De fleste av oss hører på en sang eller to i løpet av en dag, da gjerne gjennom en app som Spotify eller Tidal. Men visste du at lydopptak har vært med oss i godt over 100 år allerede?

Før man hadde både båndopptagere og CD-er, ja, for ikke å nevne digitalisert musikk – fantes nemlig voksruller .

Voks— hæ?Joda, man kan lagre musikk på voks ved å lage riller i voksen, mye på samme måte som rillene på LP-plater. Nå melderCnetom at et helt vell av opptak fra såkalte Edison-voksruller er blitt publisert på nettet, avUniversity of California.

Over 13.000 sanger fra voksruller

THOMAS EDISON: Fonografen ble oppfunnet av Thomas Edison i 1877 og solgt kommersielt fra 1890 til 1925. Først ble det benyttet ark av tinnfolie som ble lagt rundt en sylinder, til å lagre lyden på. Fra 1886 benyttes voksruller av bivoks til lagringsmedium. Fonografen ble etterfulgt av grammofonen, oppfunnet i 1888 av Emile Berliner. KILDE: WIKIPEDIA Foto: Everett Historical

De første lydopptakene på voksrullerble laget på 1880-tallet, og produksjonen stoppet i 1894.Nå ligger over 13.000 voksrull-opptak i det digitale arkivetUSBC Cylinder Audio Archive, og du kan både streame og laste ned musikken fullstendig lisensfritt.

Med 13.000 forskjellige opptak finnes det noe for enhver smak. Databasen lar deg da også søkemer spesifikt, ved å velge sjanger, instrumenter, opprinnelsesland og til med tema.

Har dufor eksempel en spesiell forkjærlighet formusikksom tar for segden spansk-amerikanskekrigen, er dette altså stedet for deg.

3000 voksruller gjenstår

For øvrig er det fortsatt over 3000 voksruller igjen å digitalisere, men det koster visstnok mye penger å gjennomføre overføringen fra analogt til digitalt.

Derfor har universitetet startet et prosjekt der du kan «adoptere» en rull – altså at du betaler 60 dollar for å få en rull digitalisert.

Kvalitetsmessig er naturligvis ikke lydopptakene i nærheten av noeav det som tas opp i dag, så Hi-Fi-lyd får du lete etter andre steder. Men rent historisk og teknologisk sett, er det svært interessant lytting.

Tek.no eies av Teknisk Ukeblad Media AS.

Glad i norsk film?

Ny telefon?