— Du trenger ikke være Lars Monsen for å dra på tur, det trenger ikke være så vanskelig. Enkle ting fungerer bra.

Det sier journalist og forfatter Håkon Forfod Sønneland.

La barna bli motivert på forhånd

— Forventninger er kjempeviktig, da er det større sjanse for at barnet, når det kommer seg ut i naturen og mestrer en aktivitet, får en god følelse. Neste tur vil dermed bli mye enklere, slik kommer man inn i en god sirkel , mener han.

Sammen med Sondre Harvik Bjaberg ga han ut boken «Kult på tur» for et par år siden.

LAVTERSKELTIPS: Sondre Harvik Bjaberg (t.v.) og Håkon Forfod Sønneland har enkle turtips som faktisk virker. Foto: Forlaget

Ifølge Sønneland er det kun medforfatteren som er friluftsmannen av de to.— Sondre kunne bodd ute i skogen ett år, der er ikke jeg. Jeg er mer vokst opp med forestillingen om at ut på tur var noe man gjorde av plikt, slik var det bare. Dette er derfor en bok jeg trenger selv.

Forfatterne har hentet inspirasjon fra ulike hold, egen barndom, de har skummet litteratur og ulike nettsteder. Videre har barnehagebarn testet ut de mange ideene for å se hva som fungerer i praksis.

Norske sommerfjell kan by på mer enn fotturer. Hva med moskussafari, seterferie eller klatretur for hele familien?

Disse tipsene finner du ikke

— Dette er en fin bok å lese på forhånd sammen med barn, tanken er at de skal bli motiverte og kanskje oppdager de noe der vil gjøre dagen etter.

- Hvilke tips er det man ikke finner i denne boken?

— Vi er opptatt av at boken skal inneholde de enkleste tingene, de som krever liten forberedelse og energi, men som faktisk fungerer. Her finner du derfor ikke tips som: «Slik binder du din egen fiskeruse av bjerkerøtter».

Barn flest synes det er stas å være sammen med og leke med foreldrene ute. Kristin Oftedal, Barnas Turlag Turistforeningen

- Hvilken er din favoritt, som er så enkel at selv de verste sofasliterne kan få det til?

— Det må være taubane for kosedyr. Det krever ikke mer enn en nøkkelring, tau og medbrakt kosedyr. Det funker på alle barn. Man trenger er voksen som kan sette den opp og hjelpe til med de første gangene, men noe av det fine er jo å gjøre ting sammen med barna, sier han.

TAUBANE FOR KOSEDYR: Tre en gardinring eller en stor nøkkelring på et tynt tau, og bind tauet stramt mellom to trær i en skråning. Fest kosedyret med tråd til ringen, og send det utfor. Juhuuu! Foto: Fra boka «Kult på tur»

— Holder å dra til skogkanten

Forfatterne slår et slag for at turene ikke trenger å være så lange eller så langt unna.

— Det holder å dra til skogkanten, det er mest de voksne som er opptatt av at man skal gå langt, Med små barn bør fokus være på opplevelsen, snarere enn lengden, sier Sønneland.

Det er heller ikke så mye som trenger å være med i tursekken: Tau, kniv, plaster og noe å drikke og spise. Jo mer man pakker, jo større hinder er det gjerne for å komme seg ut.

— Barn må lokkes ut

— Jeg opplever av barn i dag er mindre selvgående til lek ute i naturen enn for noen tiår siden. Barn må lokkes ut! Foreldre må være motivatorer, tilretteleggere og igangsettere, men så la barna overta leken. Naturen er den beste lekearenaen, det er trist hvis man vokser opp uten kjennskap til det som ligger der og hvilke gleder det gir, sier Kristin Oftedal, fagsjef i Barnas Turlag i Turistforeningen.

KJENN DITT TRE: Gå sammen to og to. En får bind for øynene og partneren tar denne med seg til et tre i nærheten. Den «blinde» skal kjenne godt på treet. Føle barken, kjenne på stammetykkelsen, bladene, utvekster osv. Når den blinde føler at han har kjent nok, leder den seende han tilbake til utgangspunktet og snurrer han noen ganger rundt. Den blinde kan nå åpne øynene og prøve å finne igjen det treet som han kjente på i blinde. Foto: Eva Cecilie Simensen/ Barnas Turlag DNT

For noen år siden kom Oftedal ut med aktivitetsboken «Lek og lær».

— Tidligere var det straff å få husarrest som innebar at man ikke kunne gå ut, nå er det satt på hodet, det er mange inneaktiviteter som appellerer. Det er også ofte lettvint for foreldrene, for barn i dag, selv små barn, har alltid noe å drive med nå som de har playstation og nettbrett, sier Oftedal.

SIVFLÅTE: Du kan bygge din egen sivflåte. Til det trenger du to grillpinner, mange tykke strå og en kniv. Stikk grillpinnene gjennom stråene. Skjær en spiss foran på flåten. Finner du en fjær, kan det brukes som seil. Foto: Fra boka «Kult på tur»
SIVFLÅTE 2: Vips med en egen sivflåte har du det som trengs for å leke at du er med på selveste Kon-Tikiferden. Foto: Fra boka «Kult på tur»

— Barn flest synes det er stas å være sammen med foreldreneHun mener det ligger noen utfordringer der for oss foreldre. Vi må stimulere til utendørs fysisk aktivitet som er lystbetont og der konkurranse ikke er involvert, det kommer tidsnok i idretten likevel. Det viktige er samhold og gode opplevelser.

- Men hva om barnet ikke vil være med ut?

— Det er et problem som tiltar jo eldre barna blir. Men mine erfaring er at barn opptil 7-9 år er villige til å være med ut, særlig om det ikke innebærer kjempelang tur med mye strabaser, sier Oftedal.

Vi er opptatt av at boken skal inneholde de enkleste tingene, de som krever liten forberedelse og energi, men som faktisk fungerer. Håkon Forfod Sønneland

Hennes tips er: Snakk med barna, si «jeg vil gjerne være sammen med deg ute, hva har du lyst til å gjøre?».

— Barn flest synes det er stas å være sammen med og leke med foreldrene. For de eldre barna kan det være en god idé å alliere seg med jevnaldrende eller ta med en bestevenn,

DEN BESTE ARENAEN: Naturen er den beste lekearenaen, det er trist hvis man vokser opp uten kjennskap til det som ligger der og hvilke gleder det gir, sier Kristin Oftedal, fagsjef i Barnas Turlag i Turistforeningen. Foto: Julie Maske

Hun vil oppfordre alle familier til å ta minst en dagstur ute i naturen i løpet av høsten.— Fyr opp et bål og ta kveldsmaten ute for eksempel. Og hvis det det bøtter ned, kle dere godt og dra på en ekspedisjon. Det trenger ikke være lange turen, men det er fint å kjenne på været. Dessuten, min erfaring er at en tur ut åpner opp for fine prater med ungene, barn har mye spennende tanker og spørsmål å komme med, la deg undre over små og store ting sammen med dem, sier Oftedal.

Lyst på mer inspirasjon til turer i inn- og utland?

15 herlige gårdstips i Norge

Ni turer utenom det vanlige

Reiser jorden rundt i ett år - med seks små sønner på slep

Tre generasjoner skal gå Norge på langs

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egenFacebook-gruppeogTwitter-profilforFamilie og oppvekst.

Artikkelen ble første gang publisert 15. april 2014.