Ivrige stemmer snakker høylytt inn i mikrofoner på headsettene. Noen snakker om at de har lite hp og at de trenger å heales. Andre gir angrepskommandoer til lagkamerater. Som gresk for voksne, men naturlig for barn og unge som er opptatt av gaming.

– Gamingspråket har mange forkortelser for at det skal være mest mulig effektivt å prate sammen når man er i en hektisk kamp, forklarer Felix Chatur (14), uten å ta blikket vekk fra dataskjermen.

Han spiller Overwatch med klassekameraten Aleks Reppen (13), som sitter foran en egen dataskjerm tvers overfor ham på House of Nerds på Løren.

Når man chatter eller prater med hverandre i spillverdenen, er det ikke uvanlig at det dukker opp forkortelser som afk og wp eller uttrykk som skins og lagge.

Barn plukker opp nye ord når de spiller med andre på nett eller når de ser på internasjonale Youtubere som strømmer videospill. Med nye spill dukker det også opp nye uttrykk som er knyttet til gjenstander i spillet, påpeker Kris Munthe, Barnevaktens spillekspert. Skins er et eksempel på et slikt uttrykk.

– Har du inntrykk av at det er lett for foreldre å forstå språket som barn bruker seg imellom i spill?

– Absolutt ikke. Barn og unge har i alle tider skapt sitt eget språk og identitet. Vi klarer ikke å henge med fordi vi ikke er like gode på å lære nye ord som dukker opp. Det har jo med interesse å gjøre, sier Munthe.

Forstår du alle gaming-ord og -uttrykkene? Test deg selv under.

– Noen forkortelser knytter seg opp mot banning

Munthe mener spillverdenen kan oppleves enda mer fremmed for voksne som ikke forstår ordene og uttrykkene som brukes.

– Bør foreldre sette seg inn i hvordan barn kommuniserer i spill?

– Det viktigste er at man har en dialog med barna om hvordan de har det i spillverden sin. Det er langt viktigere enn å lære alle ordene på rams.

Men det kan likevel være nyttig å være litt nysgjerrig og spørre barna selv hva ordene de bruker betyr.

Kompisene Felix og Aleks spiller på House of Nerds på Løren. Foto: Torgeir Strandberg

– Noen forkortelser knytter seg opp mot banning og ufine bemerkninger, og på den måten kan slike bemerkninger gå oss hus forbi. I spill kan også temperaturen bli høy fordi man er i konkurransemodus. Sårende ord kan bli utvekslet, og det kan gjøre vondt for mottageren.

Kompisene Felix og Aleks som spiller på House of Nerds, skjønner at det kan være vanskelig for voksne å forstå alle ordene og uttrykkene som brukes i spillverdenen.

– Hvordan kan voksne best lære seg det?

– De må bare prøve å spille og ta initiativet, mener Felix.

Nederst i saken finner du en ordliste med vanlige ord- og uttrykk.

Felix Chatur er på House of Nerds for første gang. – Det er mye bedre computere her enn jeg har hjemme, sier han. Foto: Torgeir Strandberg

Datatilsynet: Involver deg i spillingen

Det er ikke bare måten barn kommuniserer på som voksne bør være oppmerksomme på. Det å chatte med andre i spill kan by på utfordringer.

Guro Skåltveit, kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet, tror mange foreldre ikke er klar over hvor stor del av spillverdenen som innebærer å chatte med andre.

I mange online-spill kan man prate med andre som spiller det samme som deg, enten gjennom en chattefunksjon eller over mikrofon. Foto: Torgeir Strandberg
– Når man gamer med andre på nettet, kan det hende man møter noen fra andre land. Derfor snakker vi mye engelsk når vi gamer, forklarer Aleks Reppen. Foto: Torgeir Strandberg

– Snakk om hvem som kan sitte på andre siden av et brukernavn. Det kan være noen på din egen alder, det kan være voksne eller det kan være noen som er der kun for å lage trøbbel. Gi råd om hva man kan gjøre om man opplever noe ubehagelig i spillet, for eksempel om man får kjipe kommentarer.

På nettbrett, smarttelefoner og spillkonsoller finnes det muligheter for å legge på filtre som beskytter barn mot skadelig og skremmende innhold.

Skal man bruke slike filtre, er det viktig at en ikke stoler blindt på dem, råder Skåltveit.

– Ofte kan de gi en følelse av falsk trygghet, for det vil alltid være mulig å omgå et slikt filter. Kanskje man er hos en kompis som ikke har foreldrekontroll-filter. Det er derfor viktig å samtidig jobbe for at slike filtre sitter i hodet og ikke bare fysisk på enheten.

Hun mener det er viktig at voksne inkluderer seg særlig i spilling med mulighet for chat, slik at man kan gi barnet verktøy til å håndtere situasjoner som dukker opp.

Gjør terskelen lav for dem, slik at de tør å komme og prate med deg ved behov, råder hun.

– En av de største utfordringene i dag er nemlig at barna ikke vet hva de skal gjøre når de havner i uønskede dialoger eller situasjoner.

Gaming-ordliste

Barnevakten har laget en ordliste over noen vanlige ord og uttrykk som blir brukt i spill:

Spillord:Betydning:
AFKForkortelse for «away from keyboard». Det betyr at man går bort fra skjermen en stund.
AimDet betyr å sikte med våpen. Man kan ha god eller dårlig aim.
BaileDet betyr å stikke eller rømme fra et sted, for eksempel om man trenger å komme seg unna fienden.
BannaOrdet kommer fra det engelske ordet banned. Det betyr at man er fjernet eller utelukket fra spillet. Det er ofte brukt om spillere som jukser eller oppfører seg ufint i spillet og blir kastet ut som resultat av det.
BRBForkortelse for «be right back». Det betyr at man straks kommer tilbake igjen.
BotDet betyr at noen er dårlig i spillet. En bot er en betegnelse for en datastyrt spiller, en robot.
CampeDet betyr at man holder seg på samme stedet hele tiden.
CarryeOrdet kommer fra det engelske ordet carry. Det betyr at du bærer laget ditt og gjør den viktigste innsatsen for at laget vinner.
DefaultDet kan både bety at du er nybegynner (at du for eksempel kun har på deg den første gratisdrakta i Fortnite) og at du planter bomben på det vanligste stedet.
DitcheDet betyr at du dropper å spille med noen. Det kan for eksempel være at du lovet å spille med noen, men så spiller du med noen andre istedenfor.
EGTForkortelse for egentlig.
GGForkortelse for «good game». Det betyr at det har vært en god runde i spillet og at man takker for seg i spillet.
GLEForkortelse for «good luck everyone». Det kan man si når man ønsker alle andre et godt og hyggelig spill.
GLHFForkortelse for «good luck, have fun». Det betyr det samme som over.
GLForkortelse for «good luck».
GTGForkortelse for «got to go». Det betyr at man må dra fra spillet
HackeDet betyr at man jukser i et spill.
HeadshotDet betyr at man treffer hodet til motstanderen i spillet.
HealingI spill har man en søyle opptil hundre prosent, som angir hvor mye man tåler av angrep før man dør i spillet. Å heale betyr at man øker denne søylen, at man gir seg selv mer helse.
High- og low groundDet betyr at man enten er på høyt eller lavt sted i spillet. Å være høyt oppe kan gi taktiske fordeler.
HijackeDet betyr å stjele noe fra motstanderne.
IDCForkortelse for «i don't care». Det sier man om man ikke bryr seg.
IDKForkortelse for «i don't know». Det sier man hvis noen spør deg om noe og du ikke vet svaret.
KickeDu blir sparket (kicket) ut av gruppa/spillet. Banned er mer permanent, mens kicket er midlertidig, for eksempel at du ble midlertidig sparket ut av en kamp.
LeaveDet betyr å dra fra en kamp.
LMAOForkortelse for «laughing my ass off». Det brukes når man synes noe er morsomt.
LOLForkortelse for «laughing out loud». Det brukes når noe er morsomt.
MAForkortelse for «my ass». Det sies hvis noen sier noe dumt til deg og du vil vise avsky.
MATSDet betyr materialer som man kan bygge med, i et spill, for eksempel tømmer, stein og stål.
NoobOrdet stammer fra det engelske ordet «newbie», som betyr nybegynner. Det brukes som regel negativt, for eksempel om noen ikke er flinke i spillet.
OPForkortelse for «overpowered». Det betyr at et våpen er for bra, men kan også brukes om en spiller som er veldig god. Det påvirker balansen i spillet.
PusheDet betyr å angripe fienden.
Rez og reviveDet betyr å gjenopplive spillfiguren, slik at han eller hun kommer tilbake i kampen igjen.
ROFLForkortelse for «rolling on the floor laughing». Det betyr at man synes noe er veldig morsomt.
Loot-bokserVirtuelle kister med tilfeldige belønninger i spill. Dette er som regel noe man kjøper, uten å vite hva man får på forhånd.
TierDet brukes i Fortnite når man har kjøpt et battle pass. Det betyr at man får fremgang i spillets progresjonssystem og vinner gaver.
WPForkortelse for «well played». Det betyr at man sier til noen at de har spilt bra.
Du spiller metaDet betyr at man er god til å tilpasse seg endringer som kommer i et spill. Altså, for hver nye endring som dukker opp i Fortnite når spillutviklerne oppdaterer spillet, så klarer man å tilpasse seg og bruke dette til egen fordel.
Toxic spillerDersom du er en toxic player, betyr det at du har dårlige holdninger og klager eller syter mye på medspillerne. Dersom noen gjør en feil i spillet og du klager mye på dem, er du toxic. Altså, du ødelegger lagsamarbeidet ved å hakke på andre.
FeedingDet kan sammenlignes med å score selvmål. Det betyr at du gjør store feil i spillet som gjør at motstanderne får fordeler av det.
DeffeDet er særlig brukt i spillet Counter-Strike. Det handler om å desarmere en bombe i spillet.
GGWPForkortelse for «good game, well played». På samme måte som man tar hverandre i hånden etter en fotballkamp, kan man skrive GGWP for å si takk for seg og vise at man anerkjenner motstanderne.
SkinsDet endrer utseende, og kanskje egenskapene, til karakteren.
Smurf-kontoDet betyr at du lager en ekstra konto for å ha mulighet til å spille på lavere nivåer. Det kan du gjøre om du for eksempel spiller på øverste nivå og ønsker å spille sammen med noen på et lavere nivå.
PartyDet betyr at man setter opp et lag i et spill.
LaggeDet betyr at noe hakker eller henger seg opp. Det kan typisk skyldes dårlig nettverksforbindelse, eller at noe er galt med spillets server.
NerfAt noe nerfes betyr at egenskapene gjøres dårligere.
1337 (Leet)Et alternativt alfabet med tall, bokstaver og andre tegn. 1337 stammer fra ordet elite og brukes med samme betydning.
HpBrukes når man snakker om hvor mye liv man har igjen i spillet.