Til årets adventskalendertest fikk vi hjelp av åtte barn fra barnehagen Hannes lekestue i Stavanger.

Vi delte barna i to grupper etter alder. Barna vi fikk god hjelp av heter Matheo (2 1/2), Dennis (3), Helena (3), Lotte (4 1/2), Lars (4), Elias (4), Gudleik (4) og Nora (4).

En del av kalenderene har tydelig kjønnsprofil, og stort sett ble resultatet at barn av ett kjønn ble oppslukt av innholdet, mens de andre var helt uinteresserte. Unntakene er testens vinner (Play-Doh) og taper (Minions).

En klar vinner i år

Play-Doh kalenderen var utvilsomt testens vinner. Den fenget alle barnehagebarna, på tvers av kjønn. Og de lekte lenge, uten hjelp.

Det var også den som lot kreativiteten flomme mest. Det finnes flere slike kalendere av ulike merker, men vi testet altsåPlay-Doh, og den var bra!

— Vi er heldige, sa Helena (3) da hun lekte med den.

Kjente merkevarer og kvalitet

Schleicher kjent for å lage gode, solide dyr i plast. Og de innfrir, til dels. Det er verdt å merke seg at kalenderen var mer innholdsrik i fjor. Kalenderen inspirerer umiddelbart til lek, men har dessverre noen uinteressante luker.

Det er ikke tvil om at mange små jenter kjenner tilMy Little Pony, og elsker det meste med disse ponniene på. Kalenderen er en slags pyntekalender, og inneholder bare én eneste ponni. Men pyntetingene slår nok godt an for små jenter som liker å kle seg ut og/eller pynte seg.

Mange byggekalendere

De fleste av kalenderene har vært på markedet lenge.Lego Star Wars synes vi er blitt bedre, mensLego Friendser ganske lik som i fjor. Playmobilkalenderene har annerledes innhold i år enn i fjor.Sjørøverhar vært tidligere, menpåkledningsrommeter helt nytt.Minions-kalenderen minner om Lego-kalenderene, men er ikke like bra.

Felles for alle disse fem kalenderene, er at de med fordel kan gis til kun de eldste barna i barnehagealder, og kanskje helst barn i skolealder. De krever god finmotorikk og en del bygging. Foreldre bør være forberedt på å hjelpe til!

Frost og Minions selger på navn, ikke innhold

Sjansene er store for atFrost-kalenderenog Minions-kalenderen blir kjøpt. Man kan sette logoene på det meste, og barna vil ha det. Men faren er også stor for at de blir skuffet. I hvert fall ble våre testpersoner og vi det.

Her er vår rangering av julekalendrene, fra topp til bunn

Prisene vi har oppgitt i testen er basert på det vi betalte i butikk hos Toys'r'us og BR Leker da vi kjøpte kalendere 2. november 2015.

Play-Doh

playdoh.jpg Foto: Janet Molde Hollund

Pris: 329 kr Aldersgruppe : 3+

Les hele testen her

Konklusjon: En kalender på barnas premisser. De vet hva de skal gjøre, og kan leke lenge med den uavhengig av innholdet i lukene – selv om de lar seg inspirere. Veldig kjekk for barn i barnehagealder. Testens beste kalender.

Schleich bondegård

sleich.jpg Foto: Janet Molde Hollund

Pris:329 kr Aldersgruppe: 4-8 år

Les hele testen her

Konklusjon: Særlig minstemann, Matheo, elsker denne kalenderen. Alle fire leker fint med innholdet, og koser seg. Men det er en tredjedel av kalenderen som ikke blir lekt med i det hele tatt.

My Little Pony

littlepony.jpg

Pris:249,90 kr Aldersgruppe: 6+

Les hele testen her

Konklusjon: Når alle kalendrene var åpnet, var det denne kalenderen både Lotte og Helena ville hatt hjemme. De elsket innholdet, og kunne lekt lenge med innholdet. Faktisk gikk de og hentet noen av tingene mens andre kalendre ble åpnet. Guttene var totalt uinteresserte.

Playmobil sjørøver

playmo.jpg Foto: Janet Molde Hollund

Pris:279,90 kr Aldersgruppe: 4-10 år

Les hele testen her

Konklusjon: Guttene var begeistret, jentene ganske uinteresserte. En fin kalender for små sjørøver-fans.

Lego Star Wars

starwars.jpg Foto: Janet Molde Hollund

Pris:349 kr Aldersgruppe: 6-14 år

Les hele testen her

Konklusjon: Har du en Lego-entusiast som kan dette, eller en forelder som deler interessen og gjør det til et felles prosjekt, er kalenderen fin. Men barna bør nok være i skolealder for at denne virkelig skal fenge – i hvert fall hvis barnet skal ha glede av byggingen. Greit påfyll til Lego-samlingen.

Playmobil påkledningsrom

playmo2.jpg Foto: Janet Molde Hollund

Pris: 279,90 kr Aldersgruppe : 4-10 år

Les hele testen her

Konklusjon: En fin kalender for jenter som liker Playmobil og småting. Kanskje ikke den beste måten å introdusere barnet for Playmobil på? Her var det fort tydelig at interessen enten er der, eller så er den helt fraværende.

Lego Friends

legofriends.jpg Foto: Janet Molde Hollund

Pris:249 kr Aldersgruppe: 5-12 år

Les hele testen her

Konklusjon: Er barnet allerede Lego Friends-frelst, og liker å bygge småplukk, kan denne kalenderen være grei – mest som påfyll til samlingen. En litt kjedelig kalender, egentlig.

Frost julekalender

frost.jpg Foto: Janet Molde Hollund

Pris:279,90 kr Aldersgruppe: Ikke oppgitt

Les hele testen her

Konklusjon: Dessverre en kalender som levde opp til våre lave forventninger. Figurene er morsomme, men det hjelper lite når 18 av lukene er ganske uinteressante.

Minions megablocks

minions.jpg Foto: Janet Molde Hollund

Pris:249,90 kr Aldersgruppe: 5+

Les hele testen her

Konklusjon: Testens taper. Ikke bare er kalenderen nesten umulig å bygge, men innholdet fenger heller ikke. Kanskje kan den være grei for fingernemme barn i skolealder, men den krever stor presisjon, fysiske krefter og tålmodighet.

Flere nyttige tips og inspirasjon nå når det snart nærmer seg jul:

Gavene du trygt kan kjøpe allerede nå.

Slik gikk det ta barna testet, se filmene:

Artikkelen er skrevet av Babyverden.