– Når du er på hyttejakt i fjellet, dukker det opp litt andre feil og mangler enn du vanligvis finner når du er på boligjakt, sier forbrukerrådgiver Carsten Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Fjellhytter ligger ofte til på steder som gjør dem særlig utsatt for vær og vind, ofte i mye større grad enn det boliger gjør. Derfor bør du være ekstra påpasselig med å sjekke konstruksjon og vedlikehold, før du går inn på et eventuelt kjøp.

Pihl nevner at du bør se ekstra nøye på tak, kjeller, panel og vinduer.

– Sjekk taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft, må du titte opp og lyse rundt for å sjekke om du ser synlig vannskader, anbefaler han.

Det samme bør du gjøre i kjeller eller krypkjeller.

– Vurder også bjelkelaget under hytta, og da særlig langs kantene, sier han og legger til at det også er viktig å ta for seg det utvendige panelet, og særlig det som er nederst mot grunnmuren.

– Sjekk om det tørt og fint, eller om det er tilløp til råte, råder han.

Det er merkelig at ikke flere kjøper fjellhytte om våren, sommeren eller tidlig høst. Da kan du se hvordan det ser ut rundt hytta og hvordan den ligger i terrenget. Eivind Bjorå, DNB Eiendom avd. Lillesand

Les også Dette bør du alltid spørre om på visning

Nybygd eller lappverk?

Pihl opplever at det ofte er stor forskjell på å kjøpe en hytte fra 1950-og 60-tallet og en som er nybygget.

– I de nybygde hyttene vil den tekniske kvaliteten ofte være grei. Men de eldre fjellhyttene ble ofte bygget på dugnad, og noen ganger satt sammen av ymse materialer. Ofte er de også bygd i flere etapper, og kan ha et vedlikehold som er så som så, sier han.

Hytte like ved Hallingskarvet nasjonalpark. Bildet ble tatt påsken 2013. Tore Meek / NTB scanpix Foto: Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Eivind Bjorå, megler og daglig leder DNB Eiendom avd. Lillesand, mener også at det er viktig å tenke beliggenhet for en fremtidig fjellhytte.

– Finn ut om det viktigste for deg er beliggenhet til oppkjørte skiløyper, skisentre eller turer i fjellet uten oppkjørte løyper, råder megleren.

Han forklarer så at beliggenhet trigger vikige spørsmål knyttet til pris.

– Vurder også hvor mye du er villig til å gi for det å kunne ligge tett oppi oppkjørte løyper eller i umiddelbar nærhet til skisentre, eller om du synes det er greit å kunne kjøre noen minutter i bil for å komme til disse aktivitetene. Synes du det er greit, kan du regne med at hytteprisen går ned, samtidig som du sannsynligvis får ei hytte i et roligere område og med en større tomt, sier Bjorå.

Kjøp vår eller sommer

Lillesandsmegleren synes det er merkelig at ikke flere kjøper fjellhytte om våren, sommeren eller tidlig høst. Han mener det ofte kan være lurere enn å kjøpe om vinteren.

– Ja, da kan du se hvordan det ser ut rundt hytta og hvordan den ligger i terrenget. Dessuten, en annen fordel er at du da kan flytte inn når det er bart og tørt ute.

Bjorå opplever at stadig flere ønsker kjørevei helt frem til hytta, samt innlagt vann, kloakk og strøm.

– Standarden på hyttene har blitt høyere og mange vil helst ha hytte med fire soverom, to bad og egen tv-stue, avslutter han.

SJEKK DETTE FØR DU KJØPER HYTTE PÅ FJELLET:

Taket: Se nøye på tak, både utvendig og innvendig, og se etter synlig vannskader. Sjekk også tilstanden til takbelgget.

Kjeller/krypkjeller: Sjekk om kjelleren viser tegn til fukt eller vannskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten – særlig langs kantene for å se om det ser ok ut.

Utvendig panel og vinduer: Vurder vinduenes tilstand, om de er gode eller trenger å skiftes. Panelene bør også gjennomgås, og vær særlig nøye nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta.

Vann og kloakk: Finn ut om hytta er tilkoblet det kommunale vann og kloakk-anlegget eller om det er brønn og septik som gjelder. Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan blir dyrt!

Tomten: Få nøyaktige tegninger om hvor tomtegrensene går. Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder, men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Tomtegrenser kan også sjekkes på Kartverkets seeiendom.no. Sjekk kart mot terreng på visning.

Området rundt: Finn ut hva slags planer det er for området rundt hytta. Skal det bygges flere hytter i området? Hva vil det ha å si for trafikken? Og hva med utsikten?

Kilde: NEF