American coffee

Oppskrift

  • 2–3 dl varm svart kaffe

  • 1 ts brunt sukker

  • 4 cl Jack Daniel’s Tennessee Honey Whiskey Liqueur

  • Pisket krem*

  • Kaffebønner, Neon kakepynt, sjokoladedryss eller lignende til pynt

  • Kaffe: God, sterk svart kaffe, gjerne malabar, brun bali eller java, ev. en americano

Kremen skal være litt flytende.

  1. Ha kaffe og sukker i et kaffeglass og rør ut sukkeret.

  2. Hell i likøren og rør godt rundt.

  3. Legg kremen forsiktig på toppen, gjerne med en spiseskje.

  4. Avslutt med pynten du vil ha, her kan du fint overdrive om du ønsker det.

  5. Server mens den er varm.

SØT: American coffee er en søt kaffedrink med gode nyanser av honning som passer utmerket i solveggen nå i påsken. Den kan også fint nytes som en helt egen dessert for voksne etter maten. Foto: Snorre Jøllanger / Studio Isidor
ULIKE VARIANTER: Det finnes mange oppskrifter på Irish coffee. Noen liker å røre sammen alle ingrediensene, mens andre foretrekker at kremen ligger som et tykt lokk på toppen og sukkeret i bunnen. Foto: Kulinarisk.no

Irish coffee

Oppskrift

  • 4 cl Irsk whisky (gjerne Jameson)

  • Ca. 3 ts brunt sukker (etter smak)

  • God, sterk kaffe, gjerne malabar, brun bali eller java, ev. en americano

  • Pisket krem

  • Finrevet mørk sjokolade

  1. Ha whisky og sukker i et Irish coffeeglass.

  2. Hell over kaffe og rør godt rundt.

  3. Legg kremen forsiktig på toppen.

  4. Pynt med finraspet kokesjokolade, server mens den er varm.

Varm hvit sjokolade – med lakris og flaksalt

Oppskrift (4 personer)

  • 200 g hvit sjokolade

  • 1 l lettmelk

  • 16 cl Pure Lakrids*

  • Maldon flaksalt

  • Lakris eller sjokoladedryss

  • Pisket krem*

  1. Ha 1/3 av melken i en kjele og varm den opp til ca. 40 grader.

  2. Knus sjokoladen i små biter og legg den i.

  3. Visp det godt sammen til du får en jevn masse.

  4. Sett kjelen på en middels temperatur og tilsett resten av melken.

  5. Pisk/rør kontinuerlig i massen til det blir varmt, den skal ikke koke.

  6. Fyll opp et passende kaffeglass med varm sjokolade.

  7. Hell i 4 cl Pure Lakrids.

  8. Tilsett 1 krm* med flaksalt og rør et par ganger.

  9. Topp med pisket krem.

  10. Pynt med lakris eller sjokoladedryss, begge kan benyttes om det er ønskelig.

  11. Ha gjerne på litt flaksalt på toppen.

* krm betyr kryddermål som tilsvarer 1/5 av en teskje.

Oppskrift på krem

  • 1 ss sukker

  • 1/2 ts vaniljesukker

  • 3 dl kremfløte

Ha sukker og vaniljesukker i fløten, og visp til luftig krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet.

LAKRIS: Med Pure Larkrids og flaksalt i denne sjokoladen får du en fantastisk velsmakende og dessertlignende eliksir for dem som elsker lakris. Foto: Snorre Jøllanger / Studio Isidor

Sjekk også disse oppskriftene:

Varm kakao med krem og marshmallows

Oppskrift (4 personer)

  • 5 ss kakao 100 %

  • 5 ss sukker

  • 1 l lettmelk

  • 16 marshmallows

  • 4 kinderegg el.

  • Pisket krem

  1. Ha kakao og sukker over i en kald kjele.

  2. Tilsett 1/3 av melken, visp det godt sammen til det blir en jevn masse.

  3. Sett kjelen på en middels temperatur. Pisk/rør kontinuerlig i massen, det skal ikke koke.

  4. Når det er blitt varmt, tilsetter du resten av melken i en tynn stråle samtidig som du visper dette godt inn.

  5. Fortsett og røre i kjelen frem til det er blitt varm kakao.

  6. Fyll opp en passende kopp med kakao og legg ett tykt og godt lag med krem på toppen. Pynt med litt sjokolade, marshmallow og et kinderegg.

VARM SJOKOLADE: Kakao hører påsken til. Foto: Snorre Jøllanger / Studio Isidor

Varm hvit sjokolade med appelsin

Oppskrift (4 personer)

  • 200 g hvit sjokolade

  • 1 l lettmelk

  • 1 appelsin

  • Sjokolade eller kaneldryss

  • Pisket krem

  1. Ha 1/3 av melken i en kjele og varm den opp til ca. 40 grader.

  2. Knus sjokoladen i små biter og legg den i.

  3. Visp det godt sammen til du får en jevn masse.

  4. Sett kjelen på en middels temperatur og tilsett resten av melken.

  5. Pisk/rør kontinuerlig i massen til det blir varmt, den skal ikke koke.

  6. Fyll opp et passende kaffeglass med varm sjokolade.

  7. Skjær opp passe tykke skiver med appelsin. Klem ut litt appelsinsaft over sjokoladen og press hele skiven ned i glasset.

  8. Topp med pisket krem.

  9. Pynt med sjokolade eller kaneldryss, begge kan benyttes om det er ønskelig.

  10. Riv av litt appelsinskall med et zestjern, pynt og server.

MILDERE: Varm hvit sjokolade er litt mildere i smaken enn den med mørkere sjokolade. Sammen med appelsin, sjokolade og/eller kanel utgjør dette en frisk og søt varmende sjokolade drikk. Foto: Snorre Jøllanger / Studio Isidor

Varm lys sjokolade med bourbon og chili

Oppskrift (4 personer)

  • 200 g lys kokesjokolade

  • 1 liter lettmelk

  • 16 cl Woodford Reserve Distiller’s Select (Burbon)*

  • 1 rød chili

  1. Kutt opp en rød chili i små terninger.

  2. Knus kokesjokoladen og ha den opp i en passende kjele.

  3. Tilsett 1/3 del av melken, varm opp og vips det sammen til en jevn masse.

  4. Tilsett resten av melken og tilsett den oppskårne chilien.

  5. Varm opp til kokepunktet under jevn omrøring og ta den av platen.

  6. Fyll opp et passende glass og tilsett 4 cl bourbon.

  7. Topp med pisket krem som er litt rennende i konsistensen.

  8. Pynt med frisk oppkuttet chili uten frø og server.

EN EKSTRA PIFF: Ønsker du litt ekstra kick i varm sjokolade med bourbon og chili kan du med hell benytte litt kajennepepper etter smak og behag. Det gir en varmende og heftig avslutning på en nydelig, varm sjokolade. Foto: Snorre Jøllanger / Studio Isidor

Varm kakao med Fernet Branca Menta

Oppskrift (4 personer)

  • 5 ss kakao 100 %

  • 5 ss sukker

  • 1 l lettmelk

  • 16 cl Fernet Branca Menta

  • Pisket krem

  1. Ha kakao og sukker over i en kald kjele.

  2. Tilsett 1/3 av melken, visp det godt sammen til det blir en jevn masse.

  3. Sett kjelen på en middels varme. Pisk/rør kontinuerlig i massen, det skal ikke koke.

  4. Når det er blitt varmt, tilsetter du resten av melken i en tynn stråle samtidig som du visper dette godt inn.

  5. Fortsett og røre i kjelen frem til det er blitt varm kakao.

  6. Hell 4 cl Branca Menta i et passende krus. Hell over varm kakao mens du rører i kruset.

  7. Legg på et godt lag med krem på toppen og pynt gjerne med litt sjokolade.

ANNERLEDES KAKAO: Varm kakao med Fernet Branca Menta er en fantastisk variant på en varm kakao som smaker friskt av mint og urter. Foto: Snorre Jøllanger / Studio Isidor
GLØGG: Portvinsgløgg varmer på en kald påskedag. Foto: Kulinarisk.no

Portvinsgløgg

Oppskrift (6 personer)

  • 3 dl Smith Woodhouse 2004 LBVP

  • 1 ss sitronsaft

  • 1 dl appelsinsaft

  • 1 fl. rødvin

  • 6 ss sukker

  • 1 ts vaniljesukker

  • 2 kanelstenger

  • 15 nellikspikre

  • 2 stjerneanis

  1. Bland portvin, sitron og appelsinsaft og la det trekke på et lunt sted i 3 timer.

  2. Varm opp rødvinen på svak varme og rør inn sukkeret.

  3. Smak til med vaniljesukker.

  4. Fjern vinen fra varmen og tilsett portvinsblandingen.

  5. La alt trekke på et lunt sted i 10 minutter og server.

RUND: Denne eggelikøren er avrundet med rom som gir den en fyldig og god smak. Foto: Kulinarisk.no

Eggelikør

Oppskrift

  • 1/2 l helmelk

  • 300 g sukker

  • 5 eggeplommer

  • 1 ss vaniljesukker

  • 4,5 dl 60 % sprit

  • 0,5 dl mørk rom

  1. Kok opp melk og sukker.

  2. Visp sammen eggeplommer og vaniljesukker.

  3. Slå den kokende melken forsiktig over eggeblandingen og rør godt til det tykner litt.

  4. Sil blandingen og avkjøl.

  5. Bland i sprit, rør godt og oppbevar kaldt.

  6. Eggelikøren er holdbar i minst en måned i kjøleskapet.