Er du typen som liker å dekke opp til middag til mange rundt sofabordet?

Eller trenger du bare et lite avlastningsbord til å hvile vinglasset på?

Selvfølgelig kan du velge det du synes er penest og som passer inn i din innredningsstil, men det finnes likevel noen enkle og praktiske råd du bør få med deg. Det første du bør gjøre, er å definere behovet ditt.

– Liker du å spise i sofaen foran tv-en, får du fort vondt i ryggen hvis du velger et lavt loungebord. Har du bestemt deg for at du skal ha et loungebord, kan du alltids ha et høyere ekstrabord lett tilgjengelig, som du tar frem når du skal spise. På den måten får du begge deler, foreslår interiørstylist Susanne Swegen.

Siden sofaer og veldig mange andre stuemøbler har rette linjer, kan det være lurt å velge et rundt bord for å skape motvekt og balanse i rommet. Foto: Ygg & Lyng
Interiørstylist Susanne Swegen med bordet «Rang» designet av StokkeAustad for Tonning & Stryn. Foto: Kjersti Edvartsen

Form er viktig

Form er også en viktig faktor. Sofaen har ofte rette linjer i likhet med tepper og andre møbler. Da kan det være fint å bruke sofabordet som en motvekt og velge en mer organisk og myk form.

Et rundt bord vil for eksempel være et fint brekk som også skaper mer luft i rommet.

Husk også å tenke på proporsjonene i rommet og miksen med de andre møblene. Tenk over hva du har plass til og at det bør være en balanse. Du kommer aldri bort fra at sofaen nesten uten unntak er en stor og dominerende klump i rommet.

– Størrelse og høyde er også viktig å ta i betraktning. Et høyt, stort bord foran sofaen gir deg nok en klump i rommet. Det blir veldig fort både trangt og lite estetisk, mener Swegen.

Nå skal sofabordene være lette og luftige og gjerne organiske i formen. Foto: Skagerak

Nå er trenden at sofabordene skal være lette og luftige. Dessuten ser man at de ofte er lavere enn før. Det er, ifølge Swegen, fordi det lages mer loungeaktige møbler enn tidligere.

– Jeg ser en tendens til at mange velger flere små bord i ulike former, størrelser og høyde. Så settes de sammen, forteller Swegen.

Interiørstylist Kirsten Visdal har sett det samme.

– Vi har regissert minimalistiske og nedtonede interiører over flere år. Den tiden er nok forbi. Små, lekre sidebord er blitt objekter og delvis pynt som gjør seg bedre på bilder. De skaper et luftigere uttrykk sammenlignet med et solid trebord som innbyr til pizzaspising og kortspill, forteller hun.

Glass er på vei tilbake. Det er tidløst og glir lett inn i den øvrige innredningen. Foto: Warm Nordic

– Økonomi og kultur spiller inn

Her spiller også de kulturelle og økonomiske betingelsene inn. En stor del av befolkningen bor trangt og må tenke funksjon.

– Vi opplever urbanisering. Flere kommer i fremtiden til å bo på mindre boareal i byene. Enkelte velger fleksibilitet, andre velger plassbygget og faste funksjoner ut fra behov, sier Visdal.

Små bord gir en fleksibilitet i å bruke rom og funksjoner på en mer variert måte. Innredningen av boliger er ikke så statisk som tidligere.

– Samtidig er alt innen skikk, bruk og trender en evig runddans. Så jeg tror vi er tilbake til å ønske oss større sofabord. Det dreier seg om å samles og dele, og det er mulig at nettopp dette møbelet blir påvirket av reaksjonene etter koronaopplevelsen, tenker Visdal.

En omstart fører til at vi rensker bort og tar valg om hvordan vi vil bruke livene våre, mener de begge.

– Jeg tror vi kommer til å bli mer praktiske, sette mer pris på det analoge og ikke minst menneskelig kontakt. Unge spiller for eksempel brettspill som motreaksjon på skjermbruk. Små sidebord gjør ikke samme nytten til den type aktivitet, sier Visdal.

Interiørstylist Kirsten Visdal. Foto: Trine Hisdal

Alt er lov

Materialutvalget har sjelden vært så bredt som det er nå heller. Alt er lov, ifølge Swegen.

Glass er på vei tilbake. Det er tidløst og gjør at det glir inn i den øvrige innredningen: Du får følelse av at det ikke tar opp så mye plass i rommet. Men glass er følsomt og hardt. Dessverre synes støv, fingeravtrykk og flekker godt.

Marmor er også et materiale som er klassisk og tidløst. Er du glad i å spise og drikke ved sofabordet, har du en utfordring. Marmor er et følsomt material. Det tåler ikke syrer, som vin for eksempel.

Tre er alltids et alternativ. Eik var stort på 1990-tallet og finnes i hopetall på bruktmarkedet. Det tåler mye og passer til det meste, men blir fort litt kjedelig.

Marmor er et populært materiale i sofabord for tiden. Det er både vakkert og tidløst, men husk at det ikke tåler så mye syre. Foto: Vipp

– Nå er faktisk furu på vei tilbake, men i en hvitoljet utgave. Det er fordi 1970-tallet er en stor trend, sier Swegen.

Visal ser enkle møbler som danner rette linjer utført i furu. Hun tror også at vi vil se de kraftigere typene av trebord.

– Kanskje husets nye symbol på nærhet, samhold og vennskap?

Er du på budsjett, anbefaler Swegen å se etter gamle trebord på bruktmarkedet. Som regel kommer de med en vakker patina, hvis du har sansen for det. Ellers anbefaler hun å være leken.

– Ikke vær redd for å blande ulike materialer, former og størrelser. Det skaper et mer levende og dynamisk rom.