Fem spørsmål og svar om hvordan håndtere et barn som mobber

Eksperten: Kristin Oudmayer

Utdanning: Pedagogikk

Jobber som: Samfunnsdebattant, foredragsholder og forfatter. Engasjerer seg i temaer innenfor mobbing, inkludering, barns rettigheter og psykisk helse. Aktuell med boken «Mobbeboka». Fagansvarlig for prosjektet «Du kan være Den ene» i UNICEF Norge.

Oftest snakkes det om hvordan man på best mulig måte kan ivareta barn og unge som opplever mobbing. Men hva gjør man som forelder når det er ditt eget barn som utfører mobbingen?

1. Hvorfor blir et barn en mobber?

– Mobbing kan være uttrykk for en mestringsstrategi eller en måte å gjøre seg selv trygg på, sikre posisjonen sin og sørge for at man selv ikke blir rammet av det samme. Når det gjelder mobbingen som skjer på nettet, er den ofte drevet av hevn, forteller Kristin Oudmayer.

Hun mener det som regel handler om lav selvfølelse og et behov for oppmerksomhet og bekreftelse.

– Vi ser at noen av dem som plager andre kan fremstå som både populære, selvsikre og vellykkede, men likevel har de en slags uro og usikkerhet rundt egen verdi og posisjon. De føler det er en gevinst i å oppføre seg dårlig mot andre.

FLERE ÅRSAKER: Kristin Oudmayer har skrevet flere bøker om mobbing. Hun mener mobbing ofte er et resultat av dårlig selvfølelse. Foto: Unicef

Hun forteller at mange mobbere selv er blitt plaget.

– Flere unge, særlig gutter, har fortalt at i valget mellom to onder, altså å redde seg selv eller være den som blir hundset med, er det tryggest å være den som har makt over andre. For å holde mobberne unna seg, velger de derfor å overgå dem. Det er nok en del som er villige til å gå på akkord med det de vet er riktig fordi alternativet er verre.

2. Er det foreldrenes feil at barnet mobber?

– Det er den enkle forklaringen som en del dessverre tyr til. Ingen har garanti mot at deres barn plager andre, selv om man mener at man har formidlet alle de riktige verdiene. Til tross for at du som forelder har lært barnet ditt om inkludering, raushet og forståelse, kan det likevel skje ting i barnets liv som gjør at det bruker strategier som rammer andre. Sannsynligheten for at barn velger gode alternativer, er likevel større hvis de lærer gode verdier hjemmefra, sier Oudmayer.

Hun understreker at mye av mobbingen fødes hjemme rundt middagsbordet.

– Voksne baksnakker og dømmer andre. Dette er holdninger barn adopterer fra foreldrene.

Mobberen kan sette opp englefjeset foran en voksen og samtidig gi fingeren til en medelev, for å sette det litt på spissen.

3. Hvordan oppdager man som forelder at barnet er en mobber?

– Jeg vil være forsiktig med å si at noe er helt typisk, men det er enkelte fellestrekk som går igjen hos mobbere. De har ofte behov for å hevde seg selv, liker å latterliggjøre og sette andre ut av spill og kan være raske med å kategorisere eller dømme uten å se nyansene. Det er faresignal som foreldre kan se litt etter, råder Oudmayer.

Hun understreker likevel at skinnet i mange tilfeller kan bedra. Barn som tilsynelatende er snille og utviser stor grad av sympati, empati og forståelse for andre, kan i gitte situasjoner vise andre sider ved sin personlighet.

– I mange tilfeller ser man at mobberne har gode relasjoner til voksne. Mobberen kan sette opp englefjeset foran en voksen og samtidig gi fingeren til en medelev, for å sette det litt på spissen.

FARESIGNALER: Oudmayer mener det er verdt å legge merke til om barnet er lett å lede, ikke stiller spørsmål ved ting og ofte «følger flokken» ukritisk. Hvis barnet i tillegg har en form for svart-hvitt-tenkning, bør man være oppmerksom på eventuell mobbing. Foto: Lopolo / Shutterstock

4. Hva gjør man som mor eller far når man blir oppmerksom på at barnet mobber?

– Snakk først og fremst med ungen din og være ærlig om hva du har sett, hørt eller fått vite. Gi konkrete eksempler på hva barnet har gjort eller sagt og fortell hva du synes om det. Få barnet til å tenke over hvordan mobbingen oppleves for andre, råder Oudmayer og fortsetter:

– Lytt til barnets versjon og fortell at dette er noe du kommer til å undersøke nærmere. Kanskje klarer ikke barnet å snakke så mye om det med en gang, men det er viktig at vi voksne signaliserer at dette er noe vi ikke slipper tak i. Ta gjerne pauser underveis, men ta opp samtalen igjen helt til du får en avklaring på situasjonen. Det er utrolig viktig å formidle at mobbing er uakseptabelt uansett årsak, og at det aldri er en god løsning å plage andre.

Midt oppi skuffelse og sinne, er viktig å huske på at også mobberen trenger hjelp av voksne.

– Barnet må ikke føle at det bare blir angrepet og ansvarliggjort. Vis forståelse for at det er tøft og at du ønsker å hjelpe. Fortsett å gi kjærlighet og nærhet. Ofte trenger barnet ekstra omsorg rett etter at det er blitt avslørt, sier Oudmayer.

VÆR KRITISK: Kristin Oudmayer advarer mot å stole blindt på unnskyldningene som eventuelt måtte komme fra barnet ved en konfrontasjon. – Noen ganger kan forklaringene virke veldig tilforlatelige, logiske og lette for oss voksne å akseptere. Mobbere blir som regel ganske gode på å ikke ta ansvar og finne muligheter for å slippe unna, sier hun. Foto: Twin Design / Shutterstock

5. Hvordan kan man på best mulig måte følge opp problemet og unngå at mobbingen gjentar seg?

– Som forelder har man ikke mulighet til å kontrollere dette fullt og helt, men sørg for å ha en god dialog med skolen. Fortell hva du har oppdaget eller fått tilbakemeldinger på. Spør om de kan følge med og oppdatere deg fortløpende på situasjonen.

– Det kan også være en idé å snakke med foreldrene til de som er utsatt for mobbingen. Vis at dette er noe du ikke aksepterer og at du ønsker å finne en god løsning, sier Oudmayer.

Hun oppfordrer samtidig til en alvorsprat med barnet.

– Fortell at du kommer til å følge ekstra godt med og ha tett kontakt med de andre foreldrene og skolen. På den måten snevrer man inn spillerommet og reduserer sannsynligheten for fremtidig mobbing. Det er også viktig at man som foreldre skaffer seg kunnskap om hvilken funksjon mobbingen har for eget barn. Er den drevet av redsel eller hevn for noe som har skjedd før, er det viktig å hjelpe barnet med å løse dette.

LYTT TIL BARNET DITT: Ved en konfrontasjon, er det viktig å lytte til barnets versjon. Husk på at også mobberen trenger foreldre som viser forståelse og omsorg. Foto: wavebreakmedia / Shutterstock

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.