Malingslukt er nesten ikke til å unngå når noe skal males. Og denne ubehagelige skarpe lukten henger som regel igjen mye lenger enn hva som er ønskelig, særlig hvis du har benyttet en oljebasert maling.

Men det finnes en enkel måte å bli kvitt lukten på, nemlig ved å bruke aktivt kull (en generell betegnelse på karbonmateriale som for det meste framstilles fra trekull).

Det eneste du trenger å gjøre er å ha litt aktivt kull oppi en bøtte, sammen med et vått håndkle eller papirtørkle.

La dette stå natten over, og morgenen etter skal lukten være forduftet.

Derfor fjerner kull malingslukt

Hvordan kan egentlig dette fungere?

Konserndirektør Torstein Haaberg ved SINTEF forklarer dette med at aktivt kull er fullt av bittesmå porer (mikroporer), slik at bare ett gram aktivt kull kan ha et samlet overflateareal på mer enn 500 m2.

ENKELT TRIKS: Malingslukt er nesten ikke til å unngå når noe skal males. Foto: Thinkstockphotos

— Malingslukt, blant andre lukter, består av små (for små til å være synlige for øyet) partikler som svever rundt i lufta.

— Når disse partiklene så kommer i kontakt med det aktive kullet setter de seg på overflaten til kullet og vil henge fast der. Dette kalles på fagspråk adsorpsjon. Og med så stor overflate som aktivt kull har, så skal det ikke mye kull til.

Vannbasert maling for mindre lukt

Kategorisjef André Sunnevåg Olsen i Fargerike forklarer til Kvinneguiden at før var de fleste produkter oljebasert, og derav den kjente malingslukten, som kommer av løsemiddel og whitesprit.

— Nå har det kommet mange gode vannbaserte produkter på markedet som lukter i mindre grad i tillegg til at de er mer miljøvennlige. Derfor er tipset at du velger en vannbasert maling.

— Rådfør deg med din lokale fargehandel. Utvalget av disse produktene er bredt. Eksempler på slike produkter for maling inne er Baronesse Silke & Jotun Sens.

Uavhengig av hvilken maling du velger understreker Olsen at det er viktig med god utluftning av rommet i malingens herdeprosess.

— Etter at malingen er herdet og du har hatt god utluftning vil lukten forsvinne fra rommet.

Flere tips for å fjerne malingslukt

Noe annet som tilsynelatende skal bidra til at malingslukten forsvinner er løk. Ifølge Huffington Post skal løken deles i to og plasseres i hver sin ende av rommet.

Mens nettstedet Jackspaint tipser om å sette skåler med hvit eddik rundt i de nymalte rommene for å bli kvitt de uønskede luktene.

Les også:

Slik sparkler du gipsplater

Du kaster vel ikke tørketrommel-lo i søpla?

Menn som vasker skilles oftere

Saken er skrevet av og publisert på klikk.no