For de aller fleste er det en selvfølge å feire jul med den nærmeste familien. Men årets høytid byr på utfordringer.

– Det er veldig kjipt, forteller Joël Küffer.

I år, som tidligere, skulle han, kona Monika Sharma-Küffer og barna Sienna (4 år) og Emilia (2 år) reise til Sveits for å besøke den sveitsiske delen av familien.

Men smittesituasjonen i alpelandet, samt reglene om karantene ved reise, gjør det vanskelig for familien å få gjennomført juletradisjonen i år.

– Fireåringen har gitt uttrykk for at hun synes det er dumt at vi ikke får reise nå. Hun skjønner hvorfor, men synes det er trist. Vi får ringe via Facetime og gjøre det beste ut av det, men det blir ikke det samme, sier Sharma-Küffer.

– Det er trist

Joël Küffer fikk se moren sin rett før Norge stengte ned i mars, og faren kom på en visitt da smitten hadde roet seg i sommer. Men broren har han ikke sett siden september i fjor.

– Det er heldigvis sånn at vi begge har en jobb og to fantastiske jenter som holder oss i gang. Man er ikke like bevisst på savnet i hverdagen. Kanskje man fortrenger det. Men hver gang man snakker med dem, tenker man at det er trist, sier han.

I starten av desember kalte regjeringen inn til pressekonferanse. Anbefalingen fra Erna Solberg var klokkeklar.

– Dette er ikke julen for å reise utenlands med mindre man virkelig må. Min bekymring er at de som reiser ut, kan bringe smitte med seg tilbake, sa statsministeren.

Familien ønsker ikke å trosse anbefalingene. Dermed blir digitale verktøy løsningen for å holde kontakten med de nærmeste i julen.

Familien får ikke reist til Sveits i år. Fra venstre: Monika Sharma-Küffer, Emilia (2 år), Sienna (4 år) og Joël Küffer. Foto: Privat

Mange må bli hjemme

Pandemien bidrar til at rundt en halv million flere nordmenn enn i fjor skal være hjemme i julen. Det viser en ny undersøkelse Respons Analyse har utført på oppdrag for Fremtind Forsikring.

I fjor oppga nærmere 280.000 nordmenn at de skulle til utlandet i julen, mens i år sier kun 35.000 det samme.

Men hvordan går du frem for å fortelle barna at årets juletradisjon bli annerledes? Barne- og familieterapeut Svava Thorhallsdottir tror det er lurt å vente til foreldrenes følelser har lagt seg før man blander barna inn.

– Hvis mor og far er veldig skuffet, frustrerte eller sinte over at julen ikke blir som forventet, er det lett for barna å kopiere foreldrenes følelser og prøve å trøste foreldrene, sier hun.

For å slippe det, mener hun det er best at samtalen med barna blir tatt når foreldrene har akseptert at julen blir annerledes.

– Jeg tror også det kan være fint å invitere barna til å være med på endringene. Spørre barna hva de vil gjøre denne julen. Ved å åpne opp for innspill fra barna, vil de få et større eierskap til feiringen og forhåpentlig kjenne på spenning fremfor skuffelse, forteller terapeuten.

Tid for å lage nye tradisjoner?

At juletradisjonene endres i år, betyr samtidig at man kan skape nye.

– Jeg tror det kan være sunt å revurdere tradisjoner fra tid til annen. Veldig ofte så kan vi sette oss fast i mønstre som «sånn har det alltid vært» og «slik gjør vi det i vår familie», sier Thorhallsdottir.

Hun tror koronasituasjonen gjør at mange har muligheten til å kjenne på hvilke tradisjoner som er viktige for den enkelte.

– Jeg tror vi i fremtiden vil ofte høre noen si «dette begynte vi med i koronatiden, så har vi bare fortsatt med det», sier hun.

Svava Thorhallsdottir tror denne julen kan endre de faste juletradisjonene. Foto: John Andresen

Skal du reise? Ta forholdsregler.

Undersøkelsen viser samtidig at det er 1,2 millioner nordmenn som skal ut på reise i julen. Det være seg med fly, bil, tog eller buss.

Slik situasjonen er i samfunnet, er det naturligvis viktig å ta forholdsregler.

– Selv om pandemien legger en liten demper, blir det mange mennesker på de samme trafikkårene til samme tid i dagene før julaften. Da oppstår det fort problemer. Det er få ting som skaper mer stress enn ikke å rekke hjem til jul, og det er smart å ta noen forholdsregler, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind Forsikring, forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB.

Nielsen har noen tips som kan være verdt å ta med seg inn i julereisingen:

  • Skal du bytte mellom fly, tog eller buss, bør du beregne to timers transfertid. Rekker du ikke flyet fordi toget til flyplassen var en halvtime forsinket, dekker ikke reiseforsikringen kostnader som følge av forsinkelsen.

  • Kjører du bil, er oppfordringen å holde din plass i køen og unngå å sette andre i farlige situasjoner ved å kjøre forbi. Du sparer bare 40 sekunder pr. mil på å kjøre i 100 fremfor i 90 km/t.

  • Vi oppfordrer alle til å overholde fartsgrensene, kjøre etter forholdene og la mobilen ligge når man kjører.

  • Husk myndighetens råd om å ikke reise til røde land.