Fem spørsmål om de største smittekildene i hjemmet.

Eksperten: Lena Furuberg

Jobber som: Rådgiver om renhold og innemiljø i Bygg og Facility Consult AS

Utdanning: Bachelor i facility & service management, personsertifisert på det høyeste nivå i Norsk Standard (INSTA800)

1. Hva er de verste smittekildene i hjemmet?

– De verste smittekildene i hjemmet er, i tilfeldig rekkefølge: kjøkkenkluten, felles håndkle på badet, dårlig håndhygiene, kniver og skjærefjøler, oppvaskmaskinen, PC, dørhåndtak og sluket i dusjen. Jeg vil nok si at dørhåndtakene er aller verst. Mange har også knivblokker som burde vaskes bedre.

2. Hvorfor er disse kildene de verste?

– Hovedårsaken er at de vaskes for dårlig eller for sjelden. I riktig temperatur vokser mikroorganismer om de har tilgang til fuktighet, fett, karbohydrater eller proteiner. Ta for eksempel kjøkkenkluten: Den brukes om og om igjen uten å vaskes. Den er ofte våt, romtemperert og inneholder matrester. Vasker man den ikke ofte nok, sprer man bare mikroorganismer rundt i huset.

EKSPERT: Lena Furuberg Foto: Georg Blomberg

3. Hva er de vanligste mikroorganismene og hvor stammer de fra?

– I denne årstiden er det ofte virus vi finner. Disse stammer fra munn og slimhinner. Vi kan også finne streptokokker som kan gi oss halsbetennelse. I tillegg kan vi se Noroviruset (omgangssyken) eller andre mage- og tarmvirus. Disse smitter først og fremst gjennom infisert mat, men også om man lager mat med skittent utstyr eller med dårlig håndhygiene.

4. Hvilke konsekvenser kan de gi?

– Man blir først og fremst syk med oppkast, diaré og feber, eller lignende. Man kan også få infeksjoner. I sluket er det varme, fuktighet og mat til mikroorganismene. Om du har et gnagsår på foten og sluket ikke er rent, kan de trekke inn i såret og infisere det.

5. Hvordan forhindrer man disse smittekildene?

– Hendene bør vaskes når man kommer hjem fra jobb, skole og barnehage. De øvrige smittekildene må rengjøres litt forskjellig. Mikroorganismer dør når temperaturen når 86 grader eller mer, i ti minutter.

Furuberg oppsummerer slik:

Kjøkkenklut og håndkle: Må vaskes på 90 grader.

Dørhåndtakene: Rengjøres med en fuktig mikrofiberklut. Du trenger ikke såpe, men bruk en ren side av kluten til hvert dørhåndtak.

Plastfjøler og trefjøler: Behandles forskjellig, og de trenger ikke å varmebehandles. Plastfjølen skylles i kaldt vann, skrubbes med såpe i lunkent vann og tørkes ren. Trefjølen tørkes, så gnikker man salt inn i overflaten, gjerne med en hard kost. Deretter børster man av og kaster saltet.

Sluket: Bør vaskes med alkalisk såpe, som har en høyere pH-verdi enn vanlig. Dette gjør at den fjerner fett mer effektivt.