Kameraet er for mange den viktigste enkeltegenskapen når de skal kjøpe mobiltelefon. Ikke rart mobilprodusentene prioriterer mobilkameraet. Selv om fremskrittene i faktisk billedkvalitet ikke alltid går så fort som man skulle ønske, gjøres det utrolig mange forsøk på å treffe riktig formel her.

Siden Teks forrige store mobilkameratest i vår, har det kommet en rekke nye telefoner på markedet. Der laserassistert fokus var forholdsvis nytt sist gang, er det doble kameraløsninger som ser ut til å ha etablert seg siden. To av telefonene som er med i denne omgangen er utstyrt med denne varianten hovedkamera.

Flesteparten av telefonene har imidlertid mer tradisjonelle kamera, og denne gangen tar vi med et lite gjensyn med Samsungs gamle Galaxy S4 for å se hvordan kvaliteten har utviklet seg.

Telefonen er fra mars 2013, og har altså rukket å bli snart fire år gammel. Like fullt, den var blant de aller beste kameratelefonene da den kom, så hvordan henger den med i dag?

Disse modellene er med:

Slik testet vi:

Testingen ble gjort under ulike forhold, med dagslys ute, to ulike lysnivåer inne og et vanlig selfiebilde i middels belysning fra hver av telefonene.

Hvordan det gikk isolert sett kan du se på hver av sidene som følger denne, og ettersom dette er forholdsvis varierte disipliner kan det være en god idé å se om vinneren er god på den delen av ligningen som du foretrekker.

Forskjellene er små, og hva som er viktigst for deg som bruker vil være en avveining med utrolig mange forskjellige svar. Når vi her likevel prøver oss på å kåre den beste av dem alle er det beste tverrsnittet av kamerafunksjonalitet og -kvalitet vi ser etter.

Se alle testbildene:

TEST: Apples Airpods er her, men er de egentlig noe tess?

Spesifikasjonene

Slik ser de tekniske spesifikasjonene ut. Siden vi tester hovedfunksjonaliteten i kameraet er det også kun hovedkameraet som er tatt med i tabellen. For Iphone og Mate 9 Pro er det imidlertid flere tall som kan være aktuelle dersom man ser til øye nummer to på baksiden.

BILLIGST ER BEST: Alle disse øreproppene koster under 300 kroner

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den beste kameratelefonen

  1. Samsung Galaxy S7 Edge

  2. Huawei Mate 9 Pro

  3. Apple Iphone 7 Plus

BEST: Galaxy S7 tok hele veien meget gode, men ikke alltid aller best bilder. Den er den beste telefonen til å treffe riktig på eksponering hver gang, og støy eller fokus er aldri noe problem. Som på Google Pixel kan imidlertid HDR-funksjonen gi bildene et litt unaturlig preg av og til. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vinneren

Det tydeligste resultatet i denne testomgangen er hvor jevnt det er blitt.

Galaxy S7 er fortsatt best på totalen, men i løpet av høsten har det store forspranget til konkurrentene endelig minket.

Det er hårfint mellom de tre på toppen, og avhengig av hvordan man vanligvis bruker mobilkameraet er ikke sikkert Galaxy S7 er det aller best for deg.

Vinneren vant ikke en eneste av testdisiplinene, men var representert i topp tre i alle kategoriene unntatt selfie-delen av testen. Den er dermed den mest allsidige av de seks toppmodellene som er med.

Bilder i svakt lys er en av Galaxy S7s styrker, men i denne disiplinen var det vesentlig enklere å skille nyanser fra hverandre i bildet fra Iphone 7, selv om Apple-mobilen har noe mer synlig støy.

SKARP: Når Mate 9 Pro har tilstrekkelig med lys er den suveren i skarphet og hvitbalanse. Den trenger litt mer lys enn Galaxy S7, men avstandene på totalen er slett ikke store. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

To modeller hakk i hæl

Huawei Mate 9 Pro er oppfølgeren til Mate 8, og skilte med bedre bildekvalitet. . Telefonen er ekstremt god på eksponering og hvitbalanse, og gir jevnt over meget detaljerte bilder. Her er det ikke mye synlig «digitalt juks», men Mate 9 Pro sliter vesentlig mer når det blir mørkt. Da går en svært aggressiv støyfjerningsløsning til angrep på bildene med minst lys.

Apples Iphone-modeller har alltid vært allsidige, men i år har de fått seg en solid kameraoppgradering. Plus-modellen gjør det meget godt i mange av testene. Ved siden av å ta meget gode bilder, har den mulighet til å zoome optisk ved å bytte mellom de to kameraene på baksiden når lyset er godt nok og avstanden til motivet tilstrekkelig.

Det er i det hele tatt et usedvanlig godt kamera som sitter i årets toppmodell fra Apple.

Siden vi ikke har vurdert ekstrafunksjonalitet fra noen av telefonene i denne testen, er også testresultatet gyldig for den vanlige Iphone 7-modellen som har samme kameraløsning med unntak for det ekstra zoom-kameraet i Plus-varianten.

Se alle testbildene:

Når Google Pixel XLs HDR+ og støybehandling tråkker til, går de tidvis svært hardt til verks. Her har kollega Niklas Plikk nesten blitt til en tegneserie fordi Pixel har skrudd alle bryterne sine til 11. Når den ikke gjør det er det en særdeles god kameratelefon. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Google Pixel og Sony

Tettest på toppen var det Google Pixel som kom, men den falt gjennom i vurderingen fordi den har en tendens til å dra på med svært aggressiv bildeforbedring.

Xiaomi Mi Mix og Sony Xperia XZ tar begge gode bilder, men førstnevnte er slett ikke like lysfølsom som de beste og gir dermed en del støy i bildene, mens Xperia XZ ikke alltid eksponerer riktig og selv om den har vesentlig høyere oppløsning enn flere av konkurrentene har den ikke særlig flere detaljer å vise til.

I fullstørrelse avslører bildene det som ser ut som komprimeringsstøy. Denne støyen kommer neppe fra kameraet, men mest sannsynlig fra overivrig JPEG-komprimering.

Begge disse to telefonene kan altså gi knallgode bilder, men helt til topps når de IK

Automatikk like viktig som selve kameraet

Denne testen er vel så mye en vurdering av hvor godt automatikken treffer som av selve kameraet. Det kan være resultatlisten ville sett ganske annerledes ut dersom vi manuelt satte opp hver telefon med de beste innstillingene for en gitt utfordring.

Proffmodi som lar deg stille på alt fra ISO og lukkertid til fokus og hvitbalanse, er veldig kjekke å ha når automatikken sliter med å treffe blink.

Generelt bruker de fleste automatikken når mobilbilder skal tas, og den er dermed en ekstremt viktig del av hvor godt et mobilkamera virker.

Galaxy S4 gjør det overraskende greit i denne testen, men den skal ha en del mer lys enn de andre telefonene i utvalget før det blir bra. Når den ikke har nok lys prøver den så godt den kan. Legg merke til kontaktene på SSD-en og ørepluggene. Her klarer ikke telefonen å skille detaljer fra hverandre slik den burde, og slik de andre stort sett gjør. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

... og hvordan gjorde Galaxy S4 det?

Oldingen i utvalget gjorde det i grunnen forbløffende bra i denne testen. Den var aldri i nærheten av topplistene, men i flere av omgangene gjorde den det så godt at det ville vært vanskelig å se forskjell på bilder fra den og mange helt ålreite mobiler under tre tusen kroner.

Med tanke på at toppmodellene heller ikke kostet like mye som de gjør i dag, er dette virkelig imponerende. Galaxy S4 hadde en startpris på 5200 kroner før den sank med noen hundrelapper de neste månedene.

De største forskjellene mellom den gamle modellen og de nye ser vi, forutsigbart nok, i de vanskeligste forholdene. For mye eller for lite lys liker den ikke. Men jo nærmere den kommer «passelige» mengder lys, desto nærmere kommer den resultatene fra de nyeste og dyreste modellene.

Se alle testbildene:

TEST: Apples Airpods er her, men er de egentlig noe tess?