Sommerferien står for døren, og mange tar med seg nettbrett og bærbare PC-er i reisevesken. I tillegg surfes det på mobilen som alldri før. For å unngå at mobilregningen løper løpsk, er trådløse nettverk populært.

En spørreundersøkelse Norstat har utført for IT-sikkerhetsselskap Norman Safeground, viser at så mange som 61 prosent av oss ikke tar forholdsregler for å beskytte enhetene vi bruker i trådløse soner.

I undersøkelsen ble 1000 nordmenn spurt om de tenker på sikkerheten i trådløse soner. Under 40 prosent svarer at de har et bevisst forhold til sikkerheten i trådløse nett:

  • 12 prosent: Nei, jeg tar det som en selvfølge at nettet er trygt å bruke

  • 30 prosent: Ja, men jeg satser på at det går greit

  • 19 prosent: Nei, har ikke reflektert over dette

  • 39 prosent: Ja, og jeg tar forholdsregler

Menn er mer sikkerhetsbevisste enn kvinner, med en fordeling på henholdsvis 47 og 31 prosent av de spurte som svarte «Ja, og jeg tar forholdsregler».

Surfer uten passord

Ifølge undersøkelsen har over halvparten av oss i løpet av det siste året brukt trådløse soner som ikke krever passord:

  • 36 prosent: Ja

  • 51 prosent: Nei

  • 12 prosent: Vet ikke

Også her er det forskjell mellom kjønnene, med 46 prosent menn som surfer trådløst uten passord, og 29 prosent kvinner. Det er imidlertid dobbelt så mange kvinner som ikke vet om de har brukt trådløse soner, som menn (17 mot 8 prosent).

-Tallene viser en ubevisst holdning til trådløse soner og sikkerhetsrisikoen av å bruke usikre soner. Det skal så lite til før noen med litt kunnskap kan få tilgang på din maskin eller mobil, hvor mange også har jobb-informasjon via epost og dokumenter, sier produktdirektør i Norman Safeground, Arne Uppheim i en pressemeldding.

Han har følgende råd når du surfer i andres trådløse soner:

  • Bruk sikkerhetssystemene : Forsikre deg om at sikkerhetsprogramvaren på maskinen din faktisk er aktivert og oppdatert. Et antivirusprogram som ikke er oppdatert, kan ikke beskytte maskinen din mot de nyeste truslene.

  • Hold deg til sikrede trådløse soner : Unngå å koble maskinen din opp mot trådløse soner som ikke er sikret. Disse kjennetegnes ved at de ikke krever passord.

  • Unngå trådløse soner med ukjente navn : De fleste kafeer, hoteller og andre steder som tilbyr trådløs sone, har firmanavnet sitt i sonenavnet. Koble deg til disse og unngå fristende soner som «Gratis internett» og andre hvor du ikke vet hvem som eier nettverket.

Ta dine forhåndsregler

Ifølge teknologinettstedet Hardware.no er ikke sjansen for at du skal bli utsatt for hacking når du bruker et åpent trådløst nett veldig stor, men reell nok da data sendes frem og tilbake i klartekst i et ukryptert nettverk.

Det betyr at passord, kredittkortinformasjon, PIN-koder, personnummer og andre interessante opplysninger kan snappes opp.

Det sikkreste er selvsagt å ikke benytte trådløse soner som ikke krever passord. Tar du likevel sjansen, har Hardware.no følgende fem tips:

Tips 1: Hold deg til enkel surfing

Å sjekke været og nyhetene er uproblematisk og avslører svært lite om deg. Må du derimot sende filer eller informasjon — kanskje logge deg inn med brukernavn og passord - er det ikke like greit. Drøy derfor helst med Facebook, e-post, nettbank og netthandel til du er i et kryptert nett.

Tips 2: Bruk sikker innlogging

Hvis du ikke følger tips 1, bruk sikker innlogging om mulig. TSL (Transport Layer Security), eller SSL som det tidligere het, sørger for å kryptere datatrafikken mellom deg og nettstedet du er koblet til.

Tips 3: Krypter filene

Hvis du ikke følger tips 1, krypter viktige filer før du sender dem. Du kan for eksempel kryptere filer til zip-formatet.

Tips 4: Slå av fil- og skriverdeling

I tillegg til at noen kan snappe opp datatrafikken er det også enklere for noen på samme nettverk å plante virus, ormer eller annen slem programvare på datamaskinen din.

Tips 5: Husk tradisjonell sikkerhet

Hold PC-en din oppdatert med de siste sikkerhetspatchene, bruk antivirus og husk å slå på brannmuren.