødelegge for vekten. De to-tre kiloene du kanskje har lagt på deg sommerstid, mister du fort hvis en bevisst går inn for å holde seg til de faste måltidene og porsjonene man hadde før ferien, mener Laugsand.

Camilla Lind er forfatter og ernæringsfysiolog i Somebody. Foto: Privat

Planlegging er nøkkelen

Lind påpeker at den beste metoden for å komme tilbake i rutiner etter ferien, er å bestemme seg. For hvis du går halvveis inn i noe, blir det stort sett ikke noe av, påpeker ernæringsfysiologen.

– Så bestem deg, og legg til rette for de gode valgene gjerne gjennom å planlegge ukens middager og lage handleliste før du går i butikken. Da slipper du å kjøpe masse ekstra du egentlig ikke burde handle.

Hun råder til å inkludere mest mulig grønnsaker når du planlegger måltidene dine.

– Tenk at grønnsaker skal være en naturlig del. Ved å gi mer plass til grønnsaker får kroppen mer næring. Samtidig inneholder grønnsakene færre kalorier enn annen mat, og dermed bidrar de til en bedre energibalanse i måltidet.

Vel så viktig som hva du spiser, er hvordan du spiser, påpeker Lind.

– Mange spiser fort, og da kan du spise ganske mye før kroppen rekker å si fra at du egentlig er mett. Ved å spise sakte og legge merke til hva maten smaker, rekker du å kjenne når du er mett – slik at du kan stoppe i tide.

Mosjon og motivasjon er også viktig

En viktig del av å komme tilbake i rutiner er også å komme i gang igjen med hverdagsaktivitet, fortsetter ernæringsfysiologen.

– Når du tar vare på deg selv og tar gode valg, kjenner du hvor mye du får igjen for det. Mer energi, overskudd og humør motiverer deg til å fortsette med en sunn livsstil.

Hvis du likevel sliter med å komme i gang igjen etter ferien, handler det om å finne din indre motivasjon til hvorfor du skal gjøre det. For hvis du ikke har en god grunn, vil du heller ikke gidde gå i gang med nye rutiner, understreker Lind.

– Tenk over hvilke fordeler en sunn livsstil vil ha for deg – og hvilke ulemper en ikke så god livsstil vil ha for deg. Det blir forhåpentlig lettere for deg å komme i gang når du minner deg selv på alle fordelene som venter.

Men: Ikke gå for hardt ut, råder ernæringsfysiologen.

– En sunn livsstil er noe du skal leve med, så ikke lag for strenge regler. Legg listen der det er gjennomførbart. Det er mye bedre at du gjør det bra nok enn at alt skal være så perfekt at du faller av etter kort tid.

Unner seg kanelboller

At det i starten kan være lett å skeie ut, har Laugsand tatt forbehold for. Rett etter ferien er gjerne suget etter søtsaker ekstra stort, også hos 27-åringen.

– Jeg har lagt inn i planen at det er muligheter for å ta meg en kanelbolle én gang i uken – rett og slett fordi det er bra for min mentale helse. Risikoen for å gå på en smell er større dersom du ikke gir rom for å spise det du liker en gang iblant.