Kort sagt:

  • Kompakt kamerahus i metall

  • Værtettet

  • Bra ergonomi

  • Stor og god søker

  • Vippbar skjerm

— Batterikapasitet

På mange måter var Olympus E-M5 et mer revolusjonerende kamera enn E-M1. E-M5 ga for eksempel et hopp i bildekvalitet for Micro Four Thirds (mFT) og greide å kombinere et lite kamerahus med god innebygd søker, værtetting og bra ytelse.

E-M1 bygger videre på E-M5 og er et bedre kamera på nesten alle områder, men det er mer evolusjon enn revolusjon - med ett unntak: Autofokussystemet.

Det er rett og slett et gjennombrudd for de som ønsker å bruke optikk designet for Four Thirds (FT)-speilreflekser på mFT-speilløse kameraer.

Fokushastigheten har blitt mye bedre og følgefokus fungerer nå også med FT-optikk. Forøvrig er følgefokus med mFT-optikk også blitt forbedret. Siden god støtte for FT-optikk nå er på plass ser Olympus E-M1 ikke bare som en oppgradering av E-M5, men også som en erstatning for E-5. Hele testen leser du hos Akam.no

OM-D_E-M1__Product_000_052-corsiCn4jq.jpg

E-M1 med batteri/vertikalgrep og 12-50mm F3.5-6.3, som er en av standardzoomene som kan leveres med E-M5. Alternativet er den nye 12-40mm F2.8 som er et mye dyrere objektiv. Akams testkamera ble levert med 12-50mm. Batterigrepet er ekstrautstyr. FOTO: OLYMPUS

Tilpasningsdyktig

E-M1 har byggekvalitet som bør tåle tøff bruk, det kan skilte med god ergonomi med et relativt stort grep, og knappene er både bedre og større enn på E-M5. En bryter til høyre for søkeren tillater raskt bytte mellom to sett funksjoner på kontrollhjulene, og mange knapper kan konfigurere etter eget ønske.

E-M1 er utstyrt med berøringsfølsom skjerm og kameraet kan i stor grad styres fra skjermen hvis man ønsker det. WiFi er innebygd og kameraet kan fjernstyres fra et program på iOS— eller Android-enheter.

Totalt sett har E-M1 et veldig fleksibelt og konfigurerbart brukergrensesnitt, men menyene til Olympus kan det ta en del tid å finne frem i.

OM-D_E-M1__Product_180_MASTER-71PcsYgfL0.jpg

Super elektronisk søker

Skjermen kan vris opp og ned som blant annet på Panasonic GX7 og mange av Sonys modeller. Vippbar skjerm er ikke like fleksibelt som de som er hengslet i siden, men de lages litt mer kompakte og er dermed et bra kompromiss mellom størrelse og fleksibilitet.

I tillegg til skjermen har E-M1 innebygd elektronisk søker, og den er en av de beste på markedet i øyeblikket.

Mellom blitssko og søker sitter utstyrsporten til Olympus, som finnes på alle Pen— og OM-D modeller samt noen kompaktkameraer. Den brukes sammen med blitsskoen for å montere ekstrautstyr.

Siden E-M1 har både søker, WiFi og egen mikrofoninngang, er ikke denne porten så viktig på E-M1 som på tidligere modeller, men den brukes for å gi strøm og kommunisere med den lille blitsen som følger med (E-M1 har ikke innebygd blits).

Det finnes også annet ekstrautstyr som kan være nyttig på E-M1. ## Svakt batteri

Batterikapasiteten er ikke noe å skryte av for et kamera i denne prisklassen og Olympus kunne godt kostet på et litt større batteri. Olympus selger imidlertid kombinert batteri- og vertikalgrep som ekstrautstyr.

Der er det plass til et ekstra batteri av samme type som sitter i kameraet, så man får omtrent en dobling av kapasiteten. Det er ikke mulig å bruke AA-batterier i batterigrepet.

OM-D_E-M1__Product_000_038-ZtlvQhSOtK.jpg

God bildekvalitet

E-M1 bruker en bildebrikke med 16 megapiksler, det vil si samme oppløsning som nåværende mFT-modeller. Bildebrikken er ny, men nyheten er primært autofokussensorene som er integrert på brikken.

Bildekvaliteten er det beste vi har sett fra et mFT-kamera, men forskjellen er ikke stor nok til at vi ser bildekvalitet som en oppgraderingsgrunn for den som har E-M5 eller en av de nyeste Pen-modellene.

E-M1 har en helt grei videofunksjon med Full HD-oppløsning og mulighet for manuell kontroll, men er video hovedmålet har Panasonic kameraer som er klart bedre på video.

Les mer om bildekvaliteten og se eksempelbilder

Alternativer

Det er vanskelig plassere E-M1 i forhold til konkurrentene. Ser vi for eksempel på byggekvalitet, værtetting og seriebildefunskjonen er E-M1 til dels på høyde med profesjonelle modeller. Samtidig bruker kameraet en relativ liten (i systemkamerasammenheng) bildebrikke.

Den er riktignok meget bra i forhold til størrelsen, men de beste modellene med APS-C-størrelse bildebrikke er enda litt bedre.

Vi mener derfor at det er mest relevant å sammenligne med speilreflekser som ligger mellom begynnermodeller og rene proffkameraer, og selvsagt andre speilløse modeller.

oly_em1_prod_canon_100d_front_1509-ndpQ9OzRJx.jpg

Olympus E-M1 og dagens minste speilrefleks, Canon Eos 100D. FOTO: SVEIN ERIKSEN, AKAM.noSpeilreflekskameraene skiller seg fra E-M1 med optisk søker og de er også vesentlig større. Aktuelle modeller er Canon Eos 7D og Eos 70D, Nikon D7100, Pentax K5 II og K3. Sony SLT-A77 må også nevnes selv om det ikke er et tradisjonelt speilreflekskamera.

Av speilløse modeller er Panasonic GH3 nærmest, men modeller som Panasonic GX7 og Olympus E-M5 kan også være aktuelle. Samsungs har NX20, men det blir en lavere klasse. Sony har mange gode modeller, men med litt annen profil enn E-M1. NEX-6 og NEX-7 har innebygd søker og APS-C-størrelse bildebrikke, mens A7 og A7r har fullformat brikke.

Oppsummering

OM-D_E-M1_still_black_mood_4-ZK2AH19Vtt.jpg

Olympus OM-D E-M1 er det mest avanserte og på mange måter beste Micro Four Thirds-kameraet for stillbilder. Det gir også brukere av Four Thirds-optikk mye bedre muligheter til å bruke sine objektiver på et moderne kamera.For video er imidlertid Panasonic GH3 førstevalget, og klarer man seg med et litt enklere kamera er det mulig å få omtrent samme bildekvalitet i mindre og rimeligere modeller.

Det finnes både speilløse kameraer og speilreflekser med APS-C-størrelse bildebrikke som matcher E-M1 på bildekvalitet, men kombinasjonen av værtetting, størrelse, seriebildefunksjon og søker er unik i øyeblikket og E-M1 fortjener helt klart en Akam-anbefaling.

Vi du vite mer? Hele testen leser du hos Akam.no

Olympus OM-D E-M1:

Lanseringsdato: 10.09.2013

Testdato: 15.11.2013

Pris på testdato: 13000,- Innebygget blits: Nei

Tilbehørssko: Ja

Lagring: SD/SDHC/SDXC

Størrelse: 130 x 94 x 63 mm

Vekt m/ batteri og minnekort: 497 gram

Kort sagt:

  • Kompakt kamerahus i metall

  • Værtettet

  • Bra ergonomi

  • Stor og god søker

  • Vippbar skjerm

— Batterikapasitet