Han er blitt mer optimistisk til en fremtidig Facebook-skepsis etter visningen på Bergen internasjonale filmfestival.

– Det var 500 ungdommer i salen som virkelig stilte engasjerte spørsmål etterpå. De er åpenbart blitt gjort oppmerksomme på alle de betenkelige siden ved Facebook. Om de endrer vaner, vet jeg ikke, men de responderte i hvert fall. Jeg tror flere og flere innser at Facebook er en åpen postkasse, sier Jacob Gottschau til BT.

– Reagerer på støy

Den danske regissøren er på en snarvisitt innom Bergen for å vise dokumentaren «Facebookistan» til skoleungdommer og på åpne visninger under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF).

Filmen hadde verdenspremiere før jul. Men som den viser – å få en respons fra Facebook-ledelsen eller andre som jobber hos den globale nettgiganten, har vært helt umulig å få.

MEKTIG: Den mektige Facebook-sjefen Mark Zuckerberg er for åpenhet, på sine premisser. Her fra en samling i Barcelona tidligere i år. FOTO: MANU FERNANDEZ / TT / NTB SCANPIX

– En dansk journalist fikk kontakt med en nordisk representant for Facebook, men når han nevnte «Facebookistan» ble det fullstendig tyst. «Den filmen snakker vi ikke om», var responsen. Facebook reagerer kun på støy, ikke på prinsipielle spørsmål om personvern, sensur, mangel på anonymitet.

– Tenker du konkret på debatten i norske medier om detikoniske bildet av den ni år gamle jenten under Vietnamkrigensom ble fjernet fra folks profilsider?

– Ja. Det var først da støyen fra norske redaktører nådde statsministeren, og så ble plukket opp av internasjonale medier, at det førte til en reaksjon. De innrømmer ingenting, men bare beklager dette enkelttilfellet, sier Gottschau.

– Djevelsk dilemma

Han mener at folkene bak det som kalles verdens største offentlige rom, ikke kan gjemme seg.

– De vil at alt skal være åpent, at Facebook skal binde verden sammen. Da er det absurd at Facebook er så lukket selv. Utad fremstår de som en moderne virksomhet, et digitalt hobbyland, men egentlig er det en gammeldags tankeholdning som styrer. De er ikke transparente eller ansvarlige.

– Er du selv på Facebook?

– Ja. En slags hvilende profil. Jeg har sluttet å legge ut personlig informasjon. Men det er jo et djevelsk dilemma. Facebook er en infrastruktur som det er vanskelig å komme seg ut av. Det er jo et fantastisk verktøy for research. Nå må vi sørge for at det kan blomstre opp flere sosiale medier, som kan skape mangfold og gi brukerne bedre trygghet, sier Gottschau.

Erna Solberg vil samarbeide med Facebook

Han er glad for at indiske myndigheter stoppet Facebooks planer om å tilby gratis Internett til India og resten av Asia. Han håper også at EU-domstolen vil ta grep slik at amerikanske firmaer ikke kan få tak i personinformasjon fra europeiske brukere.

– Vi legger jo igjen voldsomme mengder data på våre Facebook-profiler. Vi gjør for så vidt det samme på Google eller på Spotify, men det går konkret på våre søkehistorie. Facebook er mye mer raffinerte. De tar hele pakken, sier Gottschau.

Kunstig intelligens

Han er overrasket over at ikke flere tidligere ansatte i Facebook har avslørt forretningsmetodene. Han tror folk er redde.

– Da jeg startet filmen, fikk jeg vite at kun én person hadde stått offentlig frem. De fleste er digitale hjemmearbeidere. Kontraktene som hver ansatt må skrive under, er veldig omfattende. De har ikke lov prate om noe som helst. Jeg skjønner at mange vegrer seg for å utfordre dette taushetsregimet, sier Gottschau.

Nå jobber han med en ny dokumentarfilm om en mulig enda mer skremmende fremtidsvirkelighet.

– Kunstig intelligens – hva betyr det og hva kan det føre til? Før snakket vi om The Big 5 som dyrene vi fant i afrikanske jungler. Nå er The Big 5 Google, Facebook, Apple, Microsoft og Amazon. De flokker seg om denne nye teknologidrevne utviklingen og kjøper opp selskaper med ekspertise. Styringen av dette kan bli avgjørende for hele våre fremtid. Det kan virkelig bli farlig, sier Gottschau og viser til den verdensberømte fysikeren Stephen Hawking:

– Han sa at kunstig intelligens kan bli menneskehetens største oppfinnelse. Men også den siste.

Edward Snowden advarer mot å laste den ned: