Hvis du bare spiser pølser en gang iblant, er det ikke så nøye hvilken type du velger. Spiser du derimot pølser til middag jevnlig, kan det være lurt for både barn og voksne å velge de sunneste variantene.

Om et pølsemåltid kan sies å være sunt eller ikke avhenger også av hvor mange pølser du spiser av gangen, og hva du spiser sammen med pølsene.

Fett og salt i farsemat

Rene fileter av kjøtt er helt klart sunnere enn farseprodukter som pølser, kjøttkaker og kjøttdeig. Jo mer kjøttet er spedd ut, desto dårligere sammensatt blir det. Farseprodukter inneholder derfor mer stivelse og mindre protein, jern og vitaminer enn rent kjøtt.

Innholdet av kalorier og fett kan også være høyere. Stivelse og flesk er to av ingrediensene som forringer den ernæringsmessige kvaliteten på pølser.

Byttes kjøttinnholdet ut med grønnsaker, slik som i en av typene i denne testen, vil dette gjøre pølsen sunnere fordi de fleste av oss med fordel kan spise mer grønnsaker.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Her kan du se hvilke wienerpølser folk liker best.

Pølse med god samvittighet

Pølser til middag trenger ikke være så usunt, så lenge du samtidig spiser grønnsaker ved siden av, for eksempel oppkuttede grønnsaker. Det er også forskjell på hvor mange pølser du spiser, og hvor ofte det er pølser til middag.

Noen pølser en gang iblant er helt greit. Litt rå løk til pølse med lompe gjør det hele litt sunnere. Velger du vinneren av denne testen som inneholder så mye som 90 % kjøtt, kan du spise pølse med god samvittighet.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.