Netflix-brukere strømmer nå over én milliard timer video hver måned, noe som gjør det til en av demest brukte tjenestetypene på hele Internett. Også her hjemme har Netflix kapret mange kunder i løpet av sitt første år.
Mesteparten av tittingen skjer på TV-apparater, og brukernes erfaringer på den store skjermen er derfor svært viktig for selskapet.
Informasjonsdirektør Joris Evers i Netflix forteller til Hardware.no at de med dette in mente har arbeidet i det skjulte de siste to årene med å oppgradere sin TV-tilpasning – og denne oppgraderingen skal være den største i selskapets historie.
Først ut er alle smart-TV-appene og PlayStation.
Langt mer visuelt
Den ansvarlige for selve arbeidet er Chris Jaffe, visedirektør for produktinnovasjon. Han skyter inn av det de gjorde for et par år siden var å ta et skritt tilbake, få oversikt over hvordan opplevelsen så ut, og så satte de i gang med å gjøre to betydelige endringer.
— Aller mest åpenbart er designen og selve brukeropplevelsen. Dette er en betydelig oppgradering, som brukerne kommer til å legge merke til med en gang. Grensesnittet er langt mer visuelt, og mye rikere, forteller Jaffe til Hardware.no.
Han forklarer at der man tidligere fikk et kort synopsis og ett bilde når man ønsket å se mer informasjon om en film, har Netflix nå lagt til flere bilder, mer informasjon rundt selve filmen, og en mer personlig tilpasset bruksopplevelse.
TV-serier har blitt langt bedre å navigere gjennom.
Tettere kobling til sosiale medier
— Vi kan bruke denne nye plassen til å fortelle om regissøren, skuespillerne eller priser en tittel har vunnet, men også ting som at du kan komme til å like en film fordi du har vurdert en lignende film som bra tidligere. Har du koblet din Netflix-profil til Facebook kan du også få tips ut fra hva vennene dine har sett på også, sier han.
Jaffe forklarer at alt er gjort med utgangspunkt i en tanke om at brukerne vil ha mer informasjon om filmer for å vite hvorfor de skal se den filmen, og at vennene dine sine vurderinger kan være til god hjelp for dette.
Også TV-serier får en betydelig ansiktsløftning, ettersom hver enkelte episode vil bli utrustet med både eget bilde og synopsis. Dette skal gjøre det lettere å finne episoder man vil se, og serier omfattes også av den samme utbyggingen av informasjon.
Bedre søk og mer barnevennlig
Også søkefunksjonen skal ha blitt mer visuell, og listen med tekst som tidligere var søkeresultatene på en rekke typer enheter er borte. Fra nå vil det istedet komme bilderesultater for både filmer og skuespillere; og klikker du deg inn på en skuespiller vil du få opp bilder av alle filmene denne har vært med i.
Barna er heller ikke glemt, og den barnetilpassede delen av tjenesten har også fått en oppgradering. Filtrerte søkeresultater og en egen, diskré blå bakgrunn kommer på plass, slik at foreldre skal kunne se med én gang at Netflix er i en mindre skummel modus.
— Netflix kun for barn er svært populært, og akkurat nå sitter vi og tenker mye på hvordan vi kan være mer innovative rundt det å gi en barnevennlig opplevelse, blant annet ved å koble dette tettere motde nye Netflix-profilene– så her kan dere forvente flere fremskritt i månedene som kommer, røper Jaffe.
Stor teknisk overhaling ligger bak
Det er imidlertid ikke bare det ytre som har fått et løft – også den tekniske delen bak er oppgradert. Jaffe forteller at Netflix tidligere har hatt egne applikasjoner utviklet spesifikt for alle slags enheter, fra kraftige konsoller til smart-TV-er.
Bildebaserte søkeresultater skal gjøre det langt enklere å finne noe man vil se på. — Nå har vi bygd vår egen plattform for å støtte dette grensesnittet, og den fungerer over langt flere typer enheter. Både Xbox 360 og PlayStation 3 og 4 er støttet, og det samme er nyere smart-TV-er og BluRay-spillere. Hvis noen i Norge har fått tak i en Roku 3-boks vil også de kunne ta i bruk denne nye plattformen, forklarer innovasjonsdirektøren.
— En ny plattform er viktig fordi det gjør at vi kan få ut oppdateringer og nyvinninger til brukerne mye raskere enn før. Grunnen til at dette har vært en utfordring, fra et ingeniør-perspektiv, er at vi har levert applikasjoner til alle kategorier med maskinkraft. Så vi startet med å tilpasse til kraften i smart-TV-er, som jo er de svakeste – og fungerer det greit der vil det gå svært glatt på en PlayStation, sier han.
To giganter med egen greie
Det er imidlertid ikke alle TV-tilpassede enheter som får den nye applikasjonen. De to gigantene Apple og Microsoft gjør nemlig ikke ting helt som alle andre, så både Apple TV og den kommende Xbox One blir utelatt fra oppdateringen.
- Xbox One får en helt egen app utformet etter Microsoft sitt Metro-paradigme, og Apple TV kjører sitt eget løp. Det skjer jo mye utvikling av Apple, men det er ingen stor oppdatering på vei derfra som vi vet om, forteller Jaffe.
For alle andre blir oppdateringen rullet ut automatisk, og det blir ikke behov for å laste ned Netflix på nytt. Oppdateringen har akkurat begynt å rulles ut verden over akkurat nå, og informasjonsdirektør Joris Evers forteller at hele prosessen vil ta rundt to uker.
— Vi forventer at det store flertall av brukere vil ha oppgraderingen på plass allerede den første uken. Det hele tar litt tid på grunn av at vi samarbeider med en rekke partnere; så vi styrer selv PlayStation-oppdateringer, mens Microsoft holder i Xbox 360-oppdateringer.
LES OGSÅ: