– Pappa, jeg er snart tom for data!

Vinterferien står for døren. Hjemmekontoret kan rømmes. For mange betyr det noen etterlengtede fridager på hytta. Mobildata blir fort et tema når hjemmets wi-fi og faste bredbåndforbindelse forlates. Av landets 440.000 fritidseiendommer er det mange som ikke har en bredbåndskabel i nærheten av hytteveggen.

Da kan et mobilt bredbånds-abonnement være en god løsning for mange. Men pass på, en prissjekk avslører til dels store forskjeller. Og hva med mobilt brebånd på 5G som Telia nylig lanserte?

Dobbelt så mye data for pengene

Det største mobile bredbånds-abonnement til Telenor og Telia koster begge 999 kroner pr. måned:

  • Der Telenor tilbyr 200 GB, gir Telia deg 500 GB. Det er mer enn dobbelt så mye data for pengene.

  • Begge struper farten når inkludert datatrafikk er brukt opp. Telenor bremser hastigheten ned til 128 kilobit per sekund (Kbps), mens Telia lar deg fortsette med 10 megabit per sekund(Mbps).

En annen forskjell verdt å merke seg, er at Telia tilbyr å sette abonnementet i såkalt hvilemodus i opptil tre måneder så ofte du vil. Praktisk i perioder hvor det mobile bredbåndet ikke brukes.

«Hvilemodus» koster 99 kroner pr. måned og inkluderer 2 GB. Nok til for eksempel å kunne drifte et webkamera. Hos Telenor er det nedskalering av abonnementet til den minste pakken på 7 GB og 299 kroner som gjelder

En titt på 100 GB-pakker, viser at Telenor tar 799 kroner i måneden der konkurrentene forlanger fra 549 til 599 kroner.

Mer om de ulike mobile bredbåndsproduktene finner du i denne tabellen:

Mobilt bredbånd på 5G for de få

Telia har nylig lansert støtte for 5G på mobilt bredbånd. Dette gjelder de tre største datapakkene på 100 GB, 250 GB og 500 GB.

Telenor opplyser at deres mobile bredbåndsabonnement er teknologinøytrale og støtter både 4G og 5G. Men noen 5G-kompatibel ruter tilbyr de foreløpig ikke til sine mobile bredbåndsabonnement.

En titt på dekningskartene til Telia og Telenor viser at de fleste hytteeiere uansett kan se langt etter 5G-dekning i årets vinterferie. Neste år derimot.

Telias 5G-ruter fra ZTE koster henholdsvis 1 990 kr (500 GB), 2 490 kr (250 GB) og 3 490 kr (100 GB). Forutsetter 12 måneders abonnementsbinding. Foto: Telia

Annerledes løsning

Et mobilt bredbåndsabonnement som skiller seg ut, er Happy Bytes «Bare Data». I måneder du ikke bruker data får du heller ingen regning.

Taksameteret begynner først å gå når du bruker data, og startprisen er 75 kroner. 10 GB koster deg 365 kroner, og for 50GB må du ut med 646 kroner. 100 GB koster 995 kroner. En hytteløsning for deg som ikke bruker altfor mye data sjeldent.

To alternativ til mobilt bredbånd

Foruten mobilt bredbånd, finnes det to andre produkter eller muligheter til å få bredbånd via mobilnettene:

1. Trådløst bredbånd – for deg som bruker hytta mye.

2. Mobilabonnementet med data-sim – for deg som ikke ønsker et eget bredbåndsabonnement.

1. Trådløst bredbånd:

Er et relativt nytt produkt for deg som ønsker en fast bredbåndsløsning på hytta:

  • Skiller seg fra mobilt bredbånd ved at det kun kan brukes på adressen abonnementet er registrert på.

  • Krever en utendørs antenne. Montering inngår som regel i antenneprisen.

  • Prises på makshastigheter og ikke størrelsen på datapakker.

  • Er avhengig av en wi-fi-ruter som leies eller kjøpes.

Trådløst brebånd krever en utendørs antenne på hytteveggen. Foto: Roger Samdal

Telenor, Telia og NextGenTel trådløst bredbånd på 4G. Først og fremst til primærboliger, men også til fritidseiendommer der det er dekning og kapasitet.

Telia og Telenor er foreløpig alene om trådløst bredbånd over 5G.

Den nye generasjonen mobilnett som er i ferd med å bygges ut, leverer høyere hastigheter og har større kapasitet enn 4G. Et pluss for spillfrelste hyttegjester er lavere forsinkelser i 5G-nettene.

Verdt å merke seg:

  • Alle tre gir deg opptil 2 terabyte (TB)/2000 GB data inkludert, før hastigheten reduseres. Det vil neppe skje. 2 TB er nok data til å strømme cirka 1000 filmer.

  • Med sitt 300 Mbps-abonnement tilbyr Telia i skrivende stund tre ganger raskere maksfart enn Telenor. Høyere hastigheter kommer etter hvert som 5G-nettet bygges ut, forklarer Telenor.

  • NextGenTel som leier plass i Telias mobilnett, planlegger å tilby trådløst bredbånd på 5G etter hvert som dekningen bygges ut.

  • Ice bygger Norges tredje mobilnett. De tilbyr foreløpig ikke trådløst bredbånd, men opplyser at det er et produkter de vurderer i fremtiden.

2. Mobilabonnementet med data-sim:

For mange vil et data-sim knyttet til mobilabonnementet være en god og prisgunstig hytteløsning:

  • Lar deg dele mobilabonnement med resten av familien.

  • Krever data-sim og en miniruter.

  • Data-sim månedsprisen varier fra 30 til 99 kroner.

  • Best egnet for de største mobilabonnementene. Tips: Sjekk om mobilselskapet ditt lar deg bytte til et større abonnement for kortere perioder når databehovet på hytta er størst.

  • Dårlig innendørsdekning kan løses med å koble en utendørsantenne til 4G-ruteren. Sjekk at ruteren støtter antennetilkobling.

Her er en oversikt over mobilabonnementene med tilnærmet fri data som tilbys i det norske markedet, og som kan brukes med data-sim og mobilruter:

Tips for bedre wi-fi-dekningen på hytta

Når den mobile bredbåndsløsningen er i boks, gjelder det å sørge for at internett sprer seg på hele hytta.

Laftede tømmervegger og massive peiser er ikke en wi-fi-ruters beste venn. Sliter du med dårlig wi-f på hytta, bør du:

  • Gi den trådløse ruteren mest mulig fri sikt!

  • Sørge for at ruteren og alle tilkoblede dingser er oppdatert med siste drivere og fastvare (firmware).

  • Vurdere å bytte trådløs ruter. Sjekk hva mobilselskapet tilbyr av ruterløsninger.