Unge som plutselig begynner å komme tidlig hjem for å sikre seg innholdet i postkassen. Det kan være grunn til bekymring, ifølge Tollvesenet.

– Det høres rart ut, men vi vet at unge lurer foreldrene på denne måten, forteller kontorsjef i Tollregion Oslo og Akershus, Lars Teigen.

– Vi ser hva barn bestiller av voldsprodukter og narkotika

Tollvesenet ser med bekymring på en økende trend og maner foreldre til å være mer våkne.

Barn i dag får nett tidligere, betalingskort tidligere. Følgene kan bli fatale, i tillegg til det rent strafferettslige som følger ved innførsel av ulovlige varer.

– Beslagene vi gjør, er knyttet til stadig flere og yngre kjøpere. Vi ser hva barn bestiller av voldsprodukter og narkotika. Det er snakk om stadig grovere voldsprodukter og stadig sterkere narkotika, sier Teigen.

Men det er vanskelig å være våken som foreldre hvis du ikke vet hva du skal se etter.

– Narkotika er ikke bare slik det var for tredve år siden, hasjklumper og hvitt pulver. Det kommer som vingummi og sjokolade. Emballert og pakket som mobilcover, eller eksempelvis det vi fant her om dagen: En lipgloss der innholdet var erstattet med ecstasy.

– Risikoen for å bli tatt er begrenset, du skal ikke ta på deg ryggsekken og reise til Bolivia selv. Et kjapt søk på nett, og du får tusen tilbydere av billig amfetamin, sier Teigen.

– Dessverre ny rekord

Tall publisert denne uken viser at Tolletaten aldri tidligere har gjort så mange beslag som i 2017: 37.500 beslag, hvorav nesten 4400 er narkotikabeslag.

– Vi har dessverre satt ny rekord i antall narkotikabeslag. Internett har gjort det lett å bestille narkotika, legemidler og dopingmidler, sier tolldirektør Øystein Børmer.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

De såkalte nye syntetiske narkotiske stoffene kan være 50 til 10.000 ganger kraftigere enn tradisjonell narkotika. De kan være umiddelbart dødelige, selv i små mengder.

– Jeg er bekymret over at folk leker med sin egen helse for å oppnå rus, sier Børmer.

SMARTE UNGE: – Unge er teknologismarte, de er på diskusjonsfora og skaffer seg oppskrifter på hvordan de kan få varene tryggest til postkassen. Barna er også gjerne de første som kommer hjem, som kan plukke opp postsendingene, sier kontorsjef i Tollregion Oslo og Akershus, Lars Teigen. Foto: Tollvesenet

Dødelige spretterter

NRK skrev i august i fjor om det tollerne beskrev som en sommertrend: Forsøk på innførsel av ulovlige kampvåpen som springkniver, såkalte butterflykniver og slagvåpen. Av 48 kniver og slåssvåpen som ble beslaglagt i sommermånedene, var 15 adressert til barn mellom 12 og 18 år.

Tollvesenets ferske tall viser at antall beslag av voldsprodukter de siste seks årene har eksplodert fra 143 beslag i 2012 til 492 beslag i 2017, en økning på over 240 prosent.

– Åpenbare voldsprodukter er laget kun for å oppnå maksimal skade. I det siste har vi sett at det har dukket opp spretterter med sterke strikker som det følger med stålkuler til. De kan få en utgangshastighet på over 200 km i timen. Det kan drepe et menneske. Det er elektrosjokkvåpen som ser ut som små lommelykter, men som kan gi deg 20.000 volt inn i kroppen, sier Teigen.

Råd til foreldre

Han mener det er viktig og riktig at barn får lære seg pengebruk med eget kort. Men selv om man setter en beløpsgrense på 200 kroner i måneden, bør foreldre sjekke hva pengene faktisk går til.

– På nettsteder som Wish og eBay får du kjøpt knokejern med knivblad for et par dollar.

Her er Teigens råd til foreldre:

  • Snakk med ungene dine og si at du kommer til å følge med på hva de gjør på nettet

  • Sjekk logger på PC, også Youtube

  • Ha tilgang til kontoutskrift og være obs på småbeløp hit og dit. Det kan være uskyldige kjøp av en fidgetspinner eller pakke med slim, men det kan også være andre ting.

Netthandel fra 13 år

Norges største bank, DNB, har utstedt betalingskort til 90.000 ungdommer.

– Finans Norge og Forbrukerombudet har en overenskomst om at kort til barn kan brukes til internetthandel fra 13 år, men vi i DNB har kun åpnet opp for kunder fra 15 år når det gjelder internetthandel, og da kreves verges samtykke, forteller pressevakt Kristin Iversen.

– Vil trenden Tollvesenet peker på, kunne påvirke retningslinjene deres?

– Vi gjør fortløpende vurderinger angående vilkår for våre kort. Vi har ulike systemer for overvåking av kriminelle transaksjoner og brukersteder, og DNB er med i Sikkerhetsforum på tvers av bankene i Norge, der spesielle og utfordrende saker blir vurdert. Kundeklager på ulike brukersteder kan også føre til at vi blokkerer brukersteder, sier Iversen og legger til:

– Utfordringen med å fange opp ulovlig handel er at ungdommen jo gjerne ikke klager på transaksjoner med slike produkter.

Handelsbankens bankkort til aldersgruppen 13–17 år gir anledning til handel på nett. Beløpsgrense er 15.000 kroner pr. fire dager.

Foreldre/verger kan imidlertid endre vilkårene for kortbruken og ekskludere netthandel. I samråd med banken kan beløpsgrense endres. Hvis foreldre vil, kan barn ned i åtte år få barnekort.

– Vi følger råd fra Finans Norge og forbrukermyndighetene. Vi justerer oss i takt med utspill fra dem, sier kortsjef i Handelsbanken, Anthony Brady.