Tannbørsten er et av de viktigste redskapene vi har for å holde tennene rene. Fra man er liten, blir man fortalt av både foreldre og tannleger at en skal pusse tennene godt hver morgen og kveld for å unngå hull i tennene, dårlig ånde og misfargede tenner.

Men hvor flinke er nordmenn egentlig til å rengjøre tannbørsten sin? Pusser vi tennene våre med skitne børster?

Vi sjekket ni godt brukte tannbørster.

Se resultatene i tabellen lenger ned i saken.

Testen er gjennomført med et instrument som måler antall bakterier og organisk materiale på en overflate.

Den reneste tannbørsten målte 2096 mikroorganismer, mens den mest skitne hadde over 100.000 mikroorganismer på seg.

Det betyr at mesteparten av tannbørstene hadde flere mikroorganismer på seg, enn toalettsetet på Gardermoen.

Her er resultatene:

TannbørsteAntall mikroorganismerEtter å ha skylt i varmt vann
#13910425
#23588375
#350.001* Et gjennomsnitt av tre målinger.648
#461.069 *Et gjennomsnitt av to målinger.16.550
#5114.119 *Et gjennomsnitt av tre målinger.7761
#623.640 *Et gjennomsnitt av to målinger.2565
#720961093
#831.6081522
#92551771
Totalt gjennomsnitt: 32.506Totalt gjennomsnitt: 3523
RENSET: En betydelig mengde av mikroorganismene forsvant etter at børstene ble skyllet i varmt vann. Foto: Jon Roar Solset

Behøver ikke være farlig eller skremmende

– Er det farlig at flere av tannbørstene hadde så høye verdier?

– Når bakteriene på tannbørsten ikke er typebestemt og antas å stamme fra en del av normalfloraen i munnhulen, er ikke antallet skremmende. At det er variasjon i bakterieantallet i en undersøkelse med variasjon i utenforliggende faktorer, kan skyldes variasjon i håndtering, og er heller ikke skremmende.

Det sier Morten Enersen, førsteamanuensis ved Institutt for Oral Biologi ved det Odontologisk Fakultet, Universitetet i Oslo.

Han forteller at munnhulefloraen vil variere i bakteriesammensetning fra person til person. Ved tannpuss vil noen av disse smitte over på tannbørsten.

PÅVIRKER BAKTERIEFLORAEN: Snusbruk, sykdom, antibiotikabehandling, røyking med mer er alle faktorer som kan påvirke sammensetningen av bakteriefloraen i munnhulen, ifølge Morten Enersen. Foto: Fredrik Haugen Pedersen, Odontologisk Fakultet, Universitetet i Oslo.

– Det er ingen tvil om at det finnes bakterier på en tannbørste, men det behøver ikke å være sykdomsfremkallende bakterier eller bety at det er farlig for deg, sier han og legger til:

– Har du dårlig renhold og ikke vasker deg på hendene etter et toalettbesøk for eksempel, er det større sjanse for å kunne bli smittet av bakterier som kommer utenfra.

Han trekker frem forskjellige typer tarmbakterier som kan føre til infeksjoner, som et eksempel på dette.

– Så lenge tannbørsten skylles og lufttørkes etter bruk, vil det ikke være noen stor risiko for dette da de fleste bakteriene på tannbørsten vil dø etter kort tid.

Antall mikroorganismer på «busten» vil også avhenge av hvordan man oppbevarer tannbørsten.

– Et vanlig renholdsregime bør være en selvfølge i håndtering av tannbørsten, sier han.

– Folk må bli mindre redd for egne bakterier

Det finnes milliarder av bakterier i munnen, ifølge Hans Ragnar Preus, professor i Periodonti (tannkjøttsykdommer) ved Institutt for Klinisk Odontologi ved det Odontologisk Fakultet, Universitetet i Oslo.

Og de aller fleste av dem fremkaller ikke sykdom.

– De er en del av normalfloraen i munnen. Noen få kan gi infeksjoner under spesielle forhold, men slike infeksjoner er som regel enkle å behandle.

Enklere former for tannkjøttsykdommer kan man få når mengden bakterier blir for stor. Det skjer når man ikke pusser sine tenner godt nok. Da blør man og hovner opp i tannkjøttet.

Den beste måten å unngå slike infeksjoner på er å ha god munnhygiene og å pusse tennene sine rikig, påpeker Preus.

MUNNHYGIENE: – I en ren munn blir det sjelden, eller aldri, infeksjoner, sier Preus. Foto: Joar Foto, Drøbak

– Kan man bli syk av å pusse tennene med en skitten tannbørste?

– Man skal aldri si aldri, men jeg har veldig vondt for å tro det. Det er dine egne bakterier, og det er ikke farlig å børste tennene med en tannbørste som har mange av dine egne bakterier på seg etter sist børsting. Folk må bli mindre redd for egne bakterier, men man må jo ha normal hygiene, sier Preus.

Ifølge ekspertene er det ingen fasit på når tannbørsen bør byttes ut.

– Hvis busten på tannkosten begynner å bli slitt eller bustete, er dette en indikator på at den bør byttes, for eksempel etter to til tre måneder. Nøyaktig hvor lenge den kan brukes før man bytter den ut, er avhengig av hvordan man bruker den, sier Enersen.