Hjemmekinoanlegg er blitt allemannseie. Det har lydplankene sørget for. Den avlange høyttaleren som nesten ikke synes, der den ligger eller henger under TV-en. Én eneste høyttaler som erstatter hele det gamle surroundanlegget.

Vel, ikke helt. For mens de beste av dem leverer ganske ok lyd, og til og med kan brukes til musikklytting i stereo, så klarer de aldri helt å simulere ekte surroundlyd. Spesielt ikke for dem som sitter et annet sted enn midt foran TV-skjermen.

Enten det er lyden av biler som kommer bakfra, en fiende som spretter frem eller rett og slett rasling fra løvtrær der en befinner seg midt i skogen, så mister man verdifull informasjon dersom surroundlyden ikke er på plass.

Les også: Test av syv trådløse hi-fi-anlegg

Løsningen

For noen lydplanker finnes det en enkel løsning: tilsett trådløse bakhøyttalere! Flere lydplanker kan grupperes trådløst med et par multiromshøyttalere, slik at sistnevnte fungerer som et par bakhøyttalere og dermed gir ekte surroundlyd i stua.

Og fordi de er trådløse, er de langt mer plasseringsvennlige enn sine kablede slektninger. Forutsetningen er at alle høyttalerne støtter det samme multiromssystemet, og det betyr som regel at de må være av samme merke.

Troverdig bass

Ikke alle lydplanker har subwoofer. Vi mener dette er nødvendig for å tilføre troverdig bass til hjemmekinoopplevelsen.

Heldigvis finnes det en trådløs subwoofer til de aller fleste multiromsplanker, mens hos andre følger subwooferen med i esken. Her har vi tatt med subwoofer til alle systemer hvor det ikke er inkludert fra før.

Les også: Stor test av syv subwoofere

Sony HT-MT500 + 2 stk. SRS-ZR5

Foto: SONY

Overraskende god mini – «Beste kjøp»

Anlegget fra Sony baserer seg på en knøttliten lydplanke, men ikke avskriv den. Sammen med bakhøyttalerne låter det overraskende stort og involverende.

Lyden er naturlig og luftig, med god diksjon på dialogene. Film fungerer utmerket om du ikke forventer et lydtrykk som kan simulere jordskjelv. Det får du ikke her, og i større rom bør du nok ha noe annet.

Innenfor sine begrensninger låter både film og musikk brillefint, og vi liker at subwooferen kan gjemmes under sofaen.

Pluss:

Låter større enn den ser ut, og lyden er velbalansert og fin.

Et meget praktisk anlegg til en svært hyggelig pris.

Minus:

Stereolyden er noe begrenset, og vi savner HDMI-innganger.

Pris: 8975 kroner

Karakter: 5 «Beste kjøp»

Samsung HW-MS760 + SWA-9000S + SWA-W700

Foto: Samsung

Gjør det meste riktig

Anlegget fra Samsung gjør det meste veldig bra. Det har egentlig bare ett problem. Film i surround låter enda tøffere med subwooferen W700. Musikkopplevelsen lider derimot av en liten forsinkelse som gjør at rytmene aldri helt sitter.

Vi sitter igjen med følelsen av at lillebror MS660 gir mer for pengene enn MS760. Og om du ønsker full surroundlyd og subwoofer, er det HW-K960 du skal ha. Da får du bedre lyd med ekte trådløse bakhøyttalere, en bedre integrert subwoofer og dessuten Dolby Atmos, til omtrent samme pris.

Pluss:

Lyden er klar og åpen, og spesielt film nyter godt av det store lydbildet.

Kan inkluderes i Samsungs multiromssystemer.

Minus:

Man trenger en nyere Samsung-TV for å strømme musikk via Wi-Fi.

Subwooferen har en liten tidsforsinkelse og integreres ikke sømløst.

Pris: 13.480 kroner

Karakter: 4

Sonos Playbar + SUB + 2 stk. Play: 1

Foto: Sonos

Fortsatt blant de beste

Ser vi bort fra den glimrende brukervennligheten og strømmemulighetene til Sonos, er oppsettet forbasket godt til både film og musikk.

Lyden er naturlig, både ved lavt og ganske høyt lydnivå. Subwooferen gir film- og musikkopplevelsen et taktfullt fundament, og bakhøyttalerne tilfører en ny dimensjon.

Men: HDMI-innganger er et savn, og systemet støtter ikke DTS. Noen skulle nok også heller ønsket seg fjernkontroll fremfor appstyring fra mobilen.

Pluss:

Sonos har superenkelt oppsett, og lyden er fortsatt i toppsjiktet.

Et meget bra system, som ikke vil gå av moten med det første.

Minus:

HDMI-innganger mangler, det samme gjør støtte for DTS-lyd.

Pris: 13.480 kroner

Karakter: 5

Heos Bar + Sub + 2 stk. Heos 1 HS2

Foto: HEOS

Klasselederen – «Best i test!»

«Bar» er den første lydplanken fra HEOS til å støtte trådløse bakhøyttalere, og blant de mest komplette lydplanken på markedet i dag med fire HDMI-innganger og støtte for både Dolby og DTS.

Med subwoofer og trådløse bakhøyttalere blir filmopplevelsene meget underholdende, og vi begynner virkelig å nærme oss ekte hjemmekino. Ikke minst fordi man kan justere avstanden til bakhøyttalere og subwoofer. Musikk i stereo funker også bra, og subwooferen integreres meget godt.

Pluss:

HEOS-systemet gir svært god lyd kombinert med god brukervennlighet og glimrende formatstøtte. Hele fire HDMI-innganger, støtte for høyoppløst lyd ++

Minus:

HDMI-innganger mangler, det samme gjør støtte for DTS-lyd.

Pris: 18.992 kroner

Karakter: 6 «Best i test»

TEST: Geneva Toruring L – Elegant reiseradio

Hvor stor TV skal du kjøpe?