Hvilke nyheter er verdt å merke seg, og hva bør stå på sjekklisten når du skal kjøpe ny TV i 2019?

I 2018 ble det solgt 373.000 TV-er i Norge med en snittpris på 8284 kroner, ifølge tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Det betyr at nordmenn kjøpte TV-apparater for tilsammen drøyt 3 milliarder kroner i fjor.

Det er opp 6 prosent i verdi fra 2017, da det ble solgt 386.000 TV-er. Trenden er med andre ord at vi kjøper færre, men større og dyrere TV-er. Det er en trend Stiftelsen Elektronikkbransjen forventer vil fortsette i 2019.

Budsjett og behov

Når budsjettet er spikret, er en behovsanalyse et bra sted å begynne:

Skal du primært bruke TV-en til å se film og TV-serier i hjemmekinoen, eller går det mest i fotball og spillkonsoll? Og hvor stor skal TV-en være?

La oss begynne med de to skjermteknologiene som benyttes i TV-ene du finner i butikkhyllene, OLED og LCD, og deres styrker og svakheter:

Men hva er egentlig forskjellen på OLED og LCD?

LCD TV-ene benytter seg av et baklys som gjennomlyser et LCD-panel.

De kommer i flere varianter og prisklasser, fra enkle og rimelige LED-modeller til påkostede og mer avanserte utgaver som Samsung QLED (Quantum dot Light Emitting Diode) og LGs Nano LED.

OLED-TV-ene har aktive billedpunkter som avgir sitt eget lys.

OLED-teknologien er et nisjeprodukt, men prisene går sakte, men sikkert nedover. Primært fra LG, men også Sony, Panasonic og Philips, som bruker LGs OLED-paneler.

Fordeler og ulemper ved de OLED og LCD:

Sortnivå. OLED-skjermene har et langt bedre og tilnærmet perfekt sortnivå, da de ikke har LCD-TV-enes baklys å ta hensyn til.

Innsynsvinkel. OLED-TV-ene har også en betraktelig større innsynsvinkel, slik at du kan sitte lenger til side for skjermen før billedkvaliteten forringes.

Et problem LCD-TV-ene tradisjonelt har slitt med, særlig de såkalte Vertical Alignment (VA) LCD-panelene, som blant andre Samsung og Sony benytter. Samsung har derfor utviklet et nytt filter med det beskrivende navnet «Ultra Viewing Angle» til sine mest påkostede 2019-modeller.

Vi har fått det demonstrert, og ja, det fungerer overraskende bra. Sluttresultatet står ikke noe tilbake for innsynsvinkelen på IPS-panelene som blant andre LG benytter i sine LCD-TV-er. Men helt i OLED-klasse er innsynsvinkelen fortsatt ikke.

Samsung nye og annengenerasjons 8K TV, 8K-Q950R, er blant modellene som har fått det nye Ultra Viewing Angle-filteret som skal gi bedre innsynsvinkel. Her avbildet sammen med Knut Eirik Rørnes, produktansvarlig for TV i Samsung Norge. Foto: Geir Amundsen

Responstid. Også responstiden, tiden det tar for skjermen å skifte fra en farge til en annen, er bedre på OLED. Kortere responstid gir mindre etterslep. Viktig for innhold med mye raske bevegelser i bildet, som sport og dataspill.

Innbrenning. På den annen side har OLED-skjermene hatt problemer med permanent innbrenning av statisk grafisk materiale, som det finnes mye av i nettopp i spill.

Lysstyrke. LCD-TV-ene er på sin side mer lyssterke. Det kan gi et besnærende løft av den opplevde kontrasten og kommer godt med når TV-en står i et rom med mye dagslys og når HDR-materiale (High Dynamic Range) med større forskjell på mørke og lyse partier i bildet, skal vises i hjemmekinoen.

I lyssterke omgivelser kan OLED-skjermene oppleves en smule tamme og lyssvake sammenlignet med en god LCD-TV, som kan klemme ut opptil to–tre ganger så mye lys.

OLED-skjermene blir rett nok stadig mer lyssterke, men nordisk produktsjef i LG, Erik Miguel Revels Svalberg, kan ikke gi oss noen eksakte tall på hva 2019-modellene er gode for.

Philips oppgir at deres 2019 OLED-modeller skal klare opptil 1000 nits (måleenhet for lysstyrke). Til sammenligning skilter Samsung med 2000 nits på sin beste 4K QLED-modell, Q90R, og hele 4000 nits på sin nye 8K-modell, Q950R. Det er en toppmodell med en pris på 50.000 kroner for 65 tommer, ca. 15.000 kroner mer enn man må ut med for Q90R.

Fargegjengivelse. OLED-TV-ene er gode på fargegjengivelse, men målinger viser at QLED-TV-ene til Samsung scorer enda høyere på antallet farger skjermen er i stand til å gjengi med høy lysstyrke, såkalt fargevolum.

LEDOLEDQLED
Sortnivå🙂😃🙂
Innsynsvinkel🙁😃🙁/🙂*
Fargegjengivelse🙂🙂😃
Lysstyrke😃😐😃
Responstid🙂😃🙂
Innbrenning*😃🙁😃

*TV-er med «Ultra Viewing Angel»

Produktspesialist Erik Miguel Revels Svalberg i LG med en av LGs 2019-modeller. Legg merke til rammen rundt. Dette er ikke fysisk ramme som på Samsungs The Frame-modeller og kan enkelt byttes fra bilde til bilde. Foto: Geir Amundsen

Hva er nytt i 2019?

Apple Air Play 2. Med Air Play 2 innebygd i TV-en kan du enkelt sende innhold fra din Iphone eller Ipad opp på TV-skjermen, uten å gå veien om en AppleTV. Samsung, LG, Sony og Vizio tilbyr dette på flere av sine modeller. Komplett liste over kompatible modeller finner du her.

Apple Home Kit. Apples smart-hjem-plattform finner du nå støtte for på TV-er fra LG, Sony og Vizio. Ringer noen på den smarte ringeklokken med kamera, kan du få bilde rett opp på skjermen i stuen.

Apple TV-app. Samsung har som foreløpig eneste TV-produsent fått forhåndsinstallert og tilpasset Apples nye TV-app til sin smart-TV-plattform. Den nye Apple TV-appen ble nylig tilgjengelig via oppdatering til IOS 12.3 og tvOS 12.3.

AppleTV appen på Samsung. Foto: Samsung

HDMI 2.1. Siste versjon av den digitale overføringsstandarden har en overføringskapasitet på 48 Gbps (gigabit pr. sekund), der HDMI 2.0 stopper på 18 Gbps. Det åpner for 8K video med 60 bilder pr. sekund og 4K-oppløsning med 120 bilder i sekundet

Mens LG har HDMI 2.1 støtte på samtlige av sine nye OLED-modeller, er flere andre produsenter avventende. Det vises gjerne til at standardiseringen knapt har kommet på plass, og at funksjonaliteten foreløpig er begrenset

eARC (Enhanced Audio Return Channel). eARC er en del av HDMI 2.1 og skal gjøre det enklere å koble til eksterne lydenheter som lydplanker og hjemmekinoforsterkere via HDMI. Støtter Dolby Atmos og DTS: X og har mulighet for leppesynk. Nb! Både TV og lydkilde må støtte eARC, og du må bruke en HDMI-kabel med støtte for Ethernet (eARC kan også støttes over HDMI 2.0)

Digitale assistenter. Google assistent og Amazon Alexa dukker opp i stadig flere TV-er.

Kunstig intelligens. LG og Samsung bruker maskinlæring til blant annet å trene opp videoprosessorene sin til bedre å oppskalere HD-materiale til 4K og 8K.

Smartere TV-er. I den grad du bruker TV-ens smart-TV-funksjoner, så skryter TV-produsentene av at deres smart-TV-plattformer og funksjonalitet er blitt enda bedre i 2019. Prøv gjerne i butikk.

HDR. HDR (High Dynamic Range) som gir økt kontrastomfang og mer smell i fargene, har vært et hett akronym i TV-verdenen de siste par årene.

Nytt i 2019 er at Panasonic og Philips nå også støtter Dolby Vision HDR. Det betyr at Samsung er den eneste av de store TV-produsentene som ikke har tatt Dolby Vision inn i varmen, men heller satser på sitt eget HDR10+.

Syv år etter at BBC og NHK gjorde testproduksjoner med 8K under London-OL, er de første 8K-TV-ene på vei ut i butikkhyllene. Foto: Samsung

Superoppløsning på vei

Ni av ti TV-er som ble solgt i Norge i 2018, hadde 4K-oppløsning. I år kommer flere TV-produsenter med såkalte 8K-modeller, TV-er med 32 millioner billedpunkter (7680 x 4320), som er fire ganger mer enn på en 4K TV (2840 x 2160).

Med tanke på at brorparten av materialet vi forer TV-ene med, er full-HD (1920 x 1080), og at produksjon og distribusjon av 8K fortsatt er i en veldig tidlig fase, er 8K-TV-ene for de spesielt interesserte. For ikke å si betalingsvillige.

Samsungs nye 8K-TV koster cirka 50.000 og 70.000 kroner for henholdsvis 65 og 75 tommer, mens Sony forlanger 175.000 kroner for 85-tommer av sin ZG9 8K. 95-tommeren har en veiledende pris på den nette sum av 825.000 kroner.

TV-markedet preges av tilbud og kampanjer. Her kan det være penger å spare på å følge med på priser over en periode. Foto: Geir Amundsen

Gode kjøp på 2018-modeller

Et prissøk på LGs nye 2019-modeller viser at en 55-tommer i C-serien vil ha en markedspris på ca. 20.000 kroner når den kommer i butikkhyllene i juni. LGs «billige» B-serie kommer først til høsten. Pris foreløpig ikke fastsatt.

Men nøyer du deg med en 2018-modell, fant vi nylig LGs B-serie annonsert til 9900 kroner. Det er mye billedkvalitet for pengene. På den annen kan du finne en 75 tommers LCD-TV til samme pris. Særlig over 65 tommer blir OLED et kostbart alternativ.

Ps! Mai og juni er tradisjonelt et godt tidspunkt for å gjøre gode kjøp på utgående modeller, som selges ut for å gjøre plass til årets nyheter.

Når størrelsen teller

Og til slutt, ikke kjøp for liten TV! Det kan høres banalt ut, men ikke bare venner man seg raskt til en større skjerm, «10-tommerssyken» kan være kostbar og kime til anger. Hvorfor droppet jeg ikke 55-tommeren og gikk rett på en 65-tommer?

Skjermstørrelse handler selvsagt om både smak og plass.

Når du først kjenner at mobil- og nettbrettet ikke yter fotballkampen eller Game of Thrones rettferdighet og vil ha den rette hjemmekinofølelsen, gir denne oppskriften et godt utgangspunkt:

Mål opp avstanden fra sofaen til TV-en. Del antall centimeter på fire. Da får du en skjermstørrelse som dekker rundt 30 grader av synsfeltet. Supert til både film, sport og nyheter:

55 tommer – 2,28 meter

65 tommer – 2,69 meter

75 tommer – 3,1 meter

85 tommer – 3,52 meter

Du betaler mer for flere tommer. Størrelse versus billedkvalitet er med andre ord et valg man må ta stilling til.

Nb! Unngå å plassere TV-en for høyt. Det blir det for slitne nakker av.

Se Teknologimagasinets TV-skole om skjermstørrelse: