HAR OMTALT JENTENE SOM OFRE: Statsadvokat Erik Førde mener påtalemyndigheten aldri har tenkt over at både gutten og jenta er i samme situasjon dersom de avbildes seksuelt via Snapchat. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Pedersen, Terje / NTB scanpix

I desember i fjor ble en 18-åring dømt for å ha delt et bilde av en gutt og en jente som hadde sex på Snapchat.

I utgangspunktet var 18-åringen også tiltalt for paragraf 311, som omfatter fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn, men ble frikjent fordi det ikke kunne bevises at han visste at jenta var under 18 år.

Likevel visste både han og retten at også gutten var mindreårig.

Ble aldri et tema i retten

STILLER SPØRSMÅL VED PRAKSISEN: Advokat Rune Selbo. Foto: Aas, Erlend

– Det blir litt som å si at tar du et sexbilde av en jente under 18, blir du dømt. Mens tar du bilde av en gutt under 18, så fanges ikke dette opp av hverken påtalemyndigheten eller domstolen. Med andre ord går du «fri», sier den dømtes forsvarsadvokat Rune Selbo.

Tiltalte ble i retten dømt etter paragraf 266 for skremmende eller hensynsløs adferd.

Selbo er selvsagt tilfreds med at klienten hans ikke ble dømt for § 311, men mener rettsvesenets syn på gutter og jenter i slike saker er «snodig».

– Det sier mye om hvordan det står til med likestillingen i 2017.

Endrer praksisen

Statsadvokat Erik Førde har tatt ut påtale i en rekke Snapchat-saker, og bekrefter at gutter og jenter blir behandlet ulikt i retten.

– Det er nok riktig, og det er fordi slike filmer og bilder rammer jenter mest. Gutter møter ikke de samme fordømmelsene, sier Førde.

HAR OMTALT JENTENE SOM OFRE: Statsadvokat Erik Førde mener påtalemyndigheten aldri har tenkt over at både gutten og jenta er i samme situasjon dersom de avbildes seksuelt via Snapchat. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Men burde ikke tiltalte vært dømt for § 311 i denne saken når han visste at den ene parten var under 18?

– Det er helt riktig, og både påtalemyndigheten og domstolen har sett for snevert på det i disse sakene. Strengt tatt burde det vært fanget opp at gutten også var under 18.

Førde sier de ikke ble bevisst på problematikken før vi tok kontakt, og at det nå vil bli en endring av påtalepraksisen.

– Ja, dette er det ingen av oss som har tenkt på før, men alle under 18 år skal jo regnes som fornærmet uavhengig av kjønn. Fra nå av vil vi også behandle guttene på likt grunnlag som jentene i Snapchat-saker.

Jentene får stygge kommentarer hvis de er med på et bilde eller en film som blir spredt, mens guttene blir hyllet. Men i utgangspunktet er de jo i samme situasjon

SES PÅ ULIKT: Jentene møter flere fordømmelser i samfunnet dersom de er avbildet på seksuelle bilder via sosiale medier, mener flere advokater. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Tilfeldig at det ikke ble et tema

Politiadvokat Iselinn Håvarstein var involvert i den aktuelle saken, og sier følgende:

– Det var litt tilfeldig at det aldri ble et tema i retten. I denne saken var det jenta som hadde en klar oppfatning av å ha blitt krenket, men det hadde ikke gutten – snarere tvert imot.

Og slik er det som oftest, poengterer Håvarstein:

– Jentene får stygge kommentarer hvis de er med på et bilde eller en film som blir spredt, mens guttene blir hyllet. Men i utgangspunktet er de jo i samme situasjon, sier hun.

Tar opp problematikken

Førde bekrefter dette.

– Vi er så opptatt av den negative muslimske æreskulturen, men vi evner ikke å se at vi finner nøyaktig de samme elementene i vår kultur. Det er kvinnene som må bære æren og moralen i samfunnet.

Som en del av fagledelsen til statsadvokaten, veileder Førde politiet i håndteringen av straffesaker.

– Og jeg kan love at dette blir tatt opp på neste møte til høsten. Guttene skal også regnes som fornærmede dersom det spres bilder av dem.

MENER JENTER FORDØMMES MER: Politiadvokat Iselinn Håvarstein. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix